Omahoito-ohjelmat psykoterapeutin työn tukena
Kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeutti Maria Kirvesniemi soveltaa Mielenterveystalon omahoito-ohjelmia psykoterapiatyöskentelyssä. Ohjelmien harjoitteet tukevat terapiaa, ja digitaalinen alusta helpottaa käytännön työskentelyä.
Terapiat etulinjaan -toimintamallissa työskentelevä Maria Kirvesniemi hyödyntää omahoito-ohjelmia työssään kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeuttina. Omahoito-ohjelmat ovat avoimesti saatavilla Mielenterveystalo.fi-palvelussa.
Kirvesniemellä on kokemusta niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin kanssa työskentelystä, ja hänen kokemuksensa mukaan omahoito-ohjelmat ovat toimiva tuki kaikille ikäryhmille. Kuntoutuspsykoterapiassa hän yhdistelee usein ohjatun omahoidon elementtejä muuhun hoitoon.
”Käytän omahoito-ohjelmien elementtejä sen mukaan, minkä asiakas kokee hyödylliseksi. Työskentely on strukturoitua, mutta sovellettua”, kertoo Kirvesniemi.
Omahoito-ohjelmien harjoitteet ja tieto oireista tukevat myös psykoterapiaa
Kirvesniemi hyödyntää työssään Mielenterveystaloa monipuolisesti. Hänen psykoterapiakäyntinsä alkavat usein palvelusta löytyvillä tietoisen läsnäolon harjoituksilla. Psykoterapian alkuvaiheessa hän tekee asiakkaan kanssa käyttäytymisanalyysin. Sen myötä voi syntyä ajatus, että jokin omahoito-ohjelma tarjoaa asiakkaan oireisiin sopivia harjoitteita ja tietoa.
Omahoito-ohjelmat sisältävät paljon hyviä harjoituksia, joita voi ottaa muun hoidon oheen. ”Käytännönläheisessä terapiassa ohjataan asiakasta usein käytännön kokeiluihin, jotta työskentely ei jäisi vain puheen tasolle”, hän toteaa.
Lisäksi Kirvesniemi hyödyntää ohjelmiin koottua tietoa oireilusta. Erityisesti Mistä on kyse? -osio on osoittautunut monelle asiakkaalle hyödylliseksi, sillä se auttaa ymmärtämään omia oireita.
”Olen kuullut useammalta asiakkaalta, että heille oli ollut hyvä lukea, että muillakin on samanlaisia oireita. On ollut hyödyksi lukea oireisiin liittyvistä mekanismeista ja ymmärtää, että omat ajatukset ovat ihan tyypillisiä esimerkiksi elämän muutostilanteissa”, Kirvesniemi kertoo.
Omahoito-ohjelmista on apua myös erityisesti asiakkaan läheisille. Esimerkiksi autismikirjon nuoren läheiselle Kirvesniemi antaa luettavaksi autismikirjon omahoito-ohjelman, sillä sieltä he saavat ymmärrystä, miten nuori saattaa asiat kokea. Puhumista jännittävän nuoren vanhemman hän ohjaa lukemaan nuoren puhejännityksen ohjelman Tietoa läheiselle -osuuden.
Sujuvaa työskentelyä selkeällä alustalla
Käytännön työskentelyä tukee omahoito-ohjelmien selkeä rakenne ja digitaalinen alusta, jonka sisältöjä voi linkittää asiakkaalle. Kirvesniemi nostaa esiin etenkin omahoito-ohjelmien Työkaluja-osion, johon kaikki oireeseen sopivat harjoitteet ovat koottuna yhteen paikkaan.
”Olen tykännyt käyttää näitä omahoito-ohjelmia myös, koska harjoitteet kulkevat kätevästi asiakkaan mukana kotiin. Hän voi itsenäisesti käyttää sivuston hakutoimintoa ja löytää tarvitsemansa sisällöt, jos linkit ja tulosteet pääsevät hukkumaan.”
Digitaaliset sisällöt helpottavat asioiden läpikäymistä myös niissä tilanteissa, kun asioita on syystä tai toisesta tarpeen pilkkoa pienempiin paloihin.
”Monen asiakkaani on vaikea itsenäisesti lukea sisältöjä, joten käymme niitä yhdessä läpi vastaanotolla ja katsomme ohjelmiin kuuluvia videoita. Avaamme sivun konkreettisesti yhdessä sen sijaan, että ohjaisin vain lukemaan asioita yksin kotona”, Kirvesniemi kertoo.
”Jollet ole hetkeen tutkaillut Mielenterveystalon omahoito-ohjelmia, kannattaa tarkistaa, olisiko sinun asiakaskunnallesi hyödyllisiä ohjelmia julkaistu”, Kirvesniemi suosittelee etenkin muille psykoterapeuteille.
Maria Kirvesniemi on mukana Terapiat etulinjaan -toimintamallissa Nuorten Interventionavigaattorin pilotoinneissa. Aiemmin Kirvesniemi on työskennellyt Mielenterveystalon nuorten omahoito-ohjelmien parissa.