Pienten lasten mielenterveyden tukeminen ehkäisee ongelmia tulevaisuudessa
Pienten lasten palvelujen laatuasiantuntija Tuula Simolan mukaan pienten lasten ja perheiden hyvinvointi on kaiken perusta myös mielenterveystyössä ja siihen tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Siksi osana Terapiat etulinjaan -toimintamallia kehitetään pienten lasten omahoito-ohjelmia Mielenterveystalo.fi-verkkopalveluun. Ohjelmia arjessaan toteuttavien huoltajien tueksi on valmistunut myös ohjattu omahoito -menetelmä, johon koulutetaan ammattilaisia parhaillaan.
Omahoito-ohjelmia kehittävät alan ammattilaiset
Tällä hetkellä Mielenterveystalosta löytyy neljä omahoito-ohjelmaa, joissa pureudutaan 0–5-vuotiaiden lasten ja lapsiperheiden yleisimpiin haasteisiin. Niitä ovat vanhemmuus ja vuorovaikutus, syömisen pulmat, uniongelmat sekä käyttäytymisen haasteet. Ohjelmat on suunnattu lasten huoltajille sekä ammattilaisille, jotka tekevät töitä pienten lasten tai heidän vanhempiensa kanssa. Kaikki ohjelmat ovat käytännönläheisiä, ja niistä saa konkreettisia ja ennaltaehkäiseviä työkaluja osaksi arkea.
Kaiken ytimessä on Simolan mukaan vanhemman ja lapsen vuorovaikutus: ”Olemme halunneet painottaa nimenomaan tätä vuorovaikutuksen ja vanhemmuuden merkitystä pienen lapsen kehitykselle ja kasvulle.”
”Tekijät, jotka ovat tehneet nämä omahoito-ohjelmat, ovat oman alansa asiantuntijoita ja pitkän linjan kliinikkoja, eli he tietävät myös ne kysymykset, joita pienten lasten vanhemmat pohtivat”, Simola painottaa. Tärkeässä roolissa on ollut myös Mielenterveystalon toimitusryhmä, joka on tehnyt sisällöistä helppokäyttöisiä.
Ohjattua omahoitoa pilotoidaan parhaillaan
Pienille lapsille on valmistunut myös ohjattu omahoito -menetelmä, jossa ammattilainen tukee vanhempia omahoito-ohjelmien toteuttamisessa. Menetelmää on alettu pilotoida tammikuussa, ja mukana on ammattilaisia Kainuusta, Helsingistä ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelta. Noin kolmeenkymmeneen ammattilaiseen lukeutuu neuvolan terveydenhoitajia, psykologeja, varhaisen perhetyön ammattilaisia sekä sosiaalityöntekijöitä.
Omahoito-ohjelmat ovat nopeasti alkaneet löytää paikkaansa ammattilaisten arjessa: ”Esimerkiksi sosiaalityöntekijät Kainuusta olivat varsin innostuneita, ja yksi heistä sanoikin, että hän on alkanut käyttää omahoito-ohjelmia työssään jo ennen pilotoinnin alkua.”
Pienet lapset ja heidän perheensä tarvitsevat tukea
Simolan mukaan hyvinvointialueiden päätöksenteossa tulisi panostaa siihen, että myös pienet lapset ja lapsiperheet tulisivat kuulluiksi: ”Pienten lasten tilanne ei saa hukkua siihen suureen huoleen, mikä meillä tällä hetkellä on nuorista ja kouluikäisistä.”
Varhaislapsuus on kaiken perusta, ja ennaltaehkäisevillä hoito-ohjelmilla voidaan välttää haasteiden kasvaminen tulevaisuudessa: ”Lapset ansaitsevat saada leikkiä ja nauttia lapsuudesta ilman huolia ja murheita.”