Terapianavigaattori täydentyy työterveyttä kartoittavalla osiolla 1.5.2025 alkaen

Terapianavigaattorin uusi työterveysosio tukee työterveyshuollon ammattilaisia asiakkaan työkykyä ja työelämää koskevien haasteiden tunnistamisessa ja arvioinnissa. Sen odotetaan myös vahvistavan yhteistyötä työterveyshuollon ja hyvinvointialueiden välillä. Kehittämistyö tehtiin osana Terapiat etulinjaan työterveyden tukena -hanketta.
Terapianavigaattorin uusi työterveysosio otetaan käyttöön 1.5.2025. Se tarjoaa työterveyshuollon ammattilaiselle rakenteisen tavan kartoittaa asiakkaan työkykyä ja työhön liittyvien tekijöiden vaikutuksia. “Työterveyshuollon asiakkuudet ovat usein pitkiä, ja huoli työntekijän mielenterveydestä tai työkyvystä voi nousta esiin esimerkiksi ikäryhmittäin tehtävässä terveystarkastuksessa. Terapianavigaattoria voidaankin hyödyntää osana arviointia joko asiakkuuden alussa tai myöhemmässä vaiheessa”, kertoo Terapianavigaattorin työterveysosion sisällöllisestä kehittämisestä vastannut työterveyspsykologi Teemu Ollikainen.
Ensijäsennys syventää ymmärrystä asiakkaan tilanteesta
Terapianavigaattorin ensijäsennyksessä ammattilainen ja asiakas käyvät yhdessä läpi navigaattorin koostamia tuloksia. ”Ensijäsennyksen tavoitteena on työterveyshuollon ammattilaisen perustehtävässä tukeminen: työkykyongelmien ehkäisy ja hoito sekä työkyvyn ja työpaikkojen työhyvinvoinnin tukeminen työturvallisuuden ja työkyvyn edistämiseksi”, kuvaa Ollikainen.
Jos asiakkaan työkyky on uhattuna tai työhön liittyvät tekijät kuormittavat, on työterveydessä tärkeä arvioida erilaisten toimenpiteiden tarvetta yhdessä asiakkaan kanssa. ”Tilannetta arvioidessa kannattaa hyödyntää myös olemassa olevaa tietoa asiakkaan työpaikasta ja sen tilanteesta”, Ollikainen muistuttaa.
Terapianavigaattori ei suosittele suoraan mitään tiettyä palvelua, vaan tukee ammattilaista päätöksenteossa ja toimipaikkakohtaisten käytänteiden soveltamisessa.
”Terapianavigaattorin avulla saadaan nopeasti rakenteellista tietoa työntekijän voinnista, jolloin vastaanottoaika voidaan käyttää muuhun kuin lomakkeiden täyttämiseen”, kertoo Terapiat etulinjaan -toimintamallin kehittämispäällikkö Sara Nurminen.
Työterveysosioon vastaaminen on vapaaehtoista ja sitä suositellaan erityisesti työterveyshuollon asiakkaille. Myös hyvinvointialueiden asiakkaat voivat vastata työterveyttä kartoittaviin kysymyksiin.
”Uudistus auttaa tunnistamaan työkykyyn ja työelämätekijöihin liittyvät haasteet aiempaa nopeammin myös hyvinvointialueella. Tarvittaessa asiakasta voidaan kannustaa hyödyntämään työterveyshuollon palveluita”, kertoo Nurminen.
”Uskomme, että Terapianavigaattorin ja ensijäsennyksen hyödyntäminen sekä työterveyshuollon että hyvinvointialueen palveluissa lisää yhteistyötä, estää päällekkäistä työtä ja nopeuttaa oikeanlaisen avun saamista asiakkaalle”, hän jatkaa.
Kiitos yhteistyöstä
Terapianavigaattorin työterveysosion kehittämistyöhön osallistui laaja joukko työterveyshuollon ammattilaisia ja asiantuntijoita. Yhteistyötä on tehty tiiviisti myös Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden kanssa. Työterveysosion sisältöä muotoiltiin kerätyn tiedon ja tarpeiden sekä saadun palautteen pohjalta mahdollisimman käyttökelpoiseksi. Terapianavigaattorin työterveysosio julkaistaan aluksi suomeksi, ja se käännetään kesän 2025 aikana ruotsiksi ja englanniksi.
”Kiitämme lämpimästi kaikkia, jotka ovat antaneet aikaansa ja osaamistaan kehitystyöhön. Odotamme innolla käyttäjäkokemuksia ja palautetta”, sanoo Ollikainen.
Tutustu Terapianavigaattoriin tästä linkistä.