Mielenterveystalo.fi – jatkuvaa sisällönkehittämistä
Mielenterveystalo.fi-palveluun tuotetaan jatkuvasti uutta sisältöä. Tavoitteena on tarjota sisältöä, joka on hyödyksi ammattilaiselle, potilaille ja heidän verkostoilleen. Jokainen suomalainen voi käyttää sisältöjä ennaltaehkäisevästi.
Viime aikoina on julkaistu omahoito-ohjelmia seuraaviin teemoihin:
- kouluakäymättömyys
- lasten kaveritaidot
- uskonnollisesta yhteisöstä irtautuminen
- matematiikan oppimisvaikeudet.
Sisällöt hyötykäyttöön
HUS psykiatrian kehittämispäällikkö Reetta-Maria Roiha kiittelee, että Terapiat etulinjaan -toimintamallin myötä omahoito-ohjelmien sisällöt ovat päässeet hyötykäyttöön. ”Mieltä lämmittää erityisesti palautteet, joissa kerrotaan Mielenterveystalo.fi-sisältöjen aidosti sujuvoittaneen ammattilaisten arkea.”
Monissa palautteissa mainitaan, että sisältöjen hyödyllisyys arjessa on huomattu. Samaa konseptia toivotaan laajennettavan uusiin teemoihin.
Ideoita uusista sisällöistä tuleekin enenevässä määrin ammattilaisilta:
”Todellinen tarve tulee usein juuri kentältä. Siitä hyvä esimerkki on ADHD-tutkimuksiin ja hoitoon keskittyneeltä neuropsykiatrian poliklinikalta, jossa potilasmäärä oli kasvanut ja toimintoja haluttiin sujuvoittaa”, Roiha kertoo. Yksi kehittämisidea oli digitalisoida psykoedukaatiomateraalit, jotta niitä voi kerrata tarpeen mukaan sekä näyttää myös läheisille.
Materiaalista digitaalista
”Powerpoint-esityksen, psykoedukaatiossa käytetyn muistilistan tai oppaan muuttaminen saavutettavaan, käyttäjäryhmän huomioivaan ja mobiilioptimoituun digitaaliseen muotoon vaatii yhteiskehittämistä”, Roiha valottaa prosessia.
Neuropsykiatrian poliklinikan havainnosta nousseessa ideassa oli tärkeää suunnitella sisältö käyttäjälähtöisesti. Aina omahoito-ohjelma ei ole se käytettävin vaihtoehto. Tälle käyttäjäryhmälle muotoiltiin lopulta yksi huolellisesti hakukoneoptimoitu sivu nimetä ”Sain ADHD-diagnoosin”. Yhdellä sivulla voi lukea mahdollisimman selkeästi jaotellut tekstit tai katsoa samat sisällöt videona.
Palaute ohjaa toimintaa
Mielenterveystalo.fi-palvelusta ja sen sisällöistä voi tällä hetkellä antaa palautetta yleisellä palautelomakkeella sekä omahoito-ohjelmakohtaisesti. Palautteen määrä sivustolle saapuvan 3 miljoonaan vuosittaiseen vierailijaan nähden on todella pieni.
”Emme tämän perusteella jää kuitenkaan oletuksiin. Haluamme lisää palautetta. Siksi tulemme lähikuukausina toteuttamaan kaikille Mielenterveystalon sivuille painikkeen, jonka avulla voi antaa nopeaa palautetta sivukohtaisesti”, kertoo kehittämispäällikkö Reetta-Maria Roiha.