Ammattilaisten koulutukset
Koulutus vahvistaa hoitovalikoimaa
Koulutusten tavoitteena on auttaa hyvinvointialueita ottamaan käyttöön porrastettu hoitovalikoima, huolehtimaan palvelutason ylläpitämisestä ja tarjoamaan ammattilaisille monipuolisesti mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen. Terapiat etulinjaan -toimintamallissa kehitetty koulutusjärjestelmä tähtää pysyviin rakenteisiin ja työkaluihin, joilla julkinen terveydenhuolto voi omavaraisesti järjestää koulutuksia entistä skaalautuvammin ja joustavammin. Tavoitteena on, että kaikki koulutukset ovat pysyvästi hyvinvointialueille ilmaisia. Näin kaikille apua tarvitseville voidaan taata pääsy laadukkaaseen hoitoon.
Tällä hetkellä koulutuksia on käynyt tai käymässä yli 4000 ammattilaista. Jatkuvana rakenteena koulutustoiminnan kautta on mahdollista kouluttaa vuosittain joustavasti 1000–2000 näyttöön perustuvien menetelmien osaajaa. Verkkopedagogiikkaan ja yhteistyörakenteisiin tukeutuva koulutusjärjestelmä tuo vähintään 1,7 miljoonan euron vuosittaiset säästöt julkisen terveydenhuollon koulutuskustannuksiin.
Koulutamme menetelmiä, joita perustaso tarvitsee
Koulutusportfolio laajenee tieteellistä näyttöä ja perustason tarpeita kuunnellen kaikkien ikäryhmien osalta. Lasten, nuorten ja aikuisten koulutukset rakentuvat pääosin kognitiivisen- ja interpersonaalisen psykoterapian interventioiden koulutuksista sekä ohjattu omahoito -koulutuksista. Laajat asiantuntija- ja yhteistyöverkostot sekä yhteiskehittämisen rakenteet varmistavat, että mikäli näyttö ja tarve puoltaa jonkin menetelmän kouluttamista, ilmestyy koulutus koulutusportfolioon noin puolessa vuodessa. Aikuisten osalta noudatamme täysin Perusterveydenhuollon avovastaanottotoiminnan mallit sote-järjestelmässä, Hyvä käytäntö -konsensussuositusta.
Pistemäisistä koulutushankkeista osaamisen ylläpitorakenteisiin
Toiminnan muuttaminen ja uusien toimintatapojen omaksuminen kiireisessä arjessa on vaikeaa. Koulutus on arvokasta kuitenkin ainoastaan silloin, kun se kääntyy asiakkaan terveyshyödyksi. Yhden koulutettavan menetelmän sijaan on keskityttävä koulutusprosessiin, jonka kautta porrasteinen hoitovalikoima otetaan käyttöön ja rakenteisiin, joilla tietty osaamistaso pidetään joustavasti yllä.
Tämä onnistuu kun:
- Koulutusten ohella otetaan käyttöön ratkaisuja systemaattiseen hoidon tarpeen arvioon ja hoitoonohjaukseen.
- Menetelmien käyttöä ja niistä saatua terveyshyötyä mitataan aktiivisesti ja sitä hyödynnetään kliinisessä työssä.
- Kaikki keskeiset alueelliset toimijat: ammattilaiset, esihenkilöt ja johto kokevat omistajuutta ja vastuuta valittujen menetelmien toteutumisesta pitkällä aikavälillä.
- Koulutuksissa hyödynnetään laajasti verkkopedagogiikkaa.
- Ei-skaalautuvien koulutusosien, esimerkiksi menetelmäohjauksen, toteuttamiseen on monia vaihtoehtoja ja niissä voidaan hyödyntää organisaatioiden omaa osaamista.
Osaaminen kehittyy verkkokoulutuksessa, menetelmäohjauksessa ja työtä toteutettaessa
Terapeuttisten taitojen oppiminen käsittää tiedon kasvattamista, taitojen harjoittelua sekä omaa työtä ja ammatillisuutta koskevien reflektiivisten taitojen omaksumista. Kaikissa Terapiat etulinjaan -koulutuksissa hyödynnetään laaja-alaisesti verkkopedagogiikkaa ja oppimisen digitaalisia ratkaisuja, joilla voidaan kokonaisuudessaan varmistaa riittävä tieto-osaaminen. Verkkopedagogiikka sekä oppiminen digitaalisessa ympäristössä on monin tavoin hyödyllistä:
- Julkisen terveydenhuollon kaikille toimijoille annetaan pääsy yhdenmukaisiin koulutussisältöihin ja arjen työkaluihin. Alusta sisältääkin kaikki työkalut, joita ammattilainen tarvitsee hoitojen toteuttamiseen ja seurantaan.
- Verkkokoulutuksilla voidaan taata tasainen ja korkea laatu.
- Koulutuksia on mahdollista järjestää osana kiireistä arkea. Kalenteriin ei tarvitse varata pitkiä koulutuspäivä, koska opiskelu toteutuu pienissä pätkissä silloin, kun kalenterissa on tilaa.
- Alusta on käytettävissä myös pitkään koulutusten päättymisen jälkeen ja tarjoaa työvälineen jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen.
- Koulutusalusta mahdollistaa koulutuksissa olevan tiedon jatkuvan päivittämisen sekä myös käyttäjien palautteen huomioimisen.
- Verkkokoulutukset tuovat säästöjä ja varmistavat, että ohjaajien ja kouluttajien kanssa vietetty aika voidaan omistaa kokonaan taitoharjoittelulle.
Osa menetelmistä on otettavissa käyttöön pelkällä verkko-opiskelulla ja työn toteuttamisella palautetietoisesti. Suurimpaan osaan koulutuksia sisältyy aina tietty määrä menetelmäohjausta ja koulutushoitojen toteuttamista, jotka määräytyvät koulutusten laajuuden mukaisesti. Jokaisella koulutuksella on omat yhdenmukaiset koulutusrakenteensa.
Kaksitasoinen psykoterapeuttikoulutus on jo valmiina
Yksi keino vakiinnuttaa nykyistä lyhyempien, näyttöön perustuvien, terapioiden rooli julkisessa palvelujärjestelmässä on toteuttaa kaksitasoinen psykoterapeuttikoulutus. Tällöin nykyisen psykoterapeuttikoulutuksen rinnalle muodostuisi lyhyempi koulutusohjelma, jonka kautta koulutuksessa oleva ammattilainen saisi riittävät työkalut yleisten mielenterveyden häiriöiden hoitamiseksi osana julkisrahoitteisia palveluita. Terapiat etulinjaan -toimintamallin kouluttama kognitiivinen lyhytterapia on valmis 1. tason psykoterapeuttikoulutus.
Miten pääsen mukaan koulutukseen?
Kaikki koulutukset ovat avoimia ja ilmaisia julkisen terveydenhuollon organisaatioille. Lisäksi teemme koulutusyhteistyötä myös muiden tahojen kanssa. Yhteistyötä tehdään valtakunnallisesti sekä sisällöntuotannossa että koulutustoiminnassa.
Terapiat etulinjaan -yhteistyö tapahtuu usein tietyn linjaorganisaation tai esimerkiksi hyvinvointialueen kanssa. Mikäli olet julkisessa terveydenhuollossa toimiva ammattilainen, niin parhaiten edistät oman koulutuksesi käynnistymistä puhumalla esihenkilösi kanssa ja ohjaamalla hänet tälle sivustolle.
Yhteystieto-sivultamme löydät Terapiat etulinjaan -toimintamallin yhteyshenkilöitä, joihin voit olla kynnyksettä yhteydessä. Koulutusasioissa ole yhteydessä oman yhteistyöalueesi hankepäällikköön sekä koulutustoiminnan kehittämispäällikköön.
Menetelmät aikuisten palveluissa
Aikuisten koulutusportfolioon kuuluvat tällä hetkellä ohjattu omahoito, kognitiivisen psykoterapian viitekehykseen pohjautuva kognitiivinen lyhytterapiakoulutus, interpersonaalinen ohjanta ja interpersonaalinen terapia. Lisäksi perehdytämme jo koulutettuja ammattilaisia koulutuksiin kuuluvan menetelmäohjauksen toteuttamiseen. Koulutusportfoliota vahvistetaan 2023 aikana CBASP-, tunnekeskeinen pariterapia- ja traumafokusoidun työotteen koulutuksilla. Menetelmän yhteyteen sulkeisiin on merkitty toimenpidekoodi, jota käytetään terveydenhuollon järjestelmissä kyseisen menetelmän kirjaamiseen ja seurantaan.
Pikalinkit aikuisten menetelmiin
- Ohjattu omahoito
- Interpersonaalinen ohjanta (IPC)
- Kognitiivinen lyhytterapia (ent. etulinjan lyhytterapia)
- Interpersonaalinen terapia (IPT)
- TULOSSA:
- CBASP – näyttöön perustuva menetelmä kroonisen masennuksen hoitoon
- tunnekeskeinen pariterapia
- traumafokusoitunut työote
- Menetelmäohjaajien koulutukset
- Erikoissairaanhoidon koulutukset
- Räätälöidyt koulutuspaketit
Ohjattu omahoito (IHZ19)
Ohjattu omahoito on 1. portaan, 1–3 kontaktikerran, menetelmä yleisiin mielenterveyden häiriöihin ja mielen pulmatilanteisiin. Hoidossa yhdistyvät asiakkaan itsenäinen työskentely Mielenterveystalo.fi -sivuston omahoito-ohjelmissa ja ammattilaisen tuki. Ohjatun omahoidon aikana tapahtuu usein merkittävä lasku asiakkaan oireissa ja noin 52 % ohjatun omahoidon saaneista ei tarvitse jatkohoitoa.
Ohjattu omahoito soveltuu erityisesti lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden häiriöihin, mutta myös vaikeammissa oirekuvissa ohjattu omahoito on hyvä aloitus hoidolle silloin, kun muuta ei ole vielä saatavilla. Mielenterveyden häiriöiden hoitoon kehitetyt omahoito-ohjelmat perustuvat kognitiivisen psykoterapian teoreettiseen viitekehykseen ja harjoituksiin.
Ohjattu omahoito saavuttaa täyden potentiaalinsa silloin kun se aloitetaan viiveettä. Tästä syystä ohjattu omahoito tulisi aloittaa heti, kun asiakas ilmaisee haasteita mielenterveyteen liittyen – lääkärin arviota ei tarvita. Tämä on mahdollista silloin, kun ohjattu omahoito otetaan käyttöön yhdessä systemaattisen hoidon tarpeen arvion ja hoitoonohjauksen ratkaisujen kanssa.
Ohjatun omahoidon koulutus on lyhyt, noin 4–5 tunnin, verkkokoulutus. Verkkokoulutuksen lisäksi palvelun käyttöönottoa voidaan vahvistaa taitoharjoittelulla ja palveluiden toteuttamisen ja hoitotulosten aktiivisella seurannalla. Koulutus soveltuu kaikille sote-ammattilaisille ja sitä suositellaan toteutettavaksi niin mielenterveyspalveluissa kuin yleisvastaanotoillakin.
Lue ohjatun omahoidon ja Terapianavigaattorin yhteisen käyttöönoton tuloksista Keski-Uudeltamaalta.
Katso video ohjatusta omahoidosta:
Interpersonaalinen ohjanta IPC (IDY27)
Interpersonaalinen ohjanta eli IPC (interpersonal counselling) on 1. portaan, 3–6 kontaktikerran, menetelmä lievän ja keskivaikean masennuksen hoitoon. IPC perustuu interpersonaalisen terapian viitekehykseen, jonka perusajatus on se, että masennus kytkeytyy asiakkaan ihmissuhteisiin. Työskentelyn tavoitteena on oireiden helpottaminen ihmissuhteiden ja oireiden yhteyden ymmärtämisen sekä sosiaalisen toimintakyvyn parantamisen kautta.
Interpersoonallisen ohjannan koulutus on 3–6 kuukauden pituinen ja käsittää verkko-opinnot, 15 tuntia menetelmäohjausta ja kolmen koulutushoidon toteuttamisen. Koulutuksen jälkeen ammattilainen omaa taidot terapeuttisen yhteistyösuhteen rakentamiseksi ja vaalimiseksi sekä IPC-hoitojen toteuttamiseksi
Kognitiivinen lyhytterapia (IDY03) (ent. etulinjan lyhytterapia)
Kognitiivinen lyhytterapia on 2. portaan, keskimäärin seitsemän kontaktikerran, hoito. Menetelmä perustuu kognitiivisen psykoterapian viitekehykseen, jonka perusajatuksena on se, että ihmisen ajattelu, tunteet ja käyttäytyminen ovat yhteydessä toisiinsa. Kognitiivisessa lyhytterapiassa ammattilainen ja asiakas työskentelevät tasavertaisessa yhteistyösuhteessa tavoitteellisesti määriteltyä tavoitetta kohden.
Kognitiivinen lyhytterapiakoulutus sisältää ammattilaisen yleisiä taitoja hoitavan yhteistyösuhteen rakentamiseksi ja terapeuttisen vuorovaikutuksen toteuttamiseksi. Koulutus käsittää näyttöön perustuvat hoitomallit seuraavien mielenterveyden ongelmien hoitamiseksi: ahdistus, masennus, unettomuus, riippuvuudet, sosiaalinen jännittäminen ja paniikkihäiriö. Lisäksi koulutus antaa ammattilaisille työkaluja ammatilliseen kehittymiseen ja työssä jaksamiseen.
Kognitiivinen lyhytterapia on sopivaa ja oikea-aikaista hoitoa keskivaikeissa mielenterveyden häiriöissä sekä tietyn edellytyksin myös vakava-asteisten oireiden hoidossa.
Kognitiivisen lyhytterapian koulutus on kestoltaan vuoden. Koulutukseen sisältyvät laajat verkko-opinnot, 30 tuntia menetelmäohjausta ja 70 tuntia koulutushoitojen toteuttamista. Koulutukseen voivat osallistua kaikki perusterveydenhuollossa mielenterveyden häiriöitä kohtaavat sote-ammattilaiset koulutuksesta tai kokemusvuosista riippumatta.
Hoitomuodosta saadut tulokset ovat äärimmäisen rohkaisevia: 97 % hoitomuodon käyneistä suositteli hoitomuotoa samankaltaisessa tilanteessa olevalle. Kognitiivisen lyhytterapian jälkeen 48 % hoitoa saaneista ei tarvitse jatkohoitoa. Hoitomuodon aikana 54 % häiriötasoisesti ahdistuneista ja 39 % häiriötasoisesti masentuneista toipuvat luotettavasti.
Kognitiivisen lyhytterapiakoulutuksen esittelyvideon voi katsoa tästä. Huomioi, että aikaisemmin koulutuksesta on käytetty nimeä ‘etulinjan lyhytterapia’ kuvaten sen roolia mielenterveyspalvelujen ‘etulinjassa’. Selkeyden ja yhdenmukaisuuden vuoksi koulutuksen nimi on vaihdettu sisällön pysyessä täysin samana.
Interpersonaalinen terapia IPT (IDY05)
Interpersonaalinen terapia eli IPT on 2. portaan, 12–16 kontaktikerran, menetelmä keskivaikean ja tietyin edellytyksin myös vaikea-asteisten masennusoireiden hoitoon. IPC:n tavoin IPT perustuu interpersonaalisen terapian viitekehykseen, jonka perusajatus on se, että masennus kytkeytyy asiakkaan ihmissuhteisiin. Työskentelyn tavoitteena on oireiden helpottaminen ihmissuhteiden ja oireiden yhteyden ymmärtämisen sekä sosiaalisen toimintakyvyn parantamisen kautta.
Interpersonaalisen ohjannan koulutus on 6–12 kuukauden pituinen ja käsittää verkko-opinnot, 21 tuntia menetelmäohjausta ja kolmen koulutushoidon toteuttamisen. Koulutuksen jälkeen ammattilainen omaa taidot terapeuttisen yhteistyösuhteen rakentamiseksi ja vaalimiseksi sekä IPT-hoitojen toteuttamiseksi
TULOSSA: CBASP – näyttöön perustuva menetelmä kroonisen masennuksen hoitoon
CBASP (cognitive behavioral analysis system of psychotherapy) on kroonisen tai toistuvan masennuksen hoitomenetelmä. Kehitteillä oleva CBASP-koulutus on 4–6 kuukauden pituinen ja muodostuu verkko-opinnoista, harjoitusryhmän toteuttamisesta ja menetelmäohjaukseen osallistumisesta. Koulutus valmistuu vuoden 2023 aikana.
TULOSSA: tunnekeskeinen pariterapia
Koulutusportfoliota laajennetaan 1. portaan tunnekeskeisen pariterapian koulutuksella. Kehitteillä oleva koulutus muodostuu verkko-opinnoista. Koulutus valmistuu keväällä 2023.
TULOSSA: traumafokusoitunut työote
Koulutusportfoliota laajennetaan traumafokusoidun työotteen koulutuksella. Kehitteillä oleva koulutus muodostuu verkko-opinnoista. Koulutus valmistuu keväällä 2023.
Perehdytämme jo koulutettuja osaajia menetelmäohjaajiksi
Koulutuksiin kuuluvan menetelmäohjauksen tavoite on mahdollistaa koulutettaville uudenlaisten työtapojen turvallinen kokeileminen, harjoitteleminen ja vakiinnuttaminen osaksi omaa työkalupakkia.
Jokaiseen koulutukseen on olemassa määritellyt kriteerit, joita menetelmäohjaajilta vaaditaan. Kriteerit täyttävät henkilöt voivat käydä läpi perehdytysprosessimme, johon sisältyy verkko-opinnot sekä yhden ryhmän ohjaaminen palautetietoisesti. Tämän lisäksi menetelmäohjaaja sitoutuu perehtymään menetelmäkoulutukseen kuuluvaan verkkokoulutukseen sekä toteuttamaan ohjausta tietyin painotuksin ja rakentein. Näin voimme tarjota useammalle ammattilaiselle mahdollisuuden toimia menetelmäohjaajana koulutuksen laadusta tinkimättä.
Tyypillisesti menetelmäohjaaja on jokin seuraavista:
- Alueellisten Terapiat etulinjaan -koordinaatiohankkeiden terapiakoordinaattorit.
- Linjaorganisaation työntekijä
- Ulkoa ostettu resurssi
Ensisijainen malli menetelmäohjauksen toteuttamiseksi on hyödyntää alueellista Terapiat etulinjaan -koordinaatiohankkeen tai linjaorganisaatioiden ammattilaisia. Tällöin koulutukset ovat hyvinvointialueille täysin ilmaisia. Perehdyttämällä omia menetelmään perehtyneitä työntekijöitä menetelmäohjaustehtäviin voidaan tarjota ammattilaisille mielekäs ammatillinen kehityspolku, sitouttaa heitä organisaatioon sekä tulla täysin omavaraisiksi koulutusten järjestämisen suhteen.
Erikoissairaanhoidon koulutukset
Perustason tukeminen on Terapiat etulinjaan -toimintamallin ensisijainen tehtävä. Kehitetyt koulutusohjelmat sisältävät kuitenkin työkaluja, jotka sopivat myös erikoissairaanhoitoon. Psykiatrian erikoissairaanhoidon kanssa tehdyn yhteistyön kautta olemme kehittäneet lisäosia koulutukseen, jotka auttavat soveltamaan koulutukseen sisältyviä hoito-ohjelmia erikoissairaanhoidossa.
Räätälöidyt koulutuspaketit
Koulutussisältöjä rakennettaan modulaarisesti, mikä mahdollistaa erilaisten räätälöityjen koulutuskokonaisuuksien kokoamisen ja tarjoamisen. Yksi tällainen on ’Riippuvuuksien psykososiaaliset menetelmät’ -koulutuspaketti, joka muodostuu seuraavista osista: ohjattu omahoito, terapeuttisen työn ydintaidot, motivoiva haastattelu, kriisin kohtaaminen, riippuvuuksien hoitomalli ja ryhmämuotoinen työskentely. Räätälöidyt koulutuskokonaisuudet määritellään aina yhteistyössä ja sisältävät verkkokoulutuksen lisäksi aina koulutushoitoja ja menetelmäohjausta, joiden määrä suhteutetaan koulutettavan sisällön määrään.
Menetelmät nuorten palveluissa
Nuorten palveluihin suunnatut koulutukset käsittävät tällä hetkellä menetelmät ohjattu omahoito, IPC, kognitiivisen käyttäytymisterapian viitekehykseen pohjautuva ahdistuksen lyhytinterventio, Cool Kids ja IPT. Lisäksi kehitteillä on nuorten mielenterveyttä laaja-alaisemmin käsittelevä kognitiivisen lyhytterapian koulutus, mikä tulee integroitumaan aikuisten vastaavaan koulutuskokonaisuuteen. Menetelmän yhteyteen sulkeisiin on merkitty toimenpidekoodi, jota käytetään terveydenhuollon järjestelmissä kyseisen menetelmän kirjaamiseen ja seurantaan.
Pikalinkit nuorten menetelmiin
Nuorten ohjattu omahoito (IHZ19)
Ohjattu omahoito on 1. portaan lyhytkestoinen, lähtökohtaisesti 2–3 kontaktikerran mittainen, interventio nuorten yleisiin mielenterveyden häiriöihin ja mielen pulmatilanteisiin. Interventiossa yhdistyvät nuoren itsenäinen työskentely Mielenterveystalo.fi -sivuston omahoito-ohjelmissa ja ammattilaisen tuki. Ohjattu omahoito sopii erityisesti nuorille, joilla on lievää ahdistus- tai masennusoireilua, tavanomaisia elämän haasteita tai toive muutoksesta jonkun ongelma-alueen suhteen.
Ohjattu omahoito voidaan toteuttaa ensisijaisena interventiona, yhdistettynä muihin tukitoimiin tai nuoren odottaessa kontaktia muualle. Työskentelyä voi tarvittaessa pidentää ja ohjauskäyntien ja itsenäisen työskentelyn määrää säätää joustavasti.
Nuorten ohjatun omahoidon koulutus on verkkokoulutus, jonka suorittaminen vie 4–8 tuntia. Verkkokoulutuksen lisäksi palvelun käyttöönottoa voidaan vahvistaa taitoharjoittelulla ja palveluiden toteuttamisen ja hoitotulosten aktiivisella seurannalla.
Interpersoonallinen ohjanta IPC (IDY27)
IPC (tietyissä yhteyksissä IPC-N) on 1. portaan, 12–18-vuotiaiden masennusoireilun hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tarkoitettu 3–6 kontaktikerran interventio.
IPC perustuu interpersonaalisen terapian viitekehykseen, jonka perusajatus on se, että masennus kytkeytyy asiakkaan ihmissuhteisiin. Interventiossa kiinnitetään erityistä huomiota nuoren ihmissuhteiden ja masennuksen väliseen yhteyteen. Intervention tavoitteena on, että nuori oppii tunnistamaan masennusoireitaan sekä käsittelemään niiden yhteyttä ihmissuhteisiin sekä elämässä tapahtuviin muutoksiin.
IPC-koulutus on vuoden pituinen, johon sisältyy verkko-opinnot, kahteen työpajaan osallistuminen, menetelmäohjaukseen osallistuminen ja kolmen koulutusintervention toteuttaminen.
Ahdistuksen lyhytinterventio (IDY03)
Ahdistuksen lyhytinterventio (ALI) on 1. portaan, 3–8 kontaktikerran kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan pohjautuva menetelmä, joka on tarkoitettu 7–17-vuotiaiden ahdistus- ja pelko-oireiden varhaiseen hoitoon ja ongelmien vakavoitumisen ennaltaehkäisyyn.
Ahdistuksen lyhytinterventio on tarkoitettu työkaluksi oppilas- ja opiskeluhuollon ammattilaisille ja yksiköille, joiden tehtävänä on mielenterveyden häiriöiden hoito ja ennaltaehkäisy.
Koulutus on kuuden kuukauden pituinen. Se sisältää verkko-opintoja, 12 tuntia menetelmäohjausta sekä vähintään kahden koulutusintervention toteuttamisen.
Ahdistuksen lyhytinterventioita pilotoidaan parhaillaan.
Interpersoonallinen terapia IPT (IDY05)
IPT (tietyissä yhteyksissä IPT-N) on 2. portaan, 12–18-vuotiaiden masennusoireilun hoitoon tarkoitettu 12–16 kontaktikerran interventio. IPT perustuu interpersonaalisen terapian viitekehykseen, jonka perusajatus on se, että masennus kytkeytyy asiakkaan ihmissuhteisiin. Kuten IPC:ssä, myös IPT-interventiossa kiinnitetään huomiota nuoren ihmissuhteiden ja masennuksen väliseen yhteyteen. IPT-N on IPC-interventiota vähemmän strukturoitu.
IPT-koulutus on vuoden pituinen, johon sisältyy verkko-opinnot, kahteen työpajaan osallistuminen, menetelmäohjaukseen osallistuminen ja kolmen koulutusintervention toteuttaminen.
Cool Kids (IDY19)
Cool Kids -interventio on 2. portaan hoito-ohjelma 7–17-vuotiaiden lasten ja nuorten ahdistuneisuushäiriöiden hoitoon. Se pohjautuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan, ja sitä voidaan toteuttaa joko yksilö- tai ryhmähoitona esimerkiksi koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa tai nuorisoasemilla. Interventioon kuuluu 10 tapaamista ja tapaamisten välillä tehtäviä harjoituksia.
Cool Kids on kurssi, jossa lapsi tai nuori oppii uusia ahdistuksen hallintaa edistäviä taitoja. Myös lasten ja nuorten vanhemmilla on aktiivinen rooli hoidossa. Vanhemmat oppivat tukemaan lastaan uusien taitojen käytössä sekä muokkaamaan omaa reagointiaan lapsen käytökseen.
Cool Kids -koulutus on vuoden pituinen, johon sisältyy verkko-opinnot, 2–3 koulutuspäivää, noin 20 tuntia menetelmäohjausta ja neljän koulutusintervention toteuttaminen.
Menetelmät lasten palveluissa
Pienten lasten, lasten ja perheiden palveluihin on kehitetty versiot ohjattu omahoito -menetelmästä. Ohjattu omahoito on 1. portaan lyhytkestoinen, interventio pienten lasten ja lasten yleisiin pulmatilanteisiin ja vanhempien tukeen. Interventiossa yhdistyvät vanhemman itsenäinen työskentely Mielenterveystalo.fi -sivuston omahoito-ohjelmissa ja ammattilaisen tuki. Ohjattua omahoitoa voivat toteuttaa erilaisilla ammattinimikkeillä toimivat ja erilaisen koulutuspohjan omaavat sote-ammattilaiset
Lisäksi kognitiivisen psykoterapiaan pohjautuva lapsille ja nuorille suunnattu ahdistuksen lyhytinterventio vahvistaa ahdistuksen hoitovalikoimaa Cool Kidsin rinnalla.
Pienten lasten ohjattu omahoito
Pienten lasten ohjattu omahoito on lyhyt työskentelymalli, jossa yhdistyvät vanhemman omatoiminen työskentely ja ammattilaisen tuki. Suunnattu varhaisen perhetyön- ja lastenneuvoloitten ammattilaisille tai muuhun vastaavaan perhetyöhön.
Ohjattu omahoito on tarkoitettu pienten lasten ja heidän perheittensä psykososiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn: vuorovaikutus ja vanhemmuus, unipulmat, syömishäiriöt sekä käyttäytymisen haasteet.
Pienten lasten ohjatun omahoidon koulutus on verkkokoulutus, jonka suorittaminen vie 4–8 tuntia. Verkkokoulutuksen lisäksi palvelun käyttöönottoa voidaan vahvistaa taitoharjoittelulla ja palveluiden toteuttamisen ja hoitotulosten aktiivisella seurannalla.
Lasten ohjattu omahoito
Lasten ohjattu omahoito on lyhyt työskentelymalli, jossa yhdistyvät vanhemman omatoiminen työskentely Mielenterveystalo.fi -verkkopalvelussa ja ammattilaisen tuki. Sitä voidaan toteuttaa perustasolla erilaisissa lasten mielenterveyttä edistävissä palveluissa.
Prosessin lähtökohtana on 2–5 käynnin interventiorunko, jota voi tarvittaessa pidentää. Ohjauskäyntien ja itsenäisen työskentelyn määrää voidaan säätää joustavasti. Koulutus antaa työkalut ohjatun omahoidon toteuttamiseen lasten neuropsykiatrisissa piirteissä, haastavassa käytöksessä ja ahdistuksessa.
Lasten ohjatun omahoidon koulutus on verkkokoulutus, jonka suorittaminen vie noin 8 tuntia. Verkkokoulutuksen lisäksi palvelun käyttöönottoa voidaan vahvistaa taitoharjoittelulla ja palveluiden toteuttamisen ja hoitotulosten aktiivisella seurannalla.