Aikuisten mielenterveyttä hoitaessa on hyvä muistaa, että hän voi olla myös vanhempi
Mielenterveyspalveluiden piiriin hakeutuu vuosittain kymmeniätuhansia aikuisia. Näistä aikuisista moni on myös vanhempi, mitä ei pidä unohtaa hoitoa suunnitellessa. Pienten lasten ohjatun omahoidon piloteista saadun välipalautteen mukaan suurin osa osallistuneista perheistä on hyötynyt menetelmästä.
Pienten lasten ohjattu omahoito tarjoaa vanhemmille työvälineitä lapsiperheiden tyypillisiin haasteisiin. Ohjatussa omahoidossa perhe toteuttaa Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelusta löytyviä omahoito-ohjelmia arjessaan ammattilaisen tuella. Ammattilainen auttaa perhettä mm. tavoitteiden asettamisessa, sopivien harjoitteiden valinnassa sekä tilanteen seuraamisessa.
Ongelmat perheissä vähenneet ohjatussa omahoidossa
Pienten lasten ohjatun omahoidon piloteista on kerätty juuri välipalautetta sekä ammattilaisilta että vanhemmilta. Vanhemmilta tulleen palautteen mukaan ohjattu omahoito on tarjonnut apua vanhemmuuteen ja työskentely on koettu sopivaksi sekä itselle että lapselle. Ongelmat, joiden vuoksi työskentely on aloitettu, väheni kaikilla palautetta antaneilla. Ohjattu omahoito on tarjonnut vanhemmalle tietoa, jonka avulla hän on oppinut ymmärtämään lapsen näkökulman tilanteesta. Ohjelmaan kuuluvien harjoitusten kautta vanhemmat ovat saaneet uusia toimintatapoja arkeen, mikä on vaikuttanut positiiviseen muutokseen perheen tilanteessa. Ammattilaisen kanssa toimimisessa vanhemmat kokivat löytäneensä helpommin ydinhaasteen, jonka parissa lähdettiin työskentelemään. Vanhemmat kokivat myös sovitun seurannan tärkeänä. Ammattilainen nähtiinkin ensisijaisesti oman toimijuuden tukijana.
Pienten lasten ohjatun omahoidon pilotoinnissa on ollut mukana yhteensä 21 ammattilaista. Ammattilaisten mukaan ohjatun omahoidon aikana vanhemmat ovat oppineet mm. positiivisen palautteen merkityksestä sekä tilanteiden ennakoinnin tärkeydestä. Oman toimijuuden lisääntymisen myötä vanhemman ahdistus tilanteesta väheni tai poistui kokonaan ja voimavarat lisääntyivät.
Aikuisten oireenmukaisen hoidon lisäksi tukea tarvitaan myös vanhemmuuteen
Aikuisten mielenterveyshoitoa suunnitellessa on tärkeä huomioida, että apua hakeva voi olla myös vanhempi. ”On tyypillistä, että vanhemmilla esiintyy esimerkiksi arkeen, talouteen tai työhön liittyvää ahdistusta. Ahdistuneisuutta on mahdotonta kitkeä pois kaikista vanhemman ja lapsen välisistä vuorovaikutustilanteista. Ahdistunut vuorovaikutus vaikuttaa mm. lapsen tunnesäätelyyn. Ihan kaiken ikäiset lapset tarvitsevat vanhempaa ja vanhemmuutta. Siksi oireenmukaisen hoidon lisäksi on yhtä tärkeää hoitaa ja tukea myös vanhemmuutta”, kertoo Terapiat etulinjaan -toimintamallin pienten lasten palvelujen laatuasiantuntija Tuula Simola.
Vanhemmuutta tukemalla saadaan aikaan merkittäviä lapsen kasvua ja kehitystä edistäviä vaikutuksia. Siksi ammattilaisten, jotka työskentelevät useiden sukupolvien kanssa, on hyvä tutustua esimerkiksi pienten lasten ohjattuun omahoitoon. Siinä vanhemmalle tarjotaan konkreettisia ja ennaltaehkäiseviä työkaluja osaksi arkea lapsiperheille tyypillisimpiin haasteisiin. Nyt piloteissa on ollut mukana mm. sosiaalityöntekijöitä ja neuvolan terveydenhoitajia.
Seuraavassa vaiheessa koulutuksen sisältöä jatkokehitetään piloteista syntyneiden palautteiden ja kehittämisehdotusten mukaan. Uusia pilotteja on tarkoitus aloittaa tulevana syksynä. ”Kiinnostus menetelmään on herännyt usealla hyvinvointialueella ympäri Suomen, ja siitä olemme tietenkin kovin iloisia”, summaa Simola.