Porrastettu tuen ja hoidon malli lasten ja nuorten palveluissa
Lasten ja nuorten mielenterveyden tuen ja interventioiden porrastaminen systemaattiseksi on erityisen haastavaa, sillä sosiaali- ja terveystoimijoiden lisäksi merkittävässä roolissa ovat myös varhaiskasvatuksen toimijat sekä koulut ja oppilaitokset. Keskitettyjen mielenterveyspalveluiden saatavuus ja sijoittuminen vaihtelevat paljon eri hyvinvointialueiden välillä, ja palveluun liittyvät käytänteet eivät ole vain alue-, vaan myös yksikkökohtaisia.
Haastavasta lähtötilanteesta huolimatta tuen ja interventioiden systemaattinen porrastaminen kannattaa. Tutkimukset osoittavat, että kun haasteisiin vastataan jo varhaisessa vaiheessa, ne eivät pääse pahenemaan. Varhaisessa vaiheessa tukea pystyvät antamaan muutkin kuin mielenterveyden ammattilaiset. Näin pystytään tehokkaasti estämään vakavampien oireiden syntyminen, jolloin lapset ja nuoret säästyvät pahalta ololta ja jonot pidempiaikaisempiin hoitoihin lyhenevät.
Terapiat etulinjaan -toimintamalli tarjoaa tutkimustietoon pohjautuvia työkaluja kaikille ammattilaisille, jotka työssään kohtaavat lapsia ja nuoria, joilla on mielenterveydellisiä haasteita. Koulutusalustan avulla pystytään kevyin resurssein kouluttamaan ammattilaisia vastaamaan lasten ja nuorten alkuvaiheen mielenterveysongelmiin.
Esimerkki lasten ja nuorten interventioiden porrastamisesta
Alla esimerkki siitä, miten lasten ja nuorten tukea ja interventioita voisi porrastaa hyvinvointialueella.
0-porras: kaikille avoimet palvelut
- Omahoito-ohjelmat, kuten
- itsetunnon tukeminen
- sosiaaliset taidot
- ahdistus
- Vanhemmille suunnatut sisällöt
- Muut verkkopalvelut
- Muut avoimet palvelut, esimerkiksi järjestötoiminta
Porras 1: psykoedukatiiviset ja ohjaavat palvelut
- Ohjatut omahoidot
- Voimaperheet
Porras 2: lyhyet oirefokusoidut interventiot
- IPC
- Ihmeelliset vuodet
- ART
- Ahdistuksen lyhytinterventio
Porras 3: terapeuttiset hoito-ohjelmat
- IPT-N
- Cool Kids
- Lyhytpsykoterapia
- TF-KKT
- MDFT
- DKT
- Muut vaikuttavat yksilöhoidot (määrämittaiset ja mittaroidut)
Porras 4: pitkät psykoterapiat, erikoissairaanhoito
- Psykiatrinen erikoissairaanhoito
- Kuntoutuspsykoterapia
- EMDR
Esimerkissä Kaikille avoimet palvelut -portaan perheille ja nuorille suunnatuissa omahoito-ohjelmissa ja sisältökokonaisuuksissa mielenterveystietämystä ja osaamista tuetaan arkiympäristössä. Niin kutsutun 0-portaan jälkeen puhutaan vasta interventioista. Nuorilla merkittävin toimija on opiskeluhuolto, joka tavoittaa kaikki nuoret eri ikäluokissa. Varhaisen vaiheen interventioita ovat ohjattu omahoito, IPC, ahdistuksen lyhytinterventio sekä mahdollisesti erilaiset ryhmämuotoiset tukimuodot. Niitä toteuttavat opiskeluhuollon keskeiset toimijat, kuten terveydenhoitajat, kuraattorit, psykologit ja joissakin paikoissa psykiatriset sairaanhoitajat.
Lasten mielenterveyspalveluiden porrastaminen
Terapiat etulinjaan -toimintamallin lasten ja perheiden tukimuotoja, palveluita ja niiden porrastamista kehitetään parhaillaan. Mielenterveystalo.fi-verkkopalveluun laaditaan runsaasti työkaluja, joita vanhemmat voivat hyödyntää arjessa yhdessä lapsensa kanssa. Lisäksi kehitteillä on erilaisia palveluita, jotka tulevat täydentämään nykyistä palveluvalikoimaa.
Ohjatut omahoidot tarjoavat apua lapsen ahdistukseen, käytöspulmiin sekä nepsy-oireiluun. Ohjattuja omahoitoja voidaan hyödyntää kaikkialla, missä tehdään mielenterveystyötä lasten ja perheiden kanssa – esimerkiksi perheneuvoloissa tai sosiaalipalveluissa. Lisäksi kehitteillä on omahoito-ohjelmia ja ohjatun omahoidon toimintamalleja myös pikkulasten palveluihin.
Lapsille ja nuorille on lisäksi kehitteillä kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan pohjautuva ahdistuksen lyhytinterventio. Interventio tulee olemaan nykyisellään käytettyjä interventioita lyhyempi ja joustavampi. Ahdistuksen lyhytinterventiota voidaan hyödyntää esimerkiksi alakoulutuissa ja perheneuvoloissa tai matalan kynnyksen keskitetyissä mielenterveyspalveluissa.