Tunnekeskeinen pari-interventiokoulutus tuo ammattilaisille työkaluja matalan kynnyksen parisuhdetyöhön
Terapiat etulinjaan -koulutusportfolioon on lisätty uusi, parisuhdeongelmien käsittelyä tukeva koulutus sote-alan ammattilaisille: tunnekeskeinen pari-interventio. Se on lyhyt, viiden kerran mittainen työskentelymalli, jonka tavoitteena on auttaa asiakaspareja tunnistamaan ja pysäyttämään oman suhteensa negatiiviset vuorovaikutuskuviot sekä oppia rakentamaan turvallisempaa vuorovaikutusta.
Koulutus pohjautuu tunnekeskeiseen paripsykoterapiaan, ja sen ovat rakentaneet psykologit ja psykoterapeutit Hanna Pinomaa sekä Eira Eklund-Mikola, jotka ovat myös paripsykoterapeutteja ja tunnekeskeisen pariterapian kouluttajia.
Tunnekeskeinen pari-interventio on ns. ensimmäisen portaan eli matalan kynnyksen hoitoa parisuhteen ongelmiin. ”Parisuhdeongelmien hoitoon ei vielä olla rakennettu omaa porrastettua hoitomalliaan. Määrämittaisena, lyhytkestoisena ja nopeasti käynnistettävänä interventiona tunnekeskeinen pari-interventio on tärkeä askel siihen suuntaan”, sanoo projektipäällikkö Pasi Roslund, joka vastaa aikuisten menetelmäkoulutusten muotoilusta ja käyttöönotoista Terapiat etulinjaan -toimintamallissa.
Koulutus muodostuu itsenäisestä verkkomateriaalin läpikäynnistä sekä yhden pari-intervention toteuttamisesta. Suunnitelmissa on myös vertaismentorointirakenteen ottaminen mukaan prosessiin. ”Ammattilaisille kouluttautuminen on suhteellisen yksinkertaista, kun he voivat omaksua materiaalia omassa tahdissaan. Verkkomateriaalia ei ole määrällisesti kovin paljon, mutta olemme jo nyt saaneet palautetta, että asia on niin tuhtia, että sitä on hyvä käydä läpi pienissä erissä”, Roslund kertoo.
Koulutus on suunnattu parisuhdepulmien kanssa työskenteleville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Sitä pilotoidaan tällä hetkellä esimerkiksi Salon, Someron ja Itä-Uudenmaan perheneuvoloissa.
Koulutukseen osallistutaan hyvinvointialueelta yksikkökohtaisesti. Kiinnostuneiden ammattilaisten kannattaa olla yhteydessä esihenkilöönsä. Lisätietoa oman alueen koulutuksista saa myös oman hyvinvointialueen sekä yhteistyöalueen hanke- ja projektipäälliköiltä.