Terapiat etulinjaan -toimintamalli tuo työkaluja lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden kehittämiseen
Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen erityishaasteita ovat palvelujen pirstaleisuus ja toteuttaminen eri toimialojen ja lainsäädäntöjen alla. Terapiat etulinjaan -toimintamalli on osoittanut, että palvelujärjestelmän korjaaminen on mahdollista koko palveluprosessin laajuudessa. Vuoden 2022 alusta lähtien myös lasten ja nuorten psykososiaalisten palveluiden kehittäminen toimintamallissa on kattanut yhä kokonaisvaltaisemmin koko hoitopolun. Kehittämistyötä ovat tehneet lasten- ja nuorten mielenterveystyön ammattilaiset eri puolilta Suomea yhteistyössä hyvinvointialueilla toimivien lasten ja nuorten interventiokoordinaattoreiden kanssa.
Terapiat etulinjaan -toimintamallissa ratkaisut perustuvat porrastettuun hoitomalliin, ammattilaisten kouluttamiseen, digitaalisten ratkaisujen kehittämiseen ja hyödyntämiseen, vaikuttavuuden seurantaan ja kansalliseen yhteistyöhön. Tämä koskee myös lasten ja nuorten mielenterveyspalveluita.
Lapset ja nuoret tarvitsevat porrastetun hoitovalikoiman – apua tulee olla saatavilla jo perustasolla
Lapsille ja nuorille tulee olla omat porrastetut hoitovalikoimansa, jotta vaikuttavaa tukea ja hoitoa on saatavissa tarpeenmukaisesti ja oikea-aikaisesti perustasolla. Kestoltaan ja intensiteetiltään eri tasoisia menetelmiä tarvitaan, koska perustasolla pitkien prosessien läpivienti ei useinkaan ole mahdollista. Nuoruusiän haasteiden tarpeetonta medikalisointia tulisi välttää. Näin tapahtuu vääjäämättä, jos nuori pitää apua saadakseen lähettää nuorisopsykiatrian asiakkaaksi.
Palveluprosesseja kehitetään ja osaamista lisätään kunkin hyvinvointialueen yksilöllisten tarpeiden perusteella ja omaan tahtiin. Alueelliset interventiokoordinaattorit mahdollistavat kehittämistyön, sillä he ovat oman alueensa erityistarpeiden ja kehittämistyön asiantuntijoita.
Lapsille ja nuorille sopiviin vaikuttaviin menetelmiin koulutetaan ammattilaisia Terapiat etulinjaan -mallin koulutusalustan avulla
Koulutusten tavoitteena on auttaa hyvinvointialueita ottamaan käyttöön porrastettu hoitovalikoima ja varmistaa, että hoidon portailla on laadukkaita menetelmiä ja tarvittavaa osaamista. Tavoitteena on, että kaikilla ammattilaisilla on työvälineitä ja keinoja auttaa lapsia ja nuoria omassa työssään.
Koulutusjärjestelmä tähtää pysyviin koulutusrakenteisiin ja tarjoaa julkiselle terveydenhuollolle työkaluja, joilla se voi omavaraisesti ja itsenäisesti kouluttaa ammattilaisia osaamistarpeen mukaan.
Menetelmiä opiskellaan verkkokoulutusalustalla, menetelmäohjauksessa ja toteuttamalla interventioita omassa työssä.
Terapiat etulinjaan -koulutusalustan portfolio sisältää tällä hetkellä seuraavat lasten ja nuorten menetelmien koulutuskokonaisuudet:
- IPT-N
- IPC
- Kognitiivinen lyhytterapia lapsille (KLT-L)
- Kognitiivinen lyhytterapia nuorille (KLT-N)
- Ahdistuksen kognitiivinen lyhytinterventio (ALI)
- Cool Kids (syksystä 2024 lähtien koulutuksen toteuttaa HUS lastenpsykiatria ja nuorisopsykiatria)
- Menetelmäohjaajaperehdytys (IPT-N, IPC, KLT:n kaikki ikäryhmät ja ALI )
- Nuorten ohjattu omahoito
- Lasten ohjattu omahoito (suunnattu vanhemmille)
- Pienten lasten ohjattu omahoito (suunnattu vanhemmille).
Interventiokoordinaattorit mahdollistavat alueellisen kehittämisen
Suomessa työskentelee hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden palveluksessa tällä hetkellä noin 20 yhteistyöaluekohtaista ja 40 hyvinvointialuekohtaista koordinaattoria, jotka ovat oman alueensa lasten ja nuorten psykososiaalisten palvelujen erityisasiantuntijoita. Heidän tehtävänään on kehittää lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujärjestelmää ja prosesseja sekä edistää interventioiden käyttöönottoa ja ylläpitoa.
Yhteistyöalueet ovat järjestäneet menetelmäkoulutuksia hankkeiden turvin jo vuodesta 2020 lähtien. Interventiokoordinaattoreiden verkosto on toiminut Etelä-Suomen yhteistyöalueella vuodesta 2022 alkaen, ja tänä vuonna koordinaattoreiden verkostotyö on laajentunut kansalliseksi.
Kansallista osaamiskeskusrakennetta valmistellaan perustason mielenterveyspalveluiden tueksi kansallisessa yhteistyössä.
- Lue interventiokoordinaattoreiden työstä Kymenlaakson hyvinvointialueella: Yhteiskehittämisellä vaikuttavaa tukea lapsille ja nuorille (terapiatetulinjaan.fi)
Nuorten Interventionavigaattoria pilotoidaan parhaillaan – lasten Interventionavigaattorin pilotointi on käynnistymässä
Terapiat etulinjaan -toimintamallissa on kehitetty kansallisessa yhteistyössä nuorten Interventionavigaattori, joka toimii vastaavalla tavalla kuin aikuisten Terapianavigaattori. Interventionavigaattori mahdollistaa mielenterveysoireilun tunnistamisen varhaisessa vaiheessa ja ohjauksen oikea-aikaisesti sopivimman tuen ja avun piiriin. Ammattilainen tekee arvioinnin navigaattorin yhteenvedon ja nuoren kanssa käydyn keskustelun pohjalta.
Keskeisiä eroja Terapianavigaattoriin ovat mittaristo, johon on koottu 13–19-vuotiailla kansallisessa käytössä olevat oiremittarit. Lisäksi huoltajan on mahdollista täyttää erillinen osio kyselystä. Interventionavigaattoria pilotoidaan tällä hetkellä Helsingissä ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Pilotointivaiheessa keskeistä on kerätä tietoa palvelun käytettävyydestä ja kehitystarpeista niin ammattilaisilta kuin nuoriltakin ennen sen laajempaa käyttöönottoa. Välipalautteet ovat olleet rohkaisevia.
Myös lasten tuen ja hoidon tarpeen arvion tueksi kehitetään omaa digitaalista navigaattoriaan. Kehitystyöhön osallistuu lasten mielenterveystyön kokeneita ammattilaisia perustasolta ja erikoissairaanhoidosta eri puolilta Suomea. Lasten Interventionavigaattorin keskeisenä tavoitteena on yhdenmukaistaa mielenterveyden tuen tarpeen arviointia lasten ja perheiden palveluissa sekä tunnistaa ne kattavasti ja systemaattisesti varhaisessa vaiheessa.
Tuloksien seuranta on keskeinen osa kehittämistyötä
Terapiat etulinjaan -kehittämistyössä kerätään aktiivisesti palautetta ammattilaisilta ja asiakkailta pilottien ja koulutusten aikana. Työkaluja kehitetään entistä toimivammiksi saadun palautteen perusteella. On myös tärkeä kuulla ammattilaisten tarpeita mahdollisista uusista sisällöistä, työkaluista ja koulutuksista.
Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden kehittämistyö vaatii kansallisesti yhteistä tahtotilaa ja siilot ylittävää yhteistyötä. Terapiat etulinjaan -toimintamalli tuottaa perustason ammattilaisille arkeen sopivia työkaluja ja menetelmiä, joiden avulla lapset, nuoret ja perheet voivat saada apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Yksinään toimintamalli ei riitä, vaan tarvitaan monen tasoisia toimenpiteitä: päätöksiä, resursseja ja muutosjohtamista, jotta lasten ja nuorten mielenterveyskriisi saadaan voitettua.