Seurantatuloksia nuorten IPC- ja Cool Kids -interventioista
Nuorten IPC- ja Cool Kids -interventioista kerätään jatkuvasti seurantatuloksia, joiden avulla arvioidaan interventioiden vaikuttavuutta. HUS yhteistyöalueen vuoden 2022 tulokset on valmistuneet, ja niiden pohjalta on tehty yhteenveto. Molemmissa interventioissa nuorten oireilu vähenee selvästi. Yli puolet osallistujista ei tarvitse jatkohoitoa tai heille riittää interventioihin kuuluva seurantakäynti.
IPC-interventiosta apua masennusoireiluun
IPC on 12–18-vuotiaiden masennusoireilun hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tarkoitettu 3–6 kerran interventio. IPC perustuu interpersonaalisen terapian viitekehykseen, ja sen perusajatuksena on, että masennus kytkeytyy nuoren ihmissuhteisiin.
Seurannan mukaan vuoden 2022 aikana IPC-interventioita saatiin päätökseen noin 500 ja kaikista aloitetuista interventioista 12 % on ilmoitettu keskeytyneiksi. Interventioista 64 % on alkanut kahden viikon sisällä siitä, kun sitä on nuorelle suositeltu. Vain noin 15 % IPC-intervention aloittaneista oli poikia. Tätä voi selittää se, että nuoruusiässä tytöt kertovat masennusoireista useammin kuin pojat.
Oireilu vähenee IPC-intervention aikana
IPC:ssä arvioidaan masennusoireiden vakavuutta PHQ-9-mittarilla. Nuori arvioi masennusoireitaan mittarin avulla jokaisella käynnillä. Seuraavat tulokset koskevat osallistujia, joilta on PHQ-9-mittaustulos ensimmäiseltä ja viimeiseltä käynniltä (93 % kaikista osallistujista).
Intervention alkaessa noin kolmasosalla osallistujista oireet viittasivat lievään masennukseen ja noin 20 %:lla osallistujista oireet viittasivat kohtalaiseen masennukseen (PHQ-9-pisteet 10–19). Noin 60 %:lla intervention aloittaneista nuorista oli häiriötasoista oireilua (PHQ-9, vähintään 10 pistettä). Heistä yli puolet saa kliinisesti merkittävää hyötyä IPC-interventiosta: 37 %:lla tapahtuu luotettava toipuminen, eli masennusoireilu vähenee häiriötasoisesta oireilusta, ei-häiriötasoiseen oireiluun ja PHQ-9 pisteet laskevat vähintään 5 pistettä. Lisäksi hieman alle viidenneksellä pisteet laskivat vähintään 5 pisteen verran, mitä voidaan pitää luotettavana voinnin paranemisena. Interventiot voivat aiheuttaa myös voinnin heikkenemistä, jota tapahtui 2 %:lla osallistujista.
Masennusoireiden muutos PHQ-9-mittarilla mitattuna, (n=465) | % (n) |
Häiriötasoista oireilua koko otannasta (lievä tai kohtalainen masennus) | 60 % (299) |
Luotettava toipuminen (vähintään viiden pisteen lasku ja siirtyminen ei-häiriötasoiseen oireiluun) | 37 % (112) |
Luotettava voinnin paraneminen (vähintään viiden pisteen lasku) | 11 % (50) |
Luotettava voinnin heikkeneminen | 2 % (11) |
Viimeisellä IPC-tapaamisella arvioidaan tulevaa hoidon tarvetta. Intervention jälkeen 26 % ei tarvinnut enää tapaamisia ammattilaisen kanssa. Vajaan kolmanneksen kanssa on sovittu buusteri, eli seurantakäynti, jonka tarkoituksena on vahvistaa opittuja taitoja. Seurantakäyntejä voi olla yksi tai harvajaksoisesti useampi. Noin 8 % interventioon osallistuneista jatkoi erikoissairaanhoitoon tai lääkärin tarkempaan arvioon.
”Tästä oli erittäin paljon apua 1,5 kuukaudessa mielialani parantuu huomattavasti ja tunne itseni taas ”terveeksi” en ole enään yhtä alakuloinen ja masentunut kuin ennen.” -IPC:n käynyt nuori.
Tutustu IPC -seurantatuloksiin tarkemmin täältä:
Cool Kids tukee ahdistusoireilevia nuoria
Cool Kids on tarkoitettu 7–17-vuotiaille nuorille, joilla on ahdistusta, ja sen perustana on kognitiivinen käyttäytymisterapia. Cool Kids -interventiota voidaan toteuttaa sekä yksilöllisesti että ryhmämuotoisena. Interventioon kuuluu 10 tapaamista, joiden välillä nuori harjoittelee oppimaansa omassa arjessaan.
Viime vuoden aikana päättyi noin 300 Cool Kids -interventiota, joista 15 % keskeytyi. Kaikista interventioista 46 % on päässyt alkamaan kahden viikon sisällä siitä, kun sitä on suositeltu nuorelle. Vuoden 2022 aikana 25 % Cool Kids -interventioista on toteutettu ryhmämuotoisina. Interventioihin osallistuneilla nuorilla yleisin kohdeoire on ollut sosiaalisten tilanteiden pelko tai yleistynyt ahdistuneisuus. Osallistujista suurin osa oli tyttöjä, joka voi selittyä sillä, että tytöt kertovat ahdistusoireistaan useammin kuin pojat.
Puolet häiriötasoisesti oireilevista nuorista hyötyy merkittävästi Cool Kids -interventiosta
Cool Kids -intervention alussa osallistujien ahdistuneisuusoireilua mitataan GAD-7-kyselyllä. Lähes 60 %:lla nuorista oli lievää tai kohtalaista ahdistuneisuutta intervention alkaessa. Useilla osallistujilla oli myös masennusoireilua, jota on mitattu PHQ-9-kyselyllä. Lievään masennusoireiluun tai lievään masennukseen viittaavan tuloksen sai lähes 50 % osallistujista.
Cool Kids -interventioihin osallistuneista 190 on täyttänyt ensimmäisellä ja viimeisellä käynnillä GAD-7-kyselyn. GAD-7-mittari on tarkoitettu yli 11-vuotiaille, minkä takia sitä ei ole käytetty kaikkien interventioon osallistuneiden kanssa. 56 %:lla pisteet viittasivat häiriötasoiseen oireiluun. Noin puolet heistä hyötyivät interventiosta merkittävästi: 38 % tapahtuu luotettava toipuminen eli osallistuja siirtyi häiriötasoisesta oireilusta ei-häiriötasoiseen oireiluun sekä oirepisteet laskivat vähintään 6 pistettä. 7 %:lla osallistujista oirepisteet laskivat vähintään 6 pistettä, mitä pidetään luotettavana voinnin paranemisena. Myös Cool Kids -interventioissa vointi voi heikentyä. Sitä on raportoitu 5 %:lla häiriötasoisesti oireilevista osallistujista.
Ahdistusoireiden muutos GAD-7-mittarilla mitattuna, (n=190) | % (n) |
Häiriötasoinen oireilu (lievä tai kohtalainen ahdistuneisuus) | 56 % (107) |
Luotettava toipuminen (vähintään kuuden pisteen lasku ja siirtyminen ei-häiriötasoiseen oireiluun | 38 % (41) |
Luotettava voinnin paraneminen (vähintään kuuden pisteen lasku) | 7 % (14) |
Luotettava voinnin heikkeneminen | 5 % (9) |
Tulevaa hoidon tarvetta arvioidaan viimeisellä käyntikerralla. Cool Kids -intervention jälkeen 40 % osallistujista ei tarvinnut enempää tapaamisia. Yksi tai useampi harvajaksoinen seurantakäynti sovittiin noin viidenneksen kanssa. Noin 8 %:lla osallistuneista oli arvioitu jatkohoidon tarve erikoissairaanhoidossa tai lääkärin tarkempaan arvioon.
”Pidin todella paljon koko ohjelmasta! Sain paljon tietoa omasta ahdistuneisuudesta ja opin paljon sen hallitsemisesta. Ainoa ”miinus” ehkä oli ettei ollut niin paljoa ”omaa” aikaa puhua vain omista ongelmista, … Ryhmällekin puhuminen auttoi huomattavasti ja sai paljon vertaistukea! <33” – Cool Kids ryhmään osallistunut nuori
Tutustu Cool Kids -seurantatuloksiin tarkemmin täältä: