Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue laittaa terapiat etulinjaan – terveysasemilla otetaan käyttöön Terapianavigaattori ja ohjatut omahoidot vaiheittain
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella laajennetaan Terapiat etulinjaan -toimintamallin käyttö terveysasemille. Toimintamalliin kuuluu mielenterveys- ja päihdepalveluiden järjestäminen porrasteisen mallin mukaisesti. Hoidon tarpeen arviointia tukee Terapianavigaattori, jonka asiakas täyttää itsenäisesti verkossa ja tulokset käydään läpi ammattilaisen kanssa. Uuden toimintatavan myötä hoitojen vaikuttavuus, saatavuus ja oikea-aikaisuus paranee ja tekemisen painopistettä saadaan siirrettyä kohti varhaisempaa tukea.
Terapianavigaattori auttaa asiakasta jäsentämään omia oireitaan ja tilannettaan, jolloin keskustelua on myös helpompi käydä ammattilaisen kanssa. Asiakkaan antaman koodin avulla ammattilainen pääsee katsomaan yhteenvedon vastauksista ja saa nopeasti käsityksen asiakkaan tilanteesta ja mistä aiheista keskustella.
”Terapianavigaattoria käytetään hoidon tarpeen arvioinnissa tällä hetkellä jo kaikissa Länsi-Uudenmaan mielenterveys- ja päihdepalveluiden toimipisteissä, mutta nyt sen käyttö laajennetaan myös terveysasemille. Samaan aikaan yksiköissä otetaan käyttöön myös matalan kynnyksen ohjattu omahoito”, kertoo projektipäällikkö Petri Luomaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen Tutkimus, kehittäminen ja innovaatiot -yksiköstä.
Ohjattu omahoito on 1–3 hoitokontaktin matalan kynnyksen interventio lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden pulmiin. Se perustuu kognitiivisen psykoterapian viitekehykseen ja siinä sovelletaan Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelun omahoito-ohjelmia ammattilaisen tukemana.
Terapianavigaattorin ja ohjatun omahoidon käyttö alkaa Lohjan, Karkkilan ja Vihdin terveysasemilla 17.4.2023. Palveluita on tarkoitus laajentaa vaiheittain kaikille terveysasemille 2024 loppuun mennessä.
Kyseessä on iso kulttuurin muutos yleisterveydenhuollossa
Mielenterveysoireisiin vastaaminen näin systemaattisella tavalla jo yleisterveydenhuollossa vaatii suurta kulttuurin muutosta. ”Varsinkin isoissa kaupungeissa olemme tottuneet siihen, että mielenterveyspalvelut on eriytetty omiin yksiköihinsä. Tämä ei ole kuitenkaan enää kestävä ratkaisu, koska tarpeet ovat kasvaneet niin paljon. Mielenterveystyö kuuluu kaikille, ja sitä kohti olemme menossa”, Luomaa kertoo.
Terapiat etulinjaan -toimintamallin ideana on, että kun apua saa nopeasti, hoito on vaikuttavampaa. Tulokset tähän asti ovat rohkaisevia: systemaattinen tiedonkeruu toimintamallissa on osoittanut, että 80 % ohjatuista omahoidosta saadaan alkamaan alle 2 viikossa tarpeen todentamisesta ja 46 % ei tarvitse jatkohoitoa intervention jälkeen.
”Meillä on käsissämme välineet, joiden avulla hoitojonot voidaan purkaa, ammattilaisen työn merkityksellisyyttä lisätä ja asiakkaiden terveyttä vahvistaa. On hienoa, että Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ottaa toimintamallin käyttöön näin systemaattisesti“, iloitsee Terapiat etulinjaan -toimintamallin kehittämispäällikkö Sara Nurminen.
STT-tiedote: Terapiat etulinjaan -toimintamalli otetaan käyttöön Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen terveysasemalla vaiheittain