Isoja askelia etulinjan terapian turvaamisessa!
Syksyllä on toteutumassa kaksi periaatteellisesti erittäin merkittävää ja pitkään valmisteltua asiaa, jotka vievät eteenpäin Terapiat etulinjaan -toimintamallin vakiinnuttamista: toisaalta lasten ja nuorten terapiatakuu, toisaalta yhteistyösopimus DigiFinland Oy:n kanssa.
Lasten ja nuorten terapiatakuu on tärkeä askel oikeaan suuntaan, vaikka se ei lainsäädäntöhankkeena olekaan kovin onnistunut. Harvoin on nähty näin kriittistä lausuntopalautetta: yli 2/3 hyvinvointialueista oli sitä mieltä, että lakiehdotus ei toteuta tärkeintä tavoitettaan, eli paranna lasten ja nuorten hoidon saatavuutta. Tästä huolimatta terapiatakuulaki mennee kuitenkin eduskunnassa läpi jossakin korjatussa muodossa. Sen jälkeen toteutus siirtyy hyvinvointialueille. Terapiatakuulain keskeinen ongelma on, että se voidaan toteuttaa niin monella tavalla, että pahimmillaan toteutus jopa heikentää palveluita.
Terapiat etulinjaan -hankkeella ja terapiatakuulla on itse asiassa yhteinen historia. Vuonna 2020 hanketta perustettaessa näytti siltä, että kaikenikäisten terapiatakuu olisi saatu lainsäädäntöön. Tuolloin oli myös selvää, että terapiatakuun säätäminen pikaisesti ilman mitään valmisteluja olisi luultavasti johtanut kaaokseen – vähintäänkin hallitsemattomaan ostopalveluiden käyttöön. Nyt, neljä vuotta myöhemmin, mahdollisuudet terapiatakuun onnistuneeseen toteuttamiseen Suomessa ovat todella paljon paremmat. Hyvinvointialueet ovat järjestäytyneet, terapiaosaajia on koulutettu, hoitoja porrastettu systemaattisesti ja monia Terapiat etulinjaan -toimintamallin digi- ja tukipalveluita on saatu valmiiksi.
Tulevana talvena onkin kiinnitettävä huomiota siihen, että terapiatakuu yritetään toteuttaa asiakkaiden tarpeiden näkökulmasta – eikä vain lain minimivaatimuksien täyttämiseksi. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa, että lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille tarvitaan monipuolinen valikoima systemaattisesti porrastettuja vaikuttavia hoitomuotoja. Kiusausta tarjota vain yhtä terapiamuotoa kaikille kuukauden kohdalla pitäisi välttää.
Toinen periaatteellisesti tärkeä asia on DigiFinlandin ja HUS/Terapiat etulinjaan -osaamiskeskuksen yhteistyösopimus. Sen avulla Terapia- ja Interventionavigaattorit saadaan vakiinnutetuksi pysyväksi osaksi Suomalaista palvelutarjontaa. Samalla niiden jatkokehitys on nyt turvattu osana kansallisen digitaalisen sote-infrastruktuurin kokonaisuutta. Yhteistyösopimus on periaatteellisesti tärkeä myös siksi, että se käytännössä vakiinnuttaa kansallisen psykososiaalisten hoitojen ja digitaalisten mielenterveyspalveluiden osaamiskeskusrakenteen. Osaamiskeskus vastaa navigaattoripalveluiden sisältöjen kehityksestä ja DigiFinland teknologiasta. Tällä rakenteella Suomessa voitaisiin tuottaa järkevästi paljon muitakin sote-digi-palveluita!
Samuli Saarni
Professori, hankejohtaja