Lasten kognitiivisen lyhytterapian koulutus on valmistumassa
Lasten kognitiivisen lyhytterapian koulutus valmistuu huhtikuun alussa osaksi Terapiat etulinjaan -koulutusvalikoimaa. Menetelmä on tarkoitettu moniammatillisen tiimin käyttöön julkisen terveydenhuollon yksiköihin, joissa hoidetaan mielenterveyden häiriöitä. Koulutus on tuotettu laajan asiantuntijajoukon voimin.
Terapiat etulinjaan -toimintamallin koulutusvalikoima vahvistuu huhtikuun alussa 2024 lasten kognitiivisen lyhytterapian (KLT) koulutuksella. Materiaalin syöttäminen koulutusalustalle on jo aloitettu.
Menetelmä tulee osaksi kognitiivisten menetelmien perhettä, johon kuuluvat ohjattu omahoito ja lasten ja nuorten ahdistuksen kognitiivinen lyhytinterventio. Hoito-ohjelma soveltuu 7–12-vuotiaille ja joissakin tilanteissa 6-vuotiaille lapsille lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden häiriöihin. Tällä hetkellä valmiina ovat haastavan käytöksen, mielialan laskun ja ahdistuksen hoitomallit.
Menetelmä on tarkoitettu työkaluksi julkisen terveydenhuollon ammattilaisille yksiköihin, joissa hoidetaan ja ennaltaehkäistään mielenterveyden häiriöitä. Hoidon toteuttaa moniammatillinen tiimi, ja menetelmää hyödyntää yleensä sairaanhoitaja tai psykologi:
”Keskeistä on, että kyseessä on selvästi hoidollinen ohjelma, eikä se siis sovellu enää yksin opiskeluhuollossa toteutettavaksi”, kertoo Terapiat etulinjaan -toimintamallin koulutustoiminnasta vastaava Susan Laitala.
Lasten KLT eroaa nuorten ja aikuisten lyhytterapiasta myös esimerkiksi hoidon pituudessa, sillä siihen kuuluu yleensä 12–13 tapaamista. Lapsen huoltajat ovat mukana työskentelyssä, ja osa tapaamisista onkin tarkoitettu pelkästään huoltajille.
Kaikista koulutuksien aloituksista sovitaan erikseen
Vuoden kestävä koulutus koostuu yhdeksästä verkkokoulutusalustalla itsenäisesti opiskeltavasta kokonaisuudesta, menetelmäohjauksesta sekä koulutushoidosta. Menetelmäohjaus on koulutuksellista työnohjausta, johon osallistutaan pienryhmissä. Koulutushoitoja tehdään osana omaa työtä.
Perustason lastenpalveluissa koulutukseen voivat osallistua ensisijaisesti sairaanhoitajat, psykologit ja lääkärit. On tärkeää, että kouluttautujalla olisi tukenaan moniammatillinen tiimi, jolta hän saa apua transdiagnostiikkaan ja hoitomallin arviointiin.
Koulutus on valmiina koulutusalustalla huhtikuun alkuun mennessä, ja toukokuun lopulla viimeisetkin koulutusvideot ovat lisättynä alustalle. Koulutusta voi kuitenkin aloittaa jo huhtikuussa. Ennen kuin koulutusta käynnistää hyvinvointialueella, tulee ottaa yhteyttä koulutuksesta vastaavaan Heidi Launistolaan, jonka kanssa neuvotellaan yksityiskohdista.
Koulutuksen takana on suuri tiimi
Koulutuskokonaisuuden ovat kehittäneet Terapiat etulinjaan -toimintamalli sekä HUS Psykiatria yhteistyössä Helsingin, Turun ja Oulun yliopistojen psykologi- ja psykoterapeuttikouluttajien kanssa.
”Mukana oli suuri joukko eri alojen asiantuntijoita antamassa työpanostaan. Suuri kiitos kaikille mukana olleille. Ilman tätä kansallista yhteistyötä tämän koulutuksen kehittäminen ei olisi ollut mahdollista,” toteaa Laitala.
Koulutuksen organisointiin, suunnitteluun, sisällöntuottamiseen tai kommentointiin ovat osallistuneet Susan Laitala, Heidi Launistola, Jorma Fredriksson, Suoma Saarni, Anne-Tiina Lahdenkari, Noora Ahvonen, Assi Peltonen, Annastina Zilliacus, Maija Kuokkanen, Heidi Backman, Hanna Leino, Kaisa Eteläpää, Kasperi Mikkonen, Nina Kultti-Lavikainen, Leena Repokari, Sirpa Sammalo, Jutta Torsti, Sari Ahlqvist-Björkroth, Riikka Korja, Riikka Riihonen, Minna Räihä, Katja Jussila, Sanna Tuomaala, Johanna Vesa, Antti Kinnunen, Tuija Pirhonen, Hennariikka Ålander ja Elina Jokiranta-Olkiniemi.
Osa osuuksista on yhteisiä aikuisten kognitiivisen lyhytterapian kanssa.
Ota yhteyttä:
Lasten kognitiivisen lyhytterapian -koulutuksen vastaava: Heidi Launistola, heidi.launistola@hus.fi
Terapia etulinjaan -koulutustoiminnan vastaava: Susan Laitala, susan.laitala@hus.fi