Työterveyshuollon ohjattu omahoito vahvistaa mielenterveyden ja työkyvyn tukea

Terapiat etulinjaan työterveyden tukena -hankkeen ohjatun omahoidon koulutukset ovat käynnistyneet. Laajan asiantuntijayhteistyön tuloksena omahoito-ohjelmien sisältöjä ja koulutusta on kehitetty huomioimaan sekä työelämän että sen ulkopuoliset mielenterveyteen vaikuttavat tekijät.
Ensimmäiset ohjatun omahoidon koulutukset ovat käynnistyneet ja uusia koulutuksia alkaa eri puolilla Suomea huhti-toukokuussa. Koulutuksiin on osallistunut yli 100 työterveyden ammattilaista. Koulutuksista kerätään palautetta, jota hyödynnetään jatkokehityksessä.
Ohjatun omahoidon koulutusta on päivitetty työterveyshuollon tarpeisiin sopivammaksi
”Ohjatun omahoidon kokonaisuuteen ja koulutusmateriaaleihin on tehty työelämään liittyviä päivityksiä ja koulutuksen tukirakenteita on vahvistettu. Kokonaisuutta rakennettaessa on huomioitu laaja-alaisesti työterveyshuollon näkökulmia ja perusterveydenhuollon koulutuksista kertyneitä oppeja. Tämä on vahvistanut koulutusprosessia ja laajentanut ohjelmien sisältöjä, mikä hyödyttää asiakkaita sekä työterveydessä ja julkisissa palveluissa työskenteleviä ammattilaisia”, kuvaa ohjatun omahoidon koulutuksista vastaava kehittämispäällikkö Pasi Roslund.
Koulutuksen aikana ohjattu omahoito otetaan heti käyttöön, ja käytännön harjoittelua tuetaan taitopajoissa. Myös psykososiaalisen työskentelyn perusperiaatteita ja asiakas-ammattilainen-yhteistyösuhdetta käsitellään aiempaa laajemmin.
Ohjatun omahoidon vaikuttavuutta ja asiakkaan vointia arvioidaan tapaamisissa tarvittaessa myös työkyvyn tai työhön paluun valmiuden näkökulmasta. Tämä tukee palvelun laatua.
Omahoito-ohjelmat sopivat monenlaisiin tilanteisiin
Ohjattu omahoito soveltuu monenlaisiin työkykyyn vaikuttaviin tilanteisiin, ja sen sisällöt ja työtavat voidaan valita asiakkaan tarpeiden mukaan.
“Asiakkaalla voi olla esimerkiksi uniongelmia ja työstressiä. Työterveyshoitaja voi pohtia yhdessä asiakkaan kanssa, olisiko asiakas halukas kokeilemaan ohjattua omahoitoa ja mikä ohjelma tilanteeseen voisi sopia. Esimerkiksi unettomuuden ohjatussa omahoidossa asiakas saa tietoa unesta ja unettomuudesta ja voi tehdä käytännön harjoituksia ammattilaisen tukemana”, kertoo Roslund.
Lue lisää ohjatusta omahoidosta tästä linkistä.
Tutustu Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelun omahoito-ohjelmiin tästä linkistä.