Nepsy – Neurokehityksellisten häiriöiden porrastettu psykososiaalisen tuen ja hoidon malli
Neurokehityksellisten häiriöiden tuki ja hoito ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosina. Yksi keskeinen uudistus on porrastettu tuen ja hoidon malli, joka on kehitetty yhteistyössä moniammatillisen asiantuntijatyöryhmän kanssa keväällä 2024.
Porrastettu tuen ja hoidon malli perustuu oikeatasoiseen tukemiseen, jossa eri portailla olevat menetelmät vastaavat eritasoisiin tarpeisiin. Tavoitteena on tarjota tehokasta, oikea-aikaista ja yksilöidysti räätälöityä tukea niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin.
Esimerkki neurokehityksellisten häiriöiden porrastetusta psykososiaalisen tuen ja hoidon mallista
0-porras – kaikille avoimet palvelut
- omahoito (Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelussa)
- muut verkkopalvelut
- liittojen materiaalit
1. porras – psykoedukatiiviset ja ohjaavat tukipalvelut
- ohjatut omahoidot (yksilö- ja ryhmähoidot)
- lyhytkestoiset psykoedukatiiviset ja ohjaavat kurssit
2. porras – toimintakykyä vahvistavat tukipalvelut
- nepsy-valmennus
- ryhmäkuntoutukset
- nettiterapiat
- Strategia
3. porras – kuntouttavat ja hoitavat palvelut
- Kelan LAKU-perhekuntoutus
- Kelan Oma-Väylä
- terapeuttiset interventiot
4. porras
- vaativa lääkinnällinen kuntoutus
- erikoissairaanhoito
- sosiaalihuollon erityspalvelut
Tavoitteet vuoden 2025 kehitystyölle
- kansallisen verkoston rakentaminen
- porrasteisen mallin jatkokehittäminen ja vahvistaminen yhteistyössä hyvinvointialuiden ja keskeisten toimijoiden kanssa
- hyvinvointialueiden ajankohtaisen tilanteen kartoittaminen
- menetelmien vahvistaminen ja yhtenäistäminen (portaat 0–2)
- materiaalien kehittäminen.
Vuoden 2025 tavoitteisiin kuuluu porrasteisen tuen ja hoidon mallin jatkokehittäminen ja hyvinvointialueiden työn tukeminen.
Neurokehityksellisten häiriöiden hoitopolkujen kehittämisestä vastaavien ammattilaisten kansallinen verkosto on rakenteilla ja se mahdollistaa sekä kokemusten jakamisen että käytänteiden kehittämisen yhtenäisempään ja alueellisesti yhdenvertaisempaan suuntaan. Kevään aikana kartoitetaan, miten porrastettua hoitomallia hyödynnetään eri alueilla ja mitä menetelmiä on käytössä. Tämä auttaa kehittämään mallia edelleen.
Erityisesti 0–2. portaan menetelmiä pyritään vahvistamaan ja yhtenäistämään, jotta varhainen tuki olisi mahdollisimman saavutettavaa ja vaikuttavaa. Työn alla on myös koulutusmateriaaleja ammattilaisille, jotta he voivat paremmin tunnistaa neurokehityksellisiä haasteita ja soveltaa niihin sopivia työskentelytapoja.
Ryhmämuotoisia hoitomalleja kehitetään ja pilotoidaan
Yksi uusi kehitteillä oleva tukimuoto on aikuisten keskittymisvaikeuksien ohjatun omahoidon ryhmämalli, jota on pilotoitu muun muassa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella. Keskittymisvaikeuksien ryhmämalli perustuu psykoedukatiiviseen lähestymistapaan, jossa osallistujat oppivat tunnistamaan keskittymisen haasteita ja saavat keinoja niiden hallintaan. Ryhmässä käsitellään esimerkiksi unen merkitystä, ruutuajan vaikutusta ja keskittymiseen liittyviä ympäristötekijöitä.
Lasten ja nuorten tukemiseksi kehitetään parhaillaan varhaisen tuen ryhmämalleja. Tavoitteena on luoda ryhmämalleja, jotka eivät edellytä diagnoosia, kuten vanhemmille suunnattu malli sekä ryhmämalli, joka yhdistää lapsen ja vanhemman tuen tarpeet. Nuorille puolestaan suunnitellaan oma keskittymisvaikeuksiin keskittyvä ryhmämalli. Kaikkien ryhmien osalta pyritään varmistamaan, että ne voidaan toteuttaa tarpeen mukaan joko etänä tai livenä, tarjoten joustavuutta ja saavutettavuutta eri osallistujille.
Yhteystiedot
Neurokehityksellisten häiriöiden porrastetun tuen ja hoidon mallin kehittämistä koordinoi Terapiat etulinjaan -toimintamallissa projektipäälliikkö Saara Föhr Bovell. Sähköpostiosoite: saara.fohr.bovell@hus.fi