Psykoterapian palveluseteli ja laaturekisteri palkittiin Vuoden vaikuttavuusteko -kilpailussa
HUSin Psykoterapian palveluseteli ja Psykoterapian laaturekisteri palkittiin Vuoden vaikuttavuusteko 2023 -kilpailun yhteiskunta-kategoriassa erityismaininnalla.
Psykoterapian laaturekisteri mahdollistaa ensimmäistä kertaa Suomessa laajamittaisesti toteutetun psykososiaalisten hoitojen laadun ja saatavuuden seurannan. Laaturekisteri tuottaa standardoidusti tietoa hoidon vaikuttavuudesta. Tämä mahdollistaa potilaskohtaisen, diagnoosikohtaisen ja toteuttajakohtaisen hoidon seurannan ja suunnittelun. Lisäksi HUSissa on otettu käyttöön psykoterapian palveluseteli, jonka ansiosta hoidot alkavat nykyään nopeammin ja kohdentuvat paremmin. HUSin Psykoterapian palvelusetelin ja laaturekisterin yhdistelmällä on onnistuttu muuttamaan koko järjestelmää siten, että psykoterapiaa on saatavilla varhemmin, nopeammin ja paremmin kohdennetusti yhä useammalle.
”Arviointiraati haluaa antaa psykoterapian palveluseteli ja laaturekisteri -teolle erityismaininnan sen ratkaisukeskeisyyden vuoksi merkittävän potilasryhmän hoidon saatavuuden parantamisessa. Arviointiraati katsoo laaturekisterin tarjoavan rikasta, systemaattisesti koostettua tietoa aiemmin heikosti seuratulta osa-alueelta”, kerrotaan Vaikuttavuusseuran perusteluissa.
Psykoterapian palveluseteleillä ja laaturekisterillä parannetaan hoidon saatavuutta ja laadunseurantaa
Vuosittain yli 3000 potilasta ohjataan psykoterapiaan palveluseteleillä. Näistä suurin osa, eli noin 2000 potilasta ohjautuu psykoterapiaan suoraan perusterveydenhuollosta jo sairauden varhaisessa vaiheessa. Palvelusetelijärjestelmä mahdollistaa lisäksi psykoterapian vuosittain yli 1000:lle sellaiselle erikoissairaanhoidon potilaalle, jotka eivät ole oikeutettuja Kelan tukemaan psykoterapiaan, mutta joiden kohdalla sille on selkeät hoidolliset perusteet.
Psykoterapian laaturekisterin avulla voidaan arvioida hoitojen vaikuttavuutta, ja potilaiden hoidolliset päätökset voidaan perustaa potilaskohtaisesti, diagnoosikohtaisesti, tuottajakohtaisesti tai hoitomenetelmäkohtaisesti kerättyyn tietoon. Laaturekisterin ansiosta pystytään havaitsemaan hoidon haittavaikutuksia, kuten esimerkiksi hoidon jumiutumista, ja korjaamaan hoitolinjaa nopeasti. Myös psykoterapeutit voivat hyödyntää kerättyä tietoa oman osaamisensa kehittämiseen.
Sekä palvelusetelijärjestelmä että psykoterapian laaturekisteri ovat herättäneet kiinnostusta sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Psykoterapian palvelusetelijärjestelmä ja laaturekisteri on otettu käyttöön useilla hyvinvointialueilla, mm. Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla. Lisäksi useilla muilla alueilla käyttöönottoa valmistellaan HUSin mallin pohjalta.
Lyhytpsykoterapian palveluseteli osana Terapiat etulinjaan -toimintamallia
Lyhytpsykoterapian palveluseteli ja laaturekisteri ovat Terapiat etulinjaan -toimintamallissa porrasteisen hoitomallin kolmannen portaan palvelua. Palvelu täyttää aukon kevyempien lyhytinterventioiden ja pitkien psykoterapioiden tai erikoissairaanhoidon välissä. HUSin palvelusetelijärjestelmän on mallinnettu ja on vapaasti hyvinvointialueiden hyödynnettävissä. Lue lisää sivuiltamme: Lyhytpsykoterapia ostopalvelusetelillä ja psykoterapian laaturekisteri – Terapiatetulinjaan.
Onnittelut myös muille tunnustuksen saaneille!
Terapiat etulinjaan -toimintamalli sai Vuoden vaikuttavuusteko 2022 -palkinnon – Terapiatetulinjaan