Terapiat etulinjaan -toimintamallin työkalut hyödyttävät koko tiimiä
Terapiat etulinjaan -toimintamalli tarjoaa hyvinvointialueille työvälineitä, joiden avulla mielenterveyspalveluiden tarjoaminen helpottuu. Terapianavigaattorin käyttöön sekä ohjattuun omahoitoon ja etulinjan lyhytterapiaan valmentavista koulutuksista voivat hyötyä kaikki sote-alan ammattilaiset. Palvelupäällikkö Leni Kivelä Harjun terveydestä ja toimintayksikön esihenkilö Anna-Maria Suhonen Eksotesta kertovat, millaisia hyötyjä koulutuksista on mielenterveys- ja päihdepalveluissa ollut.
Terapianavigaattori osallistaa asiakasta ja nopeuttaa hoitoon pääsyä
Kivelän mukaan erityisesti Terapianavigaattori on tuonut helpotusta koko tiimin arkeen: ”Tuntuu, että ensimmäistä kertaa vuosiin on sellainen työkalu, joka oikeasti auttaa kaikkia. Se ei ole pelkästään potilaslähtöinen tai pelkästään työntekijälähtöinen, vaan se on hyödyllinen meille kaikille.”
Sekä Kivelä että Suhonen ovat sitä mieltä, että Terapianavigaattorin myötä asiakas on entistä enemmän osallisena koko hoitoprosessissa. ”Jo Terapianavigaattoriin vastaaminen on aktiivista osallistumista oman hoidon tarpeen arvioimiseen”, Suhonen kertoo. ”Terapianavigaattorin täyttäminen on ikään kuin interventio itsessään”, kertoo Kivelä.
Etulinjan lyhytterapia ja ohjattu omahoito monipuolistavat työkalupakkia
Sekä Eksotessa että Harjun terveydessä pyritään tarjoamaan ohjattua omahoitoa ensisijaisena hoitomuotona. Kivelän ja Suhosen mukaan asiakkaat saavat avun matalalla kynnyksellä ja nopeasti. Lisäksi yksi työntekijä pystyy auttamaan useampaa asiakasta samanaikaisesti.
Kivelän mukaan esimerkiksi päihdesairaanhoitajat ovat yllättyneet, miten paljon etulinjan lyhytterapia antaa työkaluja asiakkaiden auttamiseen: ”Ongelman juurisyihin pääsee paljon syvällisemmin käsiksi.” Lyhytterapia antaa asiakkaalle välineitä myös mahdolliseen jatkotyöskentelyyn. ”Pitkään psykoterapiaan myöhemmin päätyvällä asiakkaalla on lyhytterapian jälkeen siihen paremmat valmiudet”, Kivelä jatkaa.
Etulinjan lyhytterapian ja ohjatun omahoidon osaamisesta hyötyy kuka tahansa sote-alan ammattilainen, ja siksi Kivelä toivoo, että mahdollisimman moni kouluttautuisi: ”Kyseessä on niin kokonaisvaltainen toimintamallin muutos, joten jos on mitenkään vain mahdollista, kaikkien kannattaisi koulutuksiin osallistua.”