Työelämään siirtyvien nuorten mielenterveyden tukemiseen työkaluja Mielihyvin duunissa 2.0 -hankkeessa

Vuoden alussa alkaneen Mielihyvin duunissa 2.0 -hankkeen tavoitteena on lisätä nuoria työllistävien työpaikkojen ja koulutussektorin tietoisuutta ja osaamista nuorten mielenterveydestä ja sen tukemisesta. Terapiat etulinjaan -toimintamalli on yksi hankkeen osatoteuttajista.
Mielenterveysperusteisten sairauspoissaolojen voimakas kasvu on merkittävä haaste suomalaiselle työelämälle. Esimerkiksi hyvinvointialueilla nuoret työntekijät kokevat henkisen työkykynsä muita heikommaksi. Nuorten mielenterveysongelmien lisääntyminen näkyy myös jo ammattiin johtavissa opinnoissa.
Mielihyvin duunissa 2.0 jatkaa vuosina 2023–2025 käynnissä olleen Mielihyvin duunissa -hankkeen koulutusten ja työkalujen viemistä nyt myös hyvinvointialueille. Tavoitteena on auttaa työpaikkoja ja koulutussektoria kehittämään osaamistaan nuorten mielen hyvinvoinnin tukemisessa. Lisäksi mielen hyvinvointia tukevaa materiaalia tarjotaan myös työelämän alussa ja sinne siirtymässä oleville nuorille.
Mielenterveyteen liittyvää tietoa ja työkaluja opiskelijoille ja ammattilaisille
Terapiat etulinjaan -toimintamalli on yksi hankkeen osatoteuttajista. Hankkeen aikana kansalliseen Mielenterveystalo.fi-verkkopalveluun rakennetaan uusi teemasivusto, joka vastaa koko opiskeluyhteisön tarpeisiin. Sisältöjen tavoitteena on, että sekä opiskelijat, opettajat että työnantajat saavat tietoa, miten mielenterveyden haasteita voidaan ottaa huomioon opiskeluissa sekä työssäoppimisjaksoilla.
Hankkeessa jatketaan myös ohjatun omahoidon koulutuksia toisen asteen ammatillisten oppilaitosten opiskeluhuollon työntekijöille. Ohjattu omahoito on 1–5 kerran interventio lieviin tai keskivaikeisiin mielenterveyden pulmiin. Siinä ammattilainen tukee opiskelijaa valitun Mielenterveystalo.fi:n omahoito-ohjelman parissa työskentelyssä. Tarkoituksena on tarjota opiskelijalle tietoa ja keinoja oman oireilun helpottamiseen.
”On hienoa, että hankkeessa yhdistyy eri toimijoiden osaaminen! Näin saadaan rakennettua monipuolista ymmärrystä aiheesta sekä koottua yhteen luotettavaa tietoa ja keinoja edistämään nuorten mielekkäämpää siirtymistä työelämään”, sanoo Terapiat etulinjaan -toimintamallissa hankekokonaisuudesta vastaava projektipäällikkö Katja Brückner.
Lisätietoa hankkeesta
Katja Brückner
projektipäällikkö
Terapiat etulinjaan -toimintamalli
katja.bruckner@hus.fi
Mielihyvin duunissa 2.0 on STM:n Suomen kestävän kasvun ohjelman rahoituksella toteutettava yhteishanke, jota hallinnoi Silta-Valmennusyhdistys. Yhteistyössä ovat mukana Kuntoutussäätiö, Mielenterveyden keskusliitto ry, Valo-Valmennusyhdistys ry, HUS/Terapiat etulinjaan -toimintamalli ja Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelu, Keski-Suomen hyvinvointialue, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue ja Pohjois-Savon hyvinvointialue.
Hanke jatkaa vuosina 2023–2025 käynnissä olleen Mielihyvin duunissa -hankkeen koulutusten ja työkalujen viemistä hyvinvointialueille. Tavoitteena on auttaa työpaikkoja ja koulutussektoria kehittämään osaamistaan nuorten mielen hyvinvoinnin tukemisessa sekä rakenteellisella että yksilötasolla. Lisäksi hankkeessa kehitetään erilaisia mielen hyvinvointia tukevia materiaaleja työelämän alussa ja sinne siirtymässä oleville nuorille.
Hankkeen rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jolla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Hanke on käynnissä 31.12.2025 saakka.
Tutustu hankkeeseen ja sen toimintaan LinkedIn-sivulla: https://www.linkedin.com/showcase/mielihyvin-duunissa-2-0/
