Mielenterveysosaamista tulisi olla jokaisella sosiaali- ja terveysalan ammattilaisella – terveiset Pohjois-Suomesta
Projektipäällikkö Solja Kuiri on hypännyt Terapiat etulinjaan Pohjois-Suomen koordinaatiohankkeen puikkoihin vauhdilla viime marraskuussa. Yhteistyöalueeseen kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin hyvinvointialueet. Tiimi on pieni, mutta paljon on jo saatu aikaan.
”Koordinaatiohankkeessa on hyvin sitoutuneet ja motivoituneet työntekijät ja nyt maaliskuussa meidän tiimi on vahvistumassa vielä terapiakoordinaattorilla ja projektisuunnittelijalla, mikä auttaa meitä paremmin vastaamaan koordinoinnin ja tuen tarpeeseen meidän alueella”, Kuiri kertoo.
Kuiri näkee, että perustasolla tehdään arvokasta työtä organisaatiomuutosten ja tiukkojen resurssien keskellä. Mielenterveyskriisin selättämiseksi työskennellään yhdessä ja tähän tarvitaan uskallusta tehdä asioita uudella tavalla. ”Tärkeää on se, että pystymme Terapiat etulinjaan -toimintamallilla huomioimaan meidän maantieteellisesti laajan yhteistyöalueen erityispiirteitä ja sote-ammattilaisten laajaa osaamiskenttää vauvasta vaariin”, hän pohtii.
”Kansallinen yhteistyö on parhaimmillaan mahdollisuus laaja-alaiseen moniammatilliseen toinen toisiltamme oppimiseen, tiedon jakamiseen ja verkostoitumiseen. Olen iloinen siitä, että Pohjois-Suomestakin pilotteihin on saatu mukavasti ammattilaisia mukaan eri alueilta. Näin saamme kokemuksia niin alueellista kuin kansallistakin kehittämistä varten”, Kuiri kertoo.
Johdon tuki on tärkeää uusien menetelmien juurruttamisessa
Koska hankeaikaa on alueella jäljellä enää kuluva vuosi, tehtävää tavoitteiden saavuttamiseksi on paljon. Eri ikäryhmissä on meneillään ja tulossa omia menetelmien pilotointeja ja niitä laajennetaan kevään ja vuoden aikana. Jatkon kannalta olennaista on kuitenkin menetelmien juurtuminen osaksi vakiintuneita käytänteitä. Keskiössä on ylimmän johdon tuki interventioihin kouluttautumiselle ja niiden käytölle. ”Tavoitteemme on lisätä viestintää niin työntekijöille sekä myös johtotasolla. Pyrimme siihen, että esihenkilöt omaksuisivat tietoa interventioista niin, että he pystyisivät parhaalla mahdollisella tavalla tukemaan niiden implementointia ja juurtumista omiin yksiköihinsä.”
”Mielenterveys on kaikkia eteenpäin vievä voima ja sen mahdollisuuksien ja merkityksen ymmärtäminen on todella tärkeää. Mielenterveysoireiden tunnistaminen tulisi olla hallussa jokaisella sosiaali- ja terveysalan ammattialisella. Kun haasteet tunnistetaan ja hoidetaan oikea-aikaisesti riittävillä, näyttöön perustuvilla menetelmillä, niin silloin myös asiakas tulee ajoissa kuulluksi ja saa tarvitsemansa hoidon nopeasti”, Kuiri summaa.
Pohjois-Suomen yhteistyöalueen kevään tavoitteet ikäryhmittäin
Aikuiset
- Terapianavigaattorin käyttöönottojen laajentuminen koko Pohjois-Suomen alueelle
- Lyhytinterventioiden ja terapioiden käyttöönotto vähitellen koko Pohjois-Suomessa. Näihin kuuluvat interpersonaaliset menetelmät, kognitiivinen lyhytterapia ja ohjattu omahoito.
Lapset
- Cool Kids koulutusten koordinointi ja menetelmän implementointi jatkuu.
- Pienten lasten ja lasten ohjattujen omahoitojen pilotoinnit ja ahdistuksen lyhytintervention pilotoinnit. Niiden perusteella suunnitellaan menetelmien koulutukset hyvinvointialueiden kanssa ensi syksylle.
- Kasvattaa ymmärrystä hyvinvointialueiden suunnasta lasten palveluiden rakenteisiin ja hoitopolkuihin.
Nuoret
- Aiemmin aloitettujen psykososiaalisten menetelmien kuten IPC, Cool Kids ja IPT-N koulutukset jatkuvat.
- Tuetaan nuorten interventioiden juurtumista hyvinvointialueiden palvelujärjestelmiin.