Ohjattu omahoito mielenterveyspalveluissa: monipuolinen menetelmä, joka rohkaisee asiakkaan omaa toimijuutta
Ohjattu omahoito soveltuu lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden oireisiin, mutta joskus myös vakavampiin oireisiin pidempää hoitoa jonottaessa. Menetelmä aktivoi asiakkaan omaa roolia hyvinvointinsa edistäjänä.
Sairaanhoitajat Paula Johansson Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta sekä Heidi Forsström Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta työskentelevät alueidensa mielenterveyspalveluissa, ja ohjattu omahoito on tullut pysyväksi osaksi heidän työkalupakkiaan.
Forsströmin mukaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella usein on tilanne, että resurssipulan vuoksi mielenterveys- ja päihdepalveluissa hoidetaan keskivaikea- ja vaikeaoireisia asiakkaita, joista osa on voinut olla palveluissa pidempäänkin. Lievemmille oireille suunnattu ohjattu omahoito on kuitenkin usein ollut sovellettavissa näihinkin tilanteisiin:
”Tässä on pitänyt oppia tietynlainen mukautumiskyky, ja menetelmää joutuu hieman muokkaamaan. Ohjattu omahoito on toiminut hyvänä työkaluna, kun itsestä on tuntunut, että alkavat keinot loppua.”
Ohjattu omahoito voi olla hyvä apu sellaisessa tilanteessa, kun muuta hoitoa tai tukea ei ole heti saatavilla. Se voi toimia asiakasta muihin hoitoihin valmentavana interventiona.
Ammattilaisen tehtävä on herättää toivoa
Ohjattu omahoito soveltuu Johanssoninkin mielestä useisiin tilanteisiin, kunhan omahoito-ohjelma ja hoidon tavoite valitaan asiakkaan kanssa yhdessä keskustellen. Kun tavoite asetetaan asiakkaan kanssa yhdessä, se motivoi asiakasta käyttämään työkaluja ja keinoja omassa arjessaan.
Olennaista ohjatun omahoidon yhteistyösuhteen kannalta on asiakkaan kuulluksi tulemisen kokemus, joten siksi kaiken pohjalla ovat yhdessä määritetyt tavoitteet ja toimintatavat. Ammattilainen enemmänkin ehdottaa ja neuvottelee kuin ohjeistaa ja määrää. Ammattilainen kuitenkin varmistaa, että asetettu tavoite on saavutettavissa.
”Lisäksi valitun tavoitteen on tärkeä olla selvästi rajattu, jotta asiakas kokee tavoitteen mahdolliseksi saavuttaa”, kertoo Johansson.
Ammattilaisen tärkeä tehtävä ohjatussa omahoidossa onkin luoda toiveikasta ilmapiiriä, sillä ilman toivoa ei voi olla muutosta.
Asiakas tekee valinnat
Kun asiakkaan usko muutoksen mahdollisuudesta on saatu herätettyä ja hoidon tavoitteista on keskusteltu yhteisymmärryksessä, myös asiakkaan oma toimijuus, eli aktiivinen rooli oman hyvinvointinsa edistäjänä, vahvistuu.
Forsström on havainnut asiakkaan toimijuuden herättelyssä hyväksi työkaluksi yksinkertaisen kysymyksen. ”Hyvin usein kysyn asiakkaalta, että minkä hän haluaisi omassa elämässään muuttuvan. Usein asiakas pysähtyy siinä ensimmäistä kertaa miettimään asiaa, ja hiljaisuus voi olla käsinkosketeltava.”
Ohjatun omahoidon vahvuus on siinä, että asiakas tekee muutoksia arjessaan ja ammattilainen on siinä tukena ja apuna kuitenkin siten, että ammattilaisen rooli on vähäisempi:
”Olen asiakkaalle liikennevalot tai tienviitta, joka opastaa oikealle tielle. Näytän jossain vaiheessa vähän keltaista valoa ja autan miettimään, että mikä olisi enemmän vihreän valon suuntaan. Asiakas kuitenkin silti tekee valinnan.”
Lue lisää ohjatusta omahoidosta
Ohjattu omahoito yleisvastaanotolla – kokemuksia Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta
Ohjattu omahoito äitiysneuvolassa – koko perhe otetaan huomioon