Nuorten kognitiivisen lyhytterapian pilotti alkoi Satakunnassa
Terapiat etulinjaan -koulutusportfolio on täydentynyt nuorten kognitiivisen lyhytterapian opinnoilla. Vuoden kestävää koulutusta pilotoi ensimmäisenä Satasairaalan nuorisopsykiatriassa työskentelevä 13 hengen tiimi, joka kokoontui ensi kertaa aloitustapaamisessa 12.10. Myös nuorten KLT:n menetelmäohjaajaopinnot käynnistyvät lokakuussa.
“Oli mukava nähdä, miten kaikki ammattilaiset ovat lähteneet innolla ja motivoituneina mukaan koulutukseen”, iloitsee lasten ja nuorten menetelmien koulutuksista vastaava projektipäällikkö Susan Laitala.
Koulutusprosessiin sisältyy itseopiskelua koulutusalustalla, menetelmäohjausta sekä 70 tuntia ohjattua lyhytterapiatyöskentelyä asiakkaiden kanssa.
”Koulutus perustuu aikuisten kognitiivisen lyhytterapian materiaaliin, johon on lisätty ikäspesifejä moduuleja ja esimerkkejä, kuten kehitysherkkyyden ja vanhempien kanssa työskentelyn näkökulmasta. Lisäksi sinne on tulossa uusi hoitomalli, joka tulee käyttöön vuodenvaihteen tienoilla ja keskittyy erityisesti käytöksellään oireileviin nuoriin. Muissa hoitomalleissa, jotka on alun perin suunniteltu aikuisille, on esitetty esimerkkejä siitä, miten samat periaatteet voivat soveltua nuorten hoitoon”, kertoo Laitala.
Koulutuskokonaisuuden kehittämisessä on ollut mukana kouluttajapsykoterapeutti Jorma Fredriksson, joka on pitkän linjan ammattilainen lasten ja nuorten kentällä. Hän on ollut toimittamassa mm. Duodecimin lasten ja nuorten kognitiivisten ja käyttäytymisterapioiden käsikirjaa. Turun yliopistosta mukana ovat olleet Max Karukivi, sekä Jutta Torsti, Sari Ahlqvist-Björkroth ja Riikka Korja. Myös HUS Nuorisopsykiatria on ollut mukana arvioimassa koulutusmateriaalia.
Nuorten kognitiivisen lyhytterapian koulutus on suunnattu nuorten mielenterveystyötä tekeville julkisen sektorin ammattilaisille. Mikäli koulutus kiinnostaa sinua, ota yhteys esihenkilöösi. Lisätietoa oman alueesi koulutuksista saat myös oman yhteistyöalueesi hanke- ja projektipäälliköiltä.