Miten vaikuttavuustieto ohjaa Terapiat etulinjaan -toimintamallin kehittämistä?
Tälle sivulle on koottu kysymyksiä ja vastauksia Terapiat etulinjaan -toimintamallin vaikuttavuuteen liittyen.
Miten käytössä oleva tieto ohjaa suositeltujen menetelmien valintaa?
Terapiat etulinjaan -toimintamallin suosittelemat interventiot ja menetelmät valitaan aina parhaan mahdollisen vaikuttavuusnäytön perusteella – keskeisinä tietolähteinä hyödynnetään laajoja ja laadukkaita meta-analyysejä sekä kansainvälisen tutkimustiedon pohjalta laadittuja hoito- ja palvelusuosituksia. Mielenterveys- ja päihdepalveluiden alalla on kuitenkin paljon häiriöitä ja asiakasryhmiä, joiden osalta laadukasta tutkimusta psykososiaalisista interventioista on hyvin vähän tai ei lainkaan. Potilaita ei näissäkään tapauksissa voi jättää hoitamatta, vaan tuolloin toimitaan asiantuntijoiden konsensusmielipiteen mukaisesti panostaen erityisen paljon vaikuttavuuden seurantaan arvioiden interventioiden tuottamia hyötyjä ja haittoja.
Jokaisen kansainvälisen tutkimuksen osalta tulee arvioida, kuinka hyvin tutkitut menetelmät soveltuvat Suomeen. Soveltuvuus suomalaiseen toimintaympäristöön ratkaisee sen, otetaanko menetelmää ylipäätään käyttöön. Käyttämätön menetelmä ei koskaan voi olla vaikuttava. Tutkittuja psykososiaalisia interventioita joudutaan arjessa lähes aina muokkaamaan jonkin verran, jotta ne saadaan toimimaan ja tuottamaan arkivaikuttavuutta eri tavalla rakentuneissa palvelujärjestelmissä niiden asiakkaiden kanssa, jotka palveluita käyttävät. Tämä onnistuu tiiviillä yhteiskehittämisellä kliinistä työtä tekevien ammattilaisten kanssa ja seuraamalla arkivaikuttavuutta hoitojärjestelmän sisällä.
Hoitojen arkivaikuttavuus pitää aina tulkita suhteessa siihen todelliseen hoitoon, mitä kulloinkin olisi muuten tarjolla. Esimerkiksi henkilöstöpulan vuoksi, lyhyiden intervention todellinen vaihtoehto ei ole pitkien interventioiden tarjoaminen kaikille, vaan se, että merkittävä osa potilaista jää jonottamaan ja kokonaan ilman hoitoa.
Mistä koostamamme tiedot ovat peräisin? Millä perusteella tietoja koostetaan?
Terapiat etulinjaan -toimintamallin palvelut ja toiminta tuottaa paljon tietoa, jota pyrimme koostamaan toiminnan vaikutuksien arvioimiseksi ja alueellisen kehittämistyön tueksi.
Keskeisesti tietoa kertyy seuraavista läheistä:
- Koulutustoiminta (koulutustoiminnan aikana toteutetut interventiot)
- Terapianavigaattorin käyttödata
- Erilliset kyselyt ammattilaisille, esihenkilöille ja muuten keskeisille sidosryhmille.
Tietoa koostetaan ensisijaisesti siitä syystä, että haluamme tehdä työtämme palautetietoisesti ja pysyä itsellemme ja muille tilivelvollisena siitä, kuinka hyödyllisiä palvelumme ovat. Lisäksi tiedon koostamista tehdään rahoituskanavan määrittämien arviointivelvoitteiden mukaisesti.
Tietoa koostetaan ensisijaisesti toiminnan laadun varmistukseksi ja sen kehittämiseksi. Tätä tietoa koostetaan sekä kansallisesti että aluekohtaisesti vertaiskehittämisen mahdollistamiseksi. Tietoa tarjotaan avoimesti käyttöön kaikille yhteistyötahoille.
Miten tietoa verrataan muuhun tutkimusnäyttöön?
Kertynyttä tietoa verrataan keskeisiin kansainvälisiin vertailupisteisiin. Näitä ovat esimerkiksi kontrolloidut tutkimusasetelmat sekä muualla toteutetut naturalistiset seurantatutkimukset.
Keskeisin vertailupiste monessa yhteydessä ovat Englannin NHS Talking Therapies – ja Child and Adolescent Mental Health Services -järjestelmät, jotka ovat Suomen kaltaisesti verovaroin rahoitettava julkisen terveydenhuollon järjestelmä.
Paras vertailupiste kertyvälle tiedolle on kuitenkin kansallisen vertaiskehittämisen rakenne, jossa kertynyttä tietoa verrataan keskenään eri toimintayksiköiden ja organisaatioiden välillä.
Minkälaista tutkimusyhteistyötä teemme?
Tieteellinen tutkimustyö ei kuulu virallisesti Terapiat etulinjaan -kokonaisuuteen. Teemme kuitenkin yhteistyötä HUSin ja Helsingin yliopiston psykoterapiatutkimusryhmä PsyTeamin kanssa.
Mitä emme vielä tiedä?
On huomattavan paljon asioita, mitä psykososiaalisten interventioiden tai psykoterapioiden vaikutuksista tai vaikutusmekanismeista ei vielä tiedetä. Lopulta siitä, minkälainen terapia kenellekin sopii tietyssä hetkessä, tiedetään varsin vähän.
Terapiat etulinjaan -toimintamalli seuraa viimeisintä luotettavaa tutkimustietoa sekä näistä koostettuja suosituksia tiiviisti. Tämän lisäksi kuulemme aina käytännön työstä kumpuavia tarpeita ja kehitämme palveluitamme tarpeisiin, kertyvään tietoon ja saatavilla olevaan tutkimustietoon nojautuen.