Interventiokoordinaatio ja -koordinaattoreiden työ
Interventiokoordinaation keskeisin tavoite on tukea Terapiat etulinjaan -toimintamallin menetelmien käyttöönottoa ja juurtumista hyvinvointialueella. Menetelmiä, joita koordinaattorit vievät hyvinvointialueille, ovat muun muassa tutkittuun tietoon perustuvat interventiot sekä Interventionavigaattori. Interventiokoordinaation avulla pyritään mahdollistamaan lapsille ja nuorille varhaisten interventioiden yhdenvertainen saatavuus, oikea-aikaisuus, jatkuvuus ja vaikuttavuus.
Interventiokoordinaattorit ovat tietoa välittävä linkki Terapiat etulinjaan -toimintamallin hanketoimiston, YTA-tason koordinaation ja hyvinvointialueiden välillä. He verkostoituvat keskeisten sidosryhmien kanssa, neuvottelevat piloteista ja suunnittelevat niitä tulevaisuudessa. Lisäksi koordinaattorit osallistuvat alueellaan psykososiaalisten palveluketjujen kehitystyöhön, ja he ovat keskeisessä roolissa Interventionavigaattorin käyttöönotoissa hyvinvointialueella.
Interventiokoordinaattorit ovat oman alueensa lasten ja nuorten mielenterveyden edistämiseen ja korjaamiseen liittyvien palveluiden asiantuntijoita
Koska lasten ja nuorten mielenterveystyötä tehdään laajalle hajautuneesti, ajantasaisen kokonaistilanteen hahmottaminen ja ylläpitäminen on haastavaa. Koordinaattorit ovat selvillä alueensa tilanteesta, kuten tavoitteista ja henkilökunnan koulutustarpeista sekä koulutettujen sijoittumisesta alueellisesti. Interventiokoordinaattorit kehittävät hyvinvointialuekohtaista interventioiden aika- ja paikkasaatavuustietoa ja ovat keskeisiä toimijoita hyvinvointialueen koulutussuunnittelussa.
Jotta uudet, varhaiset interventiot saadaan juurrutettua pysyväksi osaksi ammattilaisten työnkuvaa, he tarvitsevat työssään rakenteita ja tukea myös koulutusvuoden jälkeen. Mentorointi eli vertaismentorointi on interventioiden käyttöä tukeva ylläpitorakenne, jonka avulla tuetaan interventioiden toteuttamista. Interventiokoordinaattorit mentoroivat suoraan menetelmäkoulutettuja ammattilaisia sekä osallistuvat alueellisten vertaismentorointirakenteiden luomiseen.
Interventionkoordinaattorit ovat hyvinvointialueiden omia työntekijöitä. Koordinaattori voi vastata sekä lasten että nuorten palveluista samanaikaisesti. Lasten ja nuorten palvelut voidaan jakaa myös kahden koordinaattorin kesken. He voivat työskennellä hyvinvointialueella osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa tai esimerkiksi perhekeskuksessa.