Vanhemmuutta tukemalla saadaan muutoksia aikaan
Anne Tuikka työskentelee Kainuun hyvinvointialueella sosiaalityöntekijänä perheneuvolassa. Työssään hän kohtaa perheitä, jotka ovat ohjautuneet hänen asiakkaikseen esimerkiksi varhaiskasvatuksen, koulun tai neuvolan kautta. Myös vanhemmat itse saattavat ottaa yhteyttä esimerkiksi erotilanteissa. Tuikalla on aina ollut palo kehittää omaa osaamistaan, ja se sai hänet hakeutumaan Terapiat etulinjaan -toimintamallin ohjatun omahoidon ja ahdistuksen lyhytintervention koulutuksiin.
“Olen tähän mennessä käynyt teoriaosuudet läpi, ja ensimmäiset tapaamiset perheiden kanssa ovat käynnissä”, Tuikka kertoo. “Mentorointisysteemi on ollut hirvittävän hyvä ja tärkeä osa kokonaisuutta. Mentorointiryhmissä on kannustettu ottamaan menetelmät rohkeasti käyttöön. Sitä kautta oppimaansa pääsee syventämään.”
Työvälineitä sekä ammattilaiselle että perheille
Pienten lasten ohjatussa omahoidossa ammattilainen auttaa perhettä valitsemaan heidän tilanteeseensa sopivan omahoito-ohjelman Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelusta. Omahoito-ohjelman harjoituksia harjoitellaan yhdessä ammattilaisen kanssa, ja tapaamisten välissä perhe käyttää niitä tavallisessa arjessaan. “Ohjatun omahoito-ohjelman aluksi pureudutaan vanhemmuuteen, joka on kaikista keskeisin asia muutoksen saavuttamisessa. Vanhemmat miettivät omaa vanhemmuuttaan ja tapojaan toimia ja sitä kautta oppivat itsestään. Tapaan perhettä muutamia kertoja, ja niillä tapaamisilla pystyn tukemaan ja ohjaamaan perhettä harjoitusten tekemisessä”, Tuikka kertoo.
Vanhemmat ovat pääsääntöisesti hyvin motivoituneita saamaan tukea perheelleen. Tuikka pohtiikin oman roolinsa olevan ikään kuin mentorina toimimista: “Tuen siinä, että tavoitteet eivät ole liian laajoja kokonaisuuksia, vaan eteenpäin mennään pienin askelin. Se on myös perheille motivoivaa, kun huomaavat, että asiat lähtevätkin rullaamaan paremmin ja harjoitusten tekeminen ei ole liian uuvuttavaa.”
Perheiltä saatu palaute ohjattuun omahoitoon on ollut hyvää ja innostunutta. “Esimerkiksi omiin vahvuuksiin liittyvät tehtävät ovat olleet monille vanhemmille jopa voimaannuttavia. Arjessa, jossa voi olla monenlaisia pulmia, on usein vaikea nähdä omia vahvuuksia. Näiden harjoitteiden avulla onkin voinut huomata, että minulla onkin paljon hyviä taitoja jo olemassa ja niitä voin vielä vahvistaa lisää”, Tuikka kertoo.
Ohjattu omahoito sekä ahdistuksen lyhytinterventio on tarjonnut jatkuvasti osaamistaan kehittävälle Tuikalle paljon ns. kättä pidempää. “On ollut hienoa saada työvälineitä sekä itselle että suoraan perheelle”, Tuikka summaa.