Skip to the content
  • Etusivu
  • Terapiat etulinjaan -toimintamalli
    • Miksi Terapiat etulinjaan -malli?
    • Terapiat etulinjaan -mallin idea
    • Terapiat etulinjaan -mallin tuloksia
    • Porrastettu hoitomalli
    • Vaikuttavuuden seuranta ja raportointi
    • Miten päästä mukaan?
  • Työkalut ja palvelut
    • Avoimet digipalvelut: Mielenterveystalo.fi
    • Terapianavigaattori – aikuisille
    • Interventionavigaattori – nuorille
    • Ammattilaisten koulutukset
    • Alueellisen kehittämisen tuki
  • Mielenterveys pelissä – päättäjäinfo
    • Tietoa kansalliselle päättäjälle
    • Tietoa aluevaltuutetulle
    • Tietoa sote-johdolle
  • Tietoa hankkeesta
    • Terapiat etulinjaan -hankeinfo
    • Tietoa sote-esihenkilölle
    • Terapiat etulinjaan -tietoa sote-alan ammattilaiselle
    • Medialle
  • Ajankohtaista
  • Yhteystiedot
  • På Svenska
  • Suomeksi

Etusivu » Työkalut ja palvelut » Ammattilaisten koulutukset

Ammattilaisten koulutukset

Päivitetty 17.01.2023

    Koulutustoiminta vahvistaa hoitovalikoimaa

    Koulutusten avulla alueellista porrastettua palveluvalikoimaa voidaan rakentaa ja mahdollistaa oikea-aikainen hoito useammalle apua tarvitsevalle. Terapiat etulinjaan -toimintamallissa kehitetään laadultaan ja rakenteiltaan ensiluokkaisia koulutuksia – koulutuksia, joita on vaivatonta toteuttaa osana haastavaa arkea. Kehitetty koulutusjärjestelmä ja sen osat ovat kansallisen yhteistyöverkoston hyödynnettävissä.

    Terapiat etulinjaan -toimintamallin koulutukset muodostuvat verkko-opiskelusta, koulutushoidosta ja menetelmäohjauksesta. Kehitetty digitaalinen koulutusalusta on keskeinen osa kaikkia koulutuksia. Osa koulutuksista, kuten ohjattu omahoito, on mahdollista järjestää kokonaan verkko-opiskelun ja kevyiden tukirakenteiden varassa.

    Digitaalisen koulutusalustan keskeisimmät hyödyt:

    • Koulutuksia on mahdollista järjestää osana kiireistä arkea. Kalenteriin ei tarvitse varata pitkiä koulutuspäivä, koska opiskelu toteutuu pienissä pätkissä silloin, kun kalenterissa on tilaa.
    • Tekstisisältöjen lisäksi alustassa hyödynnetään runsaasti erilaisia opetusvideoita ja oppimistehtäviä. Alusta sisältääkin kaikki työkalut, joita ammattilainen tarvitsee hoitojen toteuttamiseen ja seurantaan.
    • Alusta on käytettävissä myös pitkään koulutusten päättymisen jälkeen ja tarjoaa työvälineen jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen.
    • Koulutusalusta mahdollistaa koulutuksissa olevan tiedon jatkuvan päivittämisen sekä myös käyttäjien palautteen huomioimisen.

    Verkko-opiskelua tukevat koulutushoidot, joissa harjoitellaan menetelmiä aidossa toimintaympäristössä. Menetelmäohjauksessa puolestaan käydään läpi koulutushoidoissa esiin tulleita asioita, simuloidaan potilastilanteita ja harjoitellaan konkreettisia taitoja.

    Modulaarinen koulutusportfolio täydentyy yhteistyössä

    Koulutussisältöjä rakennetaan modulaarisesti. Tämä tarkoittaa, että koulutussisältöjä kehitetään ja niitä on mahdollista hyödyntää sekä pienissä palasissa että laajemmissa koulutuskokonaisuuksissa. Koulutussisältöjä kehitetään jatkuvasti lisää alueellisia tarpeita kuunnellen. Sisältöjen kehitystä voidaan myös toteuttaa yhteistyössä hyödyntäen alueellista ammattitaitoa.

    Kaikissa koulutustoiminnan osissa korostuu yhteistyön merkitys – yhteistyötä tehdään valtakunnallisesti sekä sisällöntuotannossa että koulutustoiminnassa. HUSin rooli on määrittää koulutusrakenteita, auttaa uusien koulutusten tuotannossa ja ylläpitää digitaalista koulutusalustaa.

    Menetelmät aikuisten palveluissa

    Aikuisten psykososiaalisten hoitojen koulutusportfolioon kuuluvat tällä hetkellä ohjattu omahoito -koulutus sekä kognitiivisen psykoterapian viitekehykseen pohjautuva etulinjan lyhytterapeuttikoulutus. Etulinjan lyhytterapeuttikoulutukseen on kehitetty myös menetelmäohjaajakoulutus.

    Aikuisten koulutusportfoliota vahvistetaan vuosien 2022 ja 2023 aikana IPC, IPT sekä CBASP-menetelmillä.

    Ohjattu omahoito

    Ohjattu omahoito on 1–3 kontaktikerran hoito yleisiin mielenterveyden häiriöihin ja mielen pulmatilanteisiin, jossa yhdistyvät asiakkaan omahoitotyöskentely ja ammattilaisen tuki. Hoitomuoto soveltuu erityisesti lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden häiriöihin, mutta myös vaikeammissa oirekuvissa ohjattu omahoito on hyvä aloitus hoidolle silloin, kun muuta ei ole vielä saatavilla.

    Ohjattu omahoito on kaikkien sote-ammattilaisten työkalu mielenterveyden hoitamiseen. Sen osaajaksi kouluttautuminen on nopeaa eikä vaadi ennakkotietoja mielenterveyden häiriöistä tai psykososiaalisista interventioista – kuka tahansa voi kehittyä huippulaatuisten ohjattujen omahoitojen toteuttajaksi.

    Ohjatun omahoidon on todettu tuottavan tuloksia, jotka ovat verrattavissa noin kymmenen käynnin lyhytpsykoterapioihin, jotka on tarkoitettu lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden häiriöihin. Ohjatun omahoidon aikana tapahtuu usein merkittävä lasku asiakkaan oireissa ja 52 % ohjatun omahoidon saaneista ei tarvitse jatkohoitoa. Ohjattu omahoito sijoittuu porrastetussa hoitomallissa ensimmäiselle portaalle.

    Katso video ohjatusta omahoidosta:

    Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

    Muuta hyväksyntääsi

    Etulinjan lyhytterapia

    Etulinjan lyhytterapia on keskimäärin seitsemän kontaktikerran kognitiivinen lyhytterapia. Etulinjan lyhytterapeuttikoulutus sisältää hoitomalleja yleisiin mielenterveyden häiriöihin. Hoidon ajatellaan olevan sopivaa ja oikea-aikaista keskivaikeissa ja tietyin edellytyksin myös vakavissa mielenterveyden häiriöissä.

    Koulutukseen voivat osallistua kaikki perusterveydenhuollossa mielenterveyden häiriöitä kohtaavat ammattilaiset koulutuksesta tai kokemusvuosista riippumatta. Hoitomallien onnistunut toteuttaminen edellyttää luottamuksellista yhteistyösuhdetta ja yhteisymmärrystä hoidon tavoitteista ja työskentelytavoista.

    Hoitomuodosta saadut tulokset ovat rohkaisevia: 98 % hoitomuodon käyneistä suositteli hoitomuotoa samankaltaisessa tilanteessa olevalle, asiakkaiden oirepisteen putoavat merkittävästi ja 50 % hoitoa saaneista ei tarvitse jatkohoitoa. Etulinjan lyhytterapia sijoittuu porrastetussa hoitomallissa toiselle portaalle.

    Etulinjan lyhytterapiakoulutuksen esittelyvideon voi katsoa tästä.

    Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

    Muuta hyväksyntääsi

    Interpersonaaliset menetelmät aikuisikäisten masennuksen hoidossa

    Koulutusportfolio tulee täydentymään interpersonaalisilla menetelmillä. Tämä vahvistaa perustason palveluvalikoimaa masennuksen hoidossa. IPC ja IPT-menetelmistä on hyötyä erityisesti sellaisissa tilanteissa, joissa masennukseen on liitettävissä interpersonaalinen fokusalue tai kognitiivinen työskentely nähdään liian vaativana.

    IPC-menetelmä on useimmiten ensimmäisellä hoidon portaalla sijaitseva 3–6 kontaktikerran menetelmä, joka vertautuu ohjattuun omahoitoon. IPT on intensiivisempi, 12–16 kontaktia sisältävä hoitomuoto, joka vertautuu etulinjan lyhytterapiaan ja sijaitsee toisella hoitoportaalla.

    IPC ja IPT koulutukset valmistuvat vuoden 2022 lopussa.

    CBASP – Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy

    CBASP on kroonisen tai toistuvan masennuksen hoitomenetelmä. Kehitteillä oleva CBASP-koulutus on 4–6 kuukauden pituinen ja muodostuu verkko-opinnoista, harjoitusryhmän toteuttamisesta ja menetelmäohjaukseen osallistumisesta. Koulutus voidaan toteuttaa yksittäin tai osana laajempia koulutuskokonaisuuksia. Koulutus valmistuu vuoden 2023 alussa.

    Etulinjan lyhytterapeuttikoulutuksen menetelmäohjaajakoulutus

    Etulinjan lyhytterapeuttikoulutuksessa menetelmäohjauksen tavoite on mahdollistaa koulutettaville uudenlaisten työtapojen turvallinen kokeileminen, harjoitteleminen ja vakiinnuttaminen osaksi omaa työkalupakkia. Menetelmäohjauksen toteuttaa useissa tapauksissa alueellinen terapiakoordinaattori. Lisäksi menetelmäohjaajana voi toimia tietyin edellytyksin esimerkiksi organisaation ulkopuolinen ammattilainen (esimerkiksi psykoterapeutti) tai tietyn ajan jälkeen itse menetelmäkoulutetut. Organisaation ulkopuolisille ammattilaisille tarjoamme perehdytyksen toimintamalliin, ja menetelmäkoulutetuille ammattilaisille tarjoamme laajemman menetelmäohjaajakoulutuksen.

    Räätälöidyt koulutuspaketit

    Koulutusalustan modulaarisesta koulutusportfoliosta voidaan koota erilaisia räätälöityjä koulutuskokonaisuuksia. Yksi tällainen on Mielenterveystaitoja päihdetyöntekijöille -koulutuspaketti. Se muodostuu moduuleista ohjattu omahoito, terapeuttisen työn ydintaidot, motivoiva haastattelu, kriisin kohtaaminen, riippuvuuksien hoitomalli ja ryhmämuotoinen työskentely. Lisäksi koulutuspakettia voidaan vahvistaa muilla häiriökohtaisilla hoitomalleilla. Päihdekoulutukset sijoittuvat porrastetussa hoitomallissa toiselle portaalle. Räätälöidyt koulutuskokonaisuudet määritellään aina yhteistyössä ja sisältävät verkkokoulutuksen lisäksi aina koulutushoitoja ja menetelmäohjausta, joiden määrä suhteutetaan koulutettavan sisällön määrään.

    Menetelmät nuorten palveluissa

    Nuorten palveluihin suunnatut koulutukset käsittävät tällä hetkellä menetelmät Cool Kids, IPC, IPT-N ja ohjattu omahoito. Lisäksi kehitteillä on kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan pohjautuva ahdistuksen lyhytinterventio, joka tulee vahvistamaan palveluvalikoimaa kevytrakenteisella ahdistuneisuuden interventiolla.

    Nuorten ohjattu omahoito

    Nuorten ohjattu omahoito on joustava psykososiaalinen lyhytinterventio, joka koostuu ammattilaisen tuesta ja nuoren omatoimisesta työskentelystä. Keskeisenä materiaalina toimivat Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelun omahoito-ohjelmat. Ohjattu omahoito sopii erityisesti nuorille, joilla on lievää ahdistus- tai masennusoireilua, tavanomaisia elämän haasteita tai toive muutoksesta jonkun ongelma-alueen suhteen.

    Ohjattu omahoito voidaan toteuttaa ensisijaisena interventiona, yhdistettynä muihin tukitoimiin tai nuoren odottaessa kontaktia muualle. Prosessin lähtökohtana on 2–3 käynnin interventiorunko, jota voi tarvittaessa pidentää. Ohjauskäyntien ja itsenäisen työskentelyn määrää voidaan säätää joustavasti.

    IPC-interventio nuorten masennukseen

    IPC on 12–18-vuotiaiden masennusoireilun hoitoon ja ehkäisyyn tarkoitettu 3–6 kontaktikerran interventio.

    IPC:ssä kiinnitetäänkin erityistä huomiota nuoren ihmissuhteiden ja masennuksen väliseen yhteyteen. Tavoite on, että nuori oppii tunnistamaan masennusoireitaan sekä käsittelemään oireiden yhteyttä elämässä tapahtuviin muutoksiin sekä ihmissuhteisiin.

    IPT-N-interventio nuorten masennukseen

    IPT-N on 12–18-vuotiaiden masennusoireilun hoitoon tarkoitettu 12–16 kontaktikerran interventio.

    Kuten IPC:ssä, myös IPT-N-interventiossa kiinnitetään huomiota nuoren ihmissuhteiden ja masennuksen väliseen yhteyteen. IPT-N on IPC-interventiota vähemmän strukturoitu.

    Cool Kids -interventio lasten ja nuorten ahdistukseen

    Cool Kids -interventio on tarkoitettu 7–17-vuotiaiden lasten ja nuorten ahdistuneisuushäiriöiden hoitoon. Se pohjautuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan, ja sitä voidaan toteuttaa joko yksilö- tai ryhmähoitona esimerkiksi koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa tai nuorisoasemilla. Interventioon kuuluu 10 tapaamista ja tapaamisten välillä tehtäviä harjoituksia.

    Kyseessä on kurssi, jossa lapsi tai nuori oppii uusia ahdistuksen hallintaa edistäviä taitoja. Lasten ja nuorten vanhemmilla on aktiivinen rooli hoidossa. Vanhemmat oppivat tukemaan lastaan uusien taitojen käytössä sekä muokkaamaan omaa reagointiaan lapsen käytökseen. Cool Kids -interventiota varten ei tarvitse olla lääkärin asettamaa diagnoosia.

    Ahdistuksen lyhytinterventio

    Ahdistuksen lyhytinterventio on 3–8 kontaktikerran kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan pohjautuva menetelmä, joka on tarkoitettu 7–17-vuotiaiden ahdistus- ja pelko-oireiden varhaiseen hoitoon ja ongelmien vakavoitumisen ennaltaehkäisyyn.

    Ahdistuksen lyhytinterventio on tarkoitettu työkaluksi oppilas- ja opiskeluhuollon ammattilaisille ja yksiköille, joiden tehtävänä on mielenterveyden häiriöiden hoito ja ennaltaehkäisy.

    Ahdistuksen lyhytinterventiota pilotoidaan lasten ja nuorten palveluissa loppuvuodesta 2022 ja alkuvuodesta 2023 alkaen.

    Menetelmät lasten palveluissa

    Lasten ja perheiden palveluihin kehitetään parhaillaan versiota ohjattu omahoito -menetelmästä. Lisäksi uusi lapsille ja nuorille suunnattu ahdistuksen lyhytinterventio tulee vahvistamaan ahdistuksen hoitovalikoimaa Cool Kidsin rinnalla.  

    Lasten ohjattu omahoito

    Lasten ohjattu omahoito on lyhyt työskentelymalli, jossa yhdistyvät vanhemman omatoiminen työskentely Mielenterveystalo.fi -verkkopalvelussa ja ammattilaisen tuki. Sitä voidaan toteuttaa perustasolla erilaisissa lasten mielenterveyttä edistävissä palveluissa.

    Prosessin lähtökohtana on 2–3 käynnin interventiorunko, jota voi tarvittaessa pidentää. Ohjauskäyntien ja itsenäisen työskentelyn määrää voidaan säätää joustavasti. Koulutus antaa työkalut ohjatun omahoidon toteuttamiseen lasten neuropsykiatrisissa piirteissä, haastavassa käytöksessä ja ahdistuksessa. 

    Tilaa uutiskirje

    Tilaa Terapiat etulinjaan -uutiskirje ja saat suoraan sähköpostiisi tietoa toimintamallin ajankohtaisista asioista. Uutiskirje ilmestyy 1-2 kuukauden välein. Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Tutustu tietosuojaselosteeseen.


    Terapiat etulinjaan
    • Tietosuojaseloste
    • Tietoa palvelusta
    • Saavutettavuusseloste
    • Evästeasetukset

    Terapiat etulinjaan hanketoimisto
    Välskärinkatu 8
    00180 Helsinki

    Postiosoite
    PL 590
    HUS 00029

    • Facebook
    • LinkedIn
    • Twitter