Ammattilaisten koulutukset
Koulutus vahvistaa hoitovalikoimaa
Koulutusten tavoitteena on auttaa hyvinvointialueita ottamaan käyttöön porrastettu hoitovalikoima, huolehtimaan palvelutason ylläpitämisestä ja tarjoamaan ammattilaisille monipuolisesti mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen. Terapiat etulinjaan -toimintamallissa kehitetty koulutusjärjestelmä tähtää pysyviin rakenteisiin ja työkaluihin, joilla julkinen terveydenhuolto voi omavaraisesti järjestää koulutuksia entistä skaalautuvammin ja joustavammin. Tavoitteena on, että kaikki koulutukset ovat pysyvästi hyvinvointialueille ilmaisia. Näin kaikille apua tarvitseville voidaan taata pääsy laadukkaaseen hoitoon.
Tällä hetkellä koulutuksia on käynyt tai käymässä yli 4000 ammattilaista. Jatkuvana rakenteena koulutustoiminnan kautta on mahdollista kouluttaa vuosittain joustavasti 1000–2000 näyttöön perustuvien menetelmien osaajaa. Verkkopedagogiikkaan ja yhteistyörakenteisiin tukeutuva koulutusjärjestelmä tuo vähintään 1,7 miljoonan euron vuosittaiset säästöt julkisen terveydenhuollon koulutuskustannuksiin.
Koulutamme menetelmiä, joita perustaso tarvitsee
Koulutusportfolio laajenee tieteellistä näyttöä ja perustason tarpeita kuunnellen kaikkien ikäryhmien osalta. Lasten, nuorten ja aikuisten koulutukset rakentuvat pääosin kognitiivisen- ja interpersonaalisen psykoterapian interventioiden koulutuksista sekä ohjattu omahoito -koulutuksista. Laajat asiantuntija- ja yhteistyöverkostot sekä yhteiskehittämisen rakenteet varmistavat, että mikäli näyttö ja tarve puoltaa jonkin menetelmän kouluttamista, ilmestyy koulutus koulutusportfolioon noin puolessa vuodessa. Aikuisten osalta noudatamme täysin Perusterveydenhuollon avovastaanottotoiminnan mallit sote-järjestelmässä, Hyvä käytäntö -konsensussuositusta.
Pistemäisistä koulutushankkeista osaamisen ylläpitorakenteisiin
Toiminnan muuttaminen ja uusien toimintatapojen omaksuminen kiireisessä arjessa on vaikeaa. Koulutus on arvokasta kuitenkin ainoastaan silloin, kun se kääntyy asiakkaan terveyshyödyksi. Yhden koulutettavan menetelmän sijaan on keskityttävä koulutusprosessiin, jonka kautta porrasteinen hoitovalikoima otetaan käyttöön ja rakenteisiin, joilla tietty osaamistaso pidetään joustavasti yllä.
Tämä onnistuu kun:
- Koulutusten ohella otetaan käyttöön ratkaisuja systemaattiseen hoidon tarpeen arvioon ja hoitoonohjaukseen.
- Menetelmien käyttöä ja niistä saatua terveyshyötyä mitataan aktiivisesti ja sitä hyödynnetään kliinisessä työssä.
- Kaikki keskeiset alueelliset toimijat: ammattilaiset, esihenkilöt ja johto kokevat omistajuutta ja vastuuta valittujen menetelmien toteutumisesta pitkällä aikavälillä.
- Koulutuksissa hyödynnetään laajasti verkkopedagogiikkaa.
- Ei-skaalautuvien koulutusosien, esimerkiksi menetelmäohjauksen, toteuttamiseen on monia vaihtoehtoja ja niissä voidaan hyödyntää organisaatioiden omaa osaamista.
Osaaminen kehittyy verkkokoulutuksessa, menetelmäohjauksessa ja työtä toteutettaessa
Terapeuttisten taitojen oppiminen käsittää tiedon kasvattamista, taitojen harjoittelua sekä omaa työtä ja ammatillisuutta koskevien reflektiivisten taitojen omaksumista. Kaikissa Terapiat etulinjaan -koulutuksissa hyödynnetään laaja-alaisesti verkkopedagogiikkaa ja oppimisen digitaalisia ratkaisuja, joilla voidaan kokonaisuudessaan varmistaa riittävä tieto-osaaminen. Verkkopedagogiikka sekä oppiminen digitaalisessa ympäristössä on monin tavoin hyödyllistä:
- Julkisen terveydenhuollon kaikille toimijoille annetaan pääsy yhdenmukaisiin koulutussisältöihin ja arjen työkaluihin. Alusta sisältääkin kaikki työkalut, joita ammattilainen tarvitsee hoitojen toteuttamiseen ja seurantaan.
- Verkkokoulutuksilla voidaan taata tasainen ja korkea laatu.
- Koulutuksia on mahdollista järjestää osana kiireistä arkea. Kalenteriin ei tarvitse varata pitkiä koulutuspäivä, koska opiskelu toteutuu pienissä pätkissä silloin, kun kalenterissa on tilaa.
- Alusta on käytettävissä myös pitkään koulutusten päättymisen jälkeen ja tarjoaa työvälineen jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen.
- Koulutusalusta mahdollistaa koulutuksissa olevan tiedon jatkuvan päivittämisen sekä myös käyttäjien palautteen huomioimisen.
- Verkkokoulutukset tuovat säästöjä ja varmistavat, että ohjaajien ja kouluttajien kanssa vietetty aika voidaan omistaa kokonaan taitoharjoittelulle.
Osa menetelmistä on otettavissa käyttöön pelkällä verkko-opiskelulla ja työn toteuttamisella palautetietoisesti. Suurimpaan osaan koulutuksia sisältyy aina tietty määrä menetelmäohjausta ja koulutushoitojen toteuttamista, jotka määräytyvät koulutusten laajuuden mukaisesti. Jokaisella koulutuksella on omat yhdenmukaiset koulutusrakenteensa.
Kaksitasoinen psykoterapeuttikoulutus on jo valmiina
Yksi keino vakiinnuttaa nykyistä lyhyempien, näyttöön perustuvien, terapioiden rooli julkisessa palvelujärjestelmässä on toteuttaa kaksitasoinen psykoterapeuttikoulutus. Tällöin nykyisen psykoterapeuttikoulutuksen rinnalle muodostuisi lyhyempi koulutusohjelma, jonka kautta koulutuksessa oleva ammattilainen saisi riittävät työkalut yleisten mielenterveyden häiriöiden hoitamiseksi osana julkisrahoitteisia palveluita. Terapiat etulinjaan -toimintamallin kouluttama kognitiivinen lyhytterapia on valmis 1. tason psykoterapeuttikoulutus.
Miten pääsen mukaan koulutukseen?
Kaikki koulutukset ovat avoimia ja ilmaisia julkisen terveydenhuollon organisaatioille. Lisäksi teemme koulutusyhteistyötä myös muiden tahojen kanssa. Yhteistyötä tehdään valtakunnallisesti sekä sisällöntuotannossa että koulutustoiminnassa.
Terapiat etulinjaan -yhteistyö tapahtuu usein tietyn linjaorganisaation tai esimerkiksi hyvinvointialueen kanssa. Mikäli olet julkisessa terveydenhuollossa toimiva ammattilainen, niin parhaiten edistät oman koulutuksesi käynnistymistä puhumalla esihenkilösi kanssa ja ohjaamalla hänet tälle sivustolle.
Yhteystieto-sivultamme löydät Terapiat etulinjaan -toimintamallin yhteyshenkilöitä, joihin voit olla kynnyksettä yhteydessä. Koulutusasioissa ole yhteydessä oman yhteistyöalueesi hankepäällikköön sekä koulutustoiminnan kehittämispäällikköön.
Menetelmät aikuisten palveluissa
Aikuisten koulutusportfolioon kuuluvat tällä hetkellä ohjattu omahoito, kognitiivisen psykoterapian viitekehykseen pohjautuva kognitiivinen lyhytterapiakoulutus, interpersonaalinen ohjanta ja interpersonaalinen terapia. Lisäksi perehdytämme jo koulutettuja ammattilaisia koulutuksiin kuuluvan menetelmäohjauksen toteuttamiseen. Koulutusportfoliota vahvistetaan 2023 aikana CBASP-, tunnekeskeinen pariterapia- ja traumafokusoidun työotteen koulutuksilla. Menetelmän yhteyteen on merkitty toimenpidekoodi, jota käytetään terveydenhuollon järjestelmissä kyseisen menetelmän kirjaamiseen ja seurantaan. Kullekin menetelmälle on oma sivunsa.
Pikalinkit aikuisten menetelmiin
Menetelmät lasten ja nuorten palveluissa
Nuorten palveluihin suunnatut koulutukset käsittävät tällä hetkellä menetelmät ohjattu omahoito, IPC, kognitiivisen käyttäytymisterapian viitekehykseen pohjautuva ahdistuksen lyhytinterventio, Cool Kids ja IPT. Lisäksi kehitteillä on nuorten mielenterveyttä laaja-alaisemmin käsittelevä kognitiivisen lyhytterapian koulutus, mikä tulee integroitumaan aikuisten vastaavaan koulutuskokonaisuuteen. Menetelmän yhteyteen on merkitty toimenpidekoodi, jota käytetään terveydenhuollon järjestelmissä kyseisen menetelmän kirjaamiseen ja seurantaan.
Pienten lasten, lasten ja perheiden palveluihin on kehitetty versiot ohjattu omahoito -menetelmästä. Ohjattu omahoito on 1. portaan lyhytkestoinen, interventio pienten lasten ja lasten yleisiin pulmatilanteisiin ja vanhempien tukeen. Interventiossa yhdistyvät vanhemman itsenäinen työskentely Mielenterveystalo.fi -sivuston omahoito-ohjelmissa ja ammattilaisen tuki. Ohjattua omahoitoa voivat toteuttaa erilaisilla ammattinimikkeillä toimivat ja erilaisen koulutuspohjan omaavat sote-ammattilaiset
Lisäksi kognitiivisen psykoterapiaan pohjautuva lapsille ja nuorille suunnattu ahdistuksen lyhytinterventio vahvistaa ahdistuksen hoitovalikoimaa Cool Kidsin rinnalla.