Koordinaatiohankkeiden tilannekatsaukset 5.6.2023
Päivitetty 21.06.2023
Terapiat etulinjaan -toimintamallin 5.6.2023 järjestetyssä Isossa hankekokouksessa kuultiin koordinaatiohankkeiden kuulumisia ja tulevaisuudennäkymiä. Tälle sivulle on koottu tilannekatsausten tiivistelmät.
Länsi-Suomi
- Yhteistyöaluekoordinaation elementit ovat jäsentymässä.
- Viestintää aiotaan tehostaa ja palkata sitä varten viestintäasiantuntija.
- Hyvinvointialueiden rakentuminen on eri vaiheissa, vaikka hoidon porrastuksessa on kaikkialla edetty.
- Menetelmien käytön seurannassa pyritään kaikissa ikäryhmissä yhtenäisyyteen. Tarkoitus on ensin yhdessä arvioida, mikä menettely toimisi parhaiten jatkossa.
- Psykososiaalisten menetelmäkoulutuksien käyttöönoton ja jalkauttamisen koordinointi jatkuu Kestävän kasvun ohjelman (RRP) myötä 2024–2025. Painotukset vaihtelevat hyvinvointialueittain.
Länsi-Suomen lasten ja nuorten palvelut
- Hyvinvointialueilla tehdään porrastettua hoitomallia omaan tahtiin.
- Rekrytoinnit koulutuksiin ja menetelmäohjauksiin tehdään yhteistyössä koko yhteistyöalueella.
- Menetelmien osaajatilanne Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa:
- Cool Kids: Osaajia on koko alueella, ja rekrytointi ensi syksyn koulutuksiin on nyt käynnissä. Menetelmäohjaajiakin on riittävästi.
- IPC- ja IPT-N: Osaajia on kaikilla alueilla. Molempiin on toistaiseksi ostettu menetelmäohjaus. Pyrkimys on saada koulutettua omat menetelmäohjaajat.
- Ahdistuksen lyhytinterventio: Koulutus alkaa syksyllä. Mukaan on tulossa laajasti eri ammattiryhmiä. Nähtäväksi jää, mihin menetelmä istuu alueella parhaiten.
- Ohjattu omahoito: Ohjatut omahoidot lapsille ja nuorille ovat tulossa pilottiin syksyn aikana. Nyt pilotoidaan nuorten ohjattua omahoitoa Varsinais-Suomessa. Koulutuksessa on järjestöjen työntekijöitä ja terveydenhoitajia.
- Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmä: Osaajia on nyt kaikkialla. Pohjanmaallakin on saatu ryhmä aloittamaan.
Länsi-Suomen aikuisten palvelut
- Koulutukset ovat mielenterveys- ja päihdepuolella hyvässä vauhdissa, ja uusia kohderyhmiä tulee kentältä.
- Kognitiivinen lyhytterapia: koulutuksia on kaikilla alueilla, ja uusia ryhmiä on alkamassa. Koulutuksia myös erikoissairaanhoidossa (Satakunta käynnistynyt, Pohjanmaa syksyllä).
- Terapianavigaattori ja ohjattu omahoito: Satakunnassa ja Pohjanmaalla molemmat ovat käytössä psykososiaalisissa palveluissa. Satakunnassa ohjattua omahoitoa on viety myös asumispalveluihin. Varhalla on edetty pistemäisesti ja laajempi käyttöönotto on joulukuussa 2023 tai alkuvuodesta 2024.
- Erikoissairaanhoidon yhteistyöpalaveri on tulossa.
Sisä-Suomi
- Ikäryhmittäisten psykososiaaliset menetelmien koulutukset etenevät suunnitellusti, ja jatkuvasti keskustellaan siitä, kuinka ne sovitetaan osaksi palvelujärjestelmän tarjontaa ja hyvinvointialueen strategiaa. Tähän mennessä kaikki on sujunut hyvin ja niiden arvo on huomattu.
- Menetelmien seuranta ja hoidon tuloksellisuuden mittaaminen ovat saaneet hyvän vastaanoton. Tiedolla johtamisen ja kehittämisen arvo kasvaa entisestään.
- Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeen kanssa on tehty yhteistyötä ja luotu yhteistä kokonaisuutta koordinoiden molempien hankkeiden tuottamia rakenteita.
- Osaamiskeskusten tarpeen perustelu: toimintojen tarkentaminen ja hyödyn osoittaminen. On seurattu hallituksen muodostumista. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ollaan tekemässä yhteistyötä, jossa myös Terapiat etulinjaan -toimintamallilla on vahva sijansa.
- Viestinnällisessä näkyvyydessä on ollut haasteita.
- Pirkanmaan päihde- ja mielenterveyspalvelujen ja psykiatrian selvitystyöryhmä on käynnistynyt ja ensimmäinen raportti on tullut. Terapiat etulinjaan -toimintamalli vastaa hyvin niihin epäkohtiin, joita on löydetty.
- Etelä-Pohjanmaan päättäjäwebinaari on ollut 7.6.2023. Pirkanmaan webinaari on syksyllä 2023.
- Toiminnan jatkumisen vaihtoehdot 2024: 1. Hva-budjetit (YTA-sopimukset) 2. Valtion erillisrahoitus.
Pohjois-Suomi
- Yhteistyöaluetasoista yhteistyötä on jatkettu säännöllisten kokousten avulla.
- Psykososiaalisten interventioiden implementointia kaikissa ikäryhmissä on jatkettu aktiivisessa yhteistyössä kansallisten sekä Oys-yhteistyöalueen toimijoiden kanssa. Hyvinvointialueuudistuksen toteutumisen jälkeen sidosryhmät ovat täydentyneet jatkuvasti.
- Koulutussuunnittelussa ja koulutusten organisoinnissa on jatkettu yhteistyötä Terapiat etulinjaan -toimintamallin kanssa. Viestinnän yhteistyötä on tiivistetty.
- Mm. tiedolla johtamisen, tiedon keräämisen ja kehittämisen kansallinen yhteistyö on jatkunut.
- Toimintaa on tehostettu hanketavoitteiden suuntaisesti yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa.
- Hyvinvointi- sekä yhteistyöaluetasoisia verkostoja on luotu, ja niitä on myös rakenteilla.
- Toiminnan jatko vuodesta 2024 eteenpäin mietityttää. Mitään varmaa hankeajan jälkeen ei ole.
Pohjois-Suomen lasten ja nuorten palvelut
- IPC: Juurruttamistyön tuki on jatkunut. Kaksi interventiokoordinaattoria on nuorilla kouluttautumassa IPC-ohjaajaksi ja IPC-menetelmäohjaajaksi sekä workshopien pitämiseen. Syksylle on suunniteltu IPC-koulutusta.
- IPT-N: koulutus on alkanut 04/23, ja siinä on 13 koulutettavaa (työnojaus koulutetuille hankkeen kautta).
- Cool Kids Chilled (lapset ja nuoret): Juurruttamistyön tuki on jatkunut esimerkiksi Cool Kids -kahvien muodossa. Hyvinvointialueen osaajapäiviä suunnitellaan. On myös koordinoitu syksyn CK-menetelmäohjaaja- sekä CK-koulutuksia. Menetelmäohjaukset ovat jatkuneet.
- Ahdistuksen lyhytinterventio (lapset ja nuoret): Menetelmäkoulutukseen on tehty rekrytointi hyvinvointialueiden kanssa yhteistyössä sekä tiedotettu syksyn peruskoulutuksesta. Lasten ikäryhmässä toteutettu pilotti (Pohde, Kainuu, Lappi) on päättynyt. Lasten ikäryhmän kaksi interventiokoordinaattoria on kouluttautumassa menetelmäohjaajiksi. Tiedonkeruuta on suunniteltu yhteistyössä Terapiat etulinjaan -hankkeen kanssa. Siinä tuetaan hyvinvointialueita.
- Ohjattu omahoito (lapset, pienet lapset ja nuoret): Lasten ja pienten lasten pilotit ovat päättyneet. Ohjattujen omahoitojen koulutusten käynnistämistä on suunniteltu syksylle 2023 hyvinvointialueiden kanssa. Nuorten ohjatun omahoidon tiedonkeruuta on suunniteltu yhteistyössä Te-hankkeen kanssa, ja siinä tuetaan hv-alueita.
Pohjois-Suomen aikuisten palvelut
- Terapianavigaattori, ensijäsennys-koulutus, ohjattu omahoito: Koulutukset ja pilotoinnit ovat käynnistyneet hyvinvointialueilla mielenterveyspalveluissa. Käyttöönotot laajenevat hyvinvointialueiden suunnitelmien mukaisesti vuoden aikana mm. yleisvastaanotoille ja päihdepalveluihin.
- Kognitiivinen lyhytterapia: Koulutukset ovat alkaneet Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun sekä Lapin hyvinvointialueilla. Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella on suunniteltu aloitusta 08/23.
- IPC: Koulutukset ovat alkaneet Lapin hyvinvointialueella (04/23) sekä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (05/23). Keski-Pohjanmaalla koulutukset alkavat syksyllä 2023. Yhteistyöaluetasoinen IPC-seminaaripäivä on pidetty 31.5.2023.
- Hyvinvointialueiden menetelmäohjausresurssia on kartoitettu. Hoidonporrastuksen kehittämispäiviä on pidetty ja suunniteltu alueiden tarpeiden mukaisesti. Ikäihmisten psykososiaalisten palveluiden tarpeen kartoituksen suunnittelu on alkanut.
Itä-Suomi
- Toiminnan jatko mietityttää. Toivotaan yhteistä, kansallista ratkaisua. Alueellisesti on pidetty palavereja ja käyty keskusteluja, joilla on pyritty saamaan rahoitus varmistettua. Mitään varmaa tämän vuoden jälkeen ei ole.
- Alueilta on saatu linjauksia ja sitoutumista toimintamalliin ja sen toimintoihin yhä enemmän.
- Työt etenevät alueella hyvässä tahdissa. Suunnitelmia tehdään syksylle, vaikka ensi vuoden rahoitus onkin vielä epäselvä.
- Viestintää on kehitetty: nettisivut on avattu ja uutiskirjekin on tulossa.
Itä-Suomen lasten ja nuorten palvelut
- Alueilla on hahmoteltu lasten porrastettua hoitomallia. Nuortenkin osalta siitä käydään keskustelua.
- Ohjattu omahoito (pienet lapset ja lapset): Menetelmää on tarkoitus pilotoida kaikilla Itä-Suomen yhteistyöalueen hv-alueilla syksyllä 2023.
- Ohjattu omahoito (nuoret): Pilotti on alkamassa 06/23 kaikilla Itä-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueilla.
- Cool Kids: Syksyn koulutukseen on ilmoittautuminen käynnissä. Myös menetelmäohjaajakoulutus on tulossa syksyllä.
- IPC: IPC-koulutus sekä IPC-menetelmäohjaajakoulutus on alkamassa syksyllä. Koulutusta ei toteuteta Terapiat etulinjaan verkkokoulutuksella.
- IPT-N: Koulutus alkaa syksyllä.
- Interventionavigaattori (lapset): Alue on mukana lasten Interventionavigaattorin kehitystyössä.
- Terapiat etulinjaan -toimintamallin kanssa yhteistyössä on meneillään menetelmäkoulutusten workshop (IPC ja mahdollisesti IPT-N). Osuuksia siirretään YTA-koordinaation pidettäviksi.
- Kaikilla hyvinvointialueilla eri tasoilla (ylin johto, keskijohto, lähijohto, työntekijät) jatkuu vahva implementaatio yhteistyöaluekoordinaatiossa sekä hyvinvointialuekohtaisten menetelmäkoordinaattoreiden yhteistyössä.
Itä-Suomen aikuisten palvelut
- Kognitiivinen lyhytterapia: Koulutukset jatkuvat ja uusia koulutuksia alkaa syksyllä hieman eri tahdissa eri alueilla. Menetelmäohjaajien rekrytointi on hyvässä vaiheessa. Menetelmä on käytössä koko Itä-Suomessa.
- Terapianavigaattori ja ohjattu omahoito: Molemmat ovat hyvin laajasti käytössä Itä-Suomessa. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeiden kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä.
- Itä-Suomen mielenterveys- ja päihde-esihenkilöiden tapaamisessa on keskusteltu Terapiat etulinjaan -toimintamallin onnistumisista ja haasteista. Toimintamallia pyritään yhtenäistämään koko alueella. Koko yhteistyöalueella onkin aloitettu ohjatun omahoidon sparrit työntekijöille.
- Toimintamallin käyttöönotto edistyy yleisvastaanotoilla.
- Toimintamallista ja koulutuksista on järjestetty webinaarisarja, jossa on ollut osallistujia yli 700. Syksyllä pidetään 4 webinaaria lisää.
- Haasteena on toimintamallin hahmottaminen kokonaisuutena. Esihenkilöt ja johtajat usein näkevät toimintamallin koulutuksina tai pelkkänä Terapianavigaattorina.
- Toimintakulttuurin muutostyö on vaiheessa.
Etelä-Suomi
- Terapiat etulinjaan -toimintamallin palveluiden kehittäminen ja käyttöönottojen tuki jatkuu RRP2-rahoituksella kansallisena toimintana.
- Tavattu kaikkien hyvinvointialueiden linjajohto ja uudet esimiehet ja sovittu yhteistyön tavoista eri tasoilla (useimmilla alueilla johdon tapaamiset 2 x vuosi). Alueet ovat hyvin erilaisia ja eri vaiheissa.
- Interventiokoordinaattoreiden jatko alueilla on käytännössä selvä. Aikuisten koordinaattorien osalta on vielä alueellista pohdintaa.
- Tiedonkeruu ja tiedolla johtaminen on Uudenmaan erillisratkaisun vuoksi erityisen haastavaa – lakimuutoksia odotellaan.
- Koulutusyhteistyö on vakiintunutta.
Etelä-Suomen lasten ja nuorten palvelut
- Hoidon porrastus on pääosin hahmoteltuina ja osalla alueista on tehty jo linjauksia.
- Syksyn ja vuoden 2024 koulutussuunnittelu on käynnissä.
- Alueella varaudutaan omavaraisuuteen ja suunnitellaan menetelmien ylläpitorakenteita.
- Interventionavigaattori (Nuortennavi): Pilotit ovat loppusuoralla Helsingissä ja Länsi-Uudellamaalla. Keusotessa, Päijät-Hämeessä, Varsinais-Suomessa ja Itä-Uudellamaalla pilotteja neuvotellaan syksylle.
- IPC: Niillä alueilla, joilla on jo vahva osaaminen, kouluttaudutaan workshopien pitämiseen. Tavoitteena on juurruttaa osaaminen alueelle. Mahdollisuus on myös 9.8. asti hakea Terapiat etulinjaan -toimintamallin järjestämiin workshopeihin.
- Cool Kids: Koulutus on alkanut kesäkuussa.
- IPT-N: Syksyllä on alkamassa koulutus. Hakuaikaa on elokuun loppuun asti.
- Ahdistuksen lyhytinterventio ja pienten lasten ohjattu omahoito: piloteista on hyviä kokemuksia.
- Alueet ovat lähdössä edistämään pilotoitujen koulutusten toteuttamista omalla alueellaan.
Etelä-Suomen aikuisten palvelut
- Juurruttamisvaihe on aktiivisesti käynnissä ja yhteistyö linjaorganisaation esihenkilöiden kanssa tiivistyy. Valmistella on heille kohdennettuja palveluilta ja työkaluja (esim. laskentamallia hoidon porrastuksen rakentamisen ja ylläpidon tueksi).
- Kognitiivinen lyhytterapia: Koulutuksia on käynnissä kaikilla alueilla. Useammalla hyvinvointialueella on toinen koulutuskierros käynnissä.
- Positiivisia terveisiä alueilta: monin paikoin jonoja on pystytty purkamaan.
- Jokaisella Etelä-Suomen hyvinvointialueella on toimintaa myös terveyskeskuksissa. Jokaista terveysasemaa koskevat käyttöönotot alkavat alkusyksystä esim. Länsi-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.
- Perinataalimielenterveyden tuki vahvistuu, kun äitiysneuvolapilotit laajenevat usealla hyvinvointialueella. Ohjattua omahoitoa on pilotoitu menestyksekkäästi jo Kymenlaaksossa.
- Joillakin alueilla on alettu viedä toimintamallia ikääntyneiden palveluihin erillisen koordinaattorin tuella. Lisäksi yhteistyö päihdepalveluiden, vammaispalveluiden ja sosiaali- ja kriisipäivystysten kanssa on laajentumassa.