Lasten ja nuorten terapiatakuun suositukset
Lasten ja nuorten terapiatakuun tavoitteena on hallitusohjelman mukaisesti turvata lasten ja nuorten yhdenvertainen pääsy perustasolla lyhytpsykoterapiaan tai muihin vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin. Tavoitteena on parantaa mielenterveyden häiriöiden ehkäisyn, hoidon sekä tuen saatavuutta terveydenhuollossa ja sosiaalihuollossa.
Lasten ja nuorten terapiatakuu on voimassa 1.5.2025 alkaen ja koskee alle 23-vuotiaita. Lainsäädännössä lisätään terapiatakuuta koskevat säännökset terveydenhuoltolakiin (53§ ja 55§), sosiaalihuoltolakiin (25§ ja 45§) sekä korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta annettuun lakiin (10§). Lisäksi hyvinvointialueiden yhteistyösopimusten sisältöä ja valmistelua koskevaa asetusta muutetaan lisäämällä siihen YTA-tasoinen terapiatakuun toteuttamistapoja koskeva sopimisvelvoite.
Terveydenhuoltolain mukaisessa ns. keskittämisasetuksessa (VnA 582/2017) on vuodesta 2017 asti ollut samankaltainen määräys, joka velvoittaa yliopistollisia hyvinvointialueita ja HUS-yhtymää arvioimaan ja ylläpitämään terveydenhuollon psykoterapeuttisia ja psykososiaalisia hoitomenetelmiä alueillaan. Tämän keskittämisasetuksen nojalla yliopistolliset hyvinvointialueet ovat arvioineet Suomeen soveltuvia, vaikuttavia psykososiaalisia menetelmiä ja linjanneet terapiatakuun kriteerit täyttävistä menetelmistä.
Kansalliset suositukset terapiatakuun toteuttamisen tueksi
Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut terapiatakuun lainsäädännön soveltamisoppaan, jossa kuvataan lainsäädännön tulkintoja ja palveluiden järjestämisen periaatteita tarkemmin. STM ei ota kantaa hoidon sisältöön, esimerkiksi hoitomenetelmiin.
Keskittämisasetuksen mukaisesti yliopistolliset hyvinvointialueet ovat laatineet kansalliset suositukset lasten ja nuorten terapiatakuun toimeenpanoon. Suositukset koskevat alle 23-vuotiaiden mielenterveyspalveluita ja tarjoavat konkreettisia suuntaviivoja terapiatakuun toteuttamiseen. Ne sisältävät erityisesti suositukset keskeisistä ylläpidettävistä psykososiaalisista menetelmistä, mutta myös periaatteita mm. alueellisen porrastetun hoitomallin rakentamiseen ja hoidon ja tuen tarpeen arvioon.
Alle 18-vuotiaille ja 18–22-vuotiaille on laadittu erilliset suosituksensa, koska käytettävissä menetelmissä on hieman eroja.
Suositukset on laadittu yliopistollisten hyvinvointialueiden asiantuntijoiden yhteistyönä keskittämisasetuksen mukaisesti, ja niiden valmistelussa on kuultu kaikkia hyvinvointialueita.
Suositusten taustalla ovat vuodesta 2020 kansallisessa yhteistyössä toteutetut psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton tukihankkeet, joissa Terapiat etulinjaan -toimintamallin periaatteita on viety käytäntöön aluekohtaiset tilanteet ja tarpeet huomioiden.
Suositukset julkaistiin 12.3.2025. Lue tiedote: Yliopistollisten hyvinvointialueiden mielenterveyspalveluiden johtajilta kansallinen suositus: terapiatakuun onnistuminen edellyttää yhtenäisiä hoitokäytäntöjä – Terapiatetulinjaan
Terapiatakuun suositukset
Terapiat etulinjaan -toimintamalli ja terapiatakuu
Terapiat etulinjaan -toimintamallin kehittämisen yksi keskeisistä tavoitteista on ollut rakentaa ratkaisuja, jotka mahdollistaisivat vuonna 2020 lanseeratun terapiatakuu-lakialoitteen toteuttamisen käytännössä.
Vaikka nyt säädetty terapiatakuu-laki koskee vain lapsia ja nuoria, Terapiat etulinjaan -toimintamallin lähtökohtana on, että oikea-aikainen ja vaikuttava psykososiaalinen hoito kuuluu samanarvoisesti kaikenikäisille. Tämän toimintamallin avulla se on myös mahdollista toteuttaa. Ihmisryhmien saaman hoidon erottelu iän tai työssäkäyntistatuksen perusteella ei ole kestävää.