Terapiat etulinjaan -toimintamalli Forssan mielenterveyspalveluissa: selkeillä prosesseilla asiakkaan toimijuus vahvistuu
Forssan perustason mielenterveyspalveluissa on kevään aikana otettu käyttöön Terapiat etulinjaan -toimintamalli. Kehittämisestä innostunut tiimi on saanut aikaan hyviä tuloksia. Toimintamalli lisää asiakkaan omaa toimijuutta, vaikka vastuu yhä onkin ammattilaisella.
Forssan perustason mielenterveys- ja päihdetiimi toimii kolmen sairaanhoitajan Mari Syyri-Alhomäen, Emmi Suomen ja Amanda Ahosen voimin. Kevään aikana he ovat ottaneet käyttöön Terapianavigaattorin sekä ohjatun omahoidon ja kognitiivisen lyhytterapian menetelmät, ja ne ovat solahtaneet hienosti tiimin arkeen ja tuoneet mukanaan hyviä tuloksia.
Onnistumisen takana on vaikuttanut tiimin oma halu kehittyä sekä työryhmänä että yksilöinä. Kehittämisorientoituneelle kolmikolle uudet työkalut toivat kaivattuja selkeitä prosesseja työskentelyyn sekä mahdollistivat asiakkaiden tasapuolisen kohtelun.
”Meillä on kyllä sellainen vire kehittymiseen työryhmänä ja ihan siihen työn sisällön kehittämiseen. Sitä haluaa tehdä tästä työstä sujuvampaa”, Syyri-Alhomäki toteaa.
Sujuvaa hoitoonohjausta ja uusia voimavaroja
Työryhmän pitkäaikainen toive on ollut saada juurrutettua toimintaan myös lyhytterapiaa. Vuoden alusta käyttöön otettiin Terapianavigaattori ja ensijäsennys, ja helmikuun alussa mukaan tuli ohjattu omahoito.
Tiimin mukaan Terapianavigaattori on nopeuttanut hoidon aloittamista, ja hoito onkin päästy 80 %:lla aloittamaan alle kahdessa viikossa. Asiakkaista lähes kaikki ovat täyttäneet Terapianavigaattorin. Navigaattorin täyttäminen on myös auttanut asiakasta orientoitumaan ensimmäiseen tapaamiseen, ja tärkeänä etuna tiimi pitääkin asiakkaan oman toimijuuden vahvistumista.
Monesti Terapianavigaattorin täyttämisen ja ensijäsennyksen jälkeen asiakkaan kanssa päädytään aloittamaan ohjattu omahoito, jonka jälkeen lähes puolet ei ole tarvinnut jatkohoitoa. Ohjattu omahoito auttaa asiakasta löytämään omat voimavaransa:
”Ohjattu omahoito on selkeä työkalu siinä, miten se auttaa ihmisiä huomaamaan ne omat mahdollisuudet, että mitä siinä omassa tilanteessa he pystyvät itse tekemään”, Suomi kertoo.
Joskus ohjattu omahoito ei riitä, vaan tarvitaan esimerkiksi kognitiivista lyhytterapiaa. Tiimistä Syyri-Alhomäki ja Ahonen kouluttautuvat paraikaa menetelmään Terapiat etulinjaan -toimintamallin koulutusalustalla. Suomella on käynnissä ratkaisukeskeisen lyhytterapian koulutus muuta kautta.
Vastuu hoidosta on ammattilaisella, mutta tärkeää on myös asiakkaan osallisuus
Alkoipa hoito sitten ohjatusta omahoidosta tai lyhytterapiasta, olennaista on, että jokaisen asiakkaan hoitopolku syntyy yksilöllisen arvioinnin tuloksena, josta ammattilainen on vastuussa. Hän arvioi, soveltuvatko menetelmät asiakkaalle ja räätälöi hoidon asiakkaan tarpeiden mukaan.
Toisaalta myös asiakkaalta toivotaan aktiivista roolia omassa hoidossaan. Tiimiläiset ovat yhtä mieltä siitä, että vaikka asiakkaan omaa toimijuutta vahvistetaan, he eivät jää yksin:
”Me ollaan mukanakulkijoita, kuten siellä koulutuksissa on sanottu, että istutaan siihen auton kyytiin, mutta ihminen itse pääsee ohjaamaan. Tuetaan siinä, että ihminen itse huomaa ja muistaa, että minähän tässä itse ratissa olen ja pystyn tekemään tai pystyn olemaan tekemättä, mutta että hoidotta eivät jää.”