Neurokehityksellisten häiriöiden tukea ja hoitoa kehitetään kansallisesti

Neurokehityksellisten häiriöiden porrastettua tuen ja hoidon mallia kehitetään tänä vuonna laajassa kansallisessa yhteistyössä. Porrastettu tuen ja hoidon malli perustuu oikeatasoiseen tukemiseen, jossa eri portailla olevat menetelmät vastaavat eritasoisiin tarpeisiin. Tavoitteena on tarjota tehokasta, oikea-aikaista ja yksilöidysti räätälöityä tukea niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin.
Viime keväänä julkistettu malli kehitettiin moniammatillisen asiantuntijatyöryhmän kanssa, ja tänä vuonna yhteistyö hyvinvointialueiden kanssa jatkuu. ”Nyt kevään aikana on toteutettu kysely, jossa kartoitetaan mallin käyttöönottoa eri alueilla sekä niitä menetelmiä, joita on hyödynnetty. Kyselyn tulokset auttavat kehittämään tuen ja hoidon mallia edelleen ja varmistamaan että se toimii tehokkaasti”, sanoo kehittämistyöstä Terapiat etulinjaan -toimintamallissa vastaava projektipäällikkö Saara Föhr Bovell.
Rakenteilla on myös verkosto, joka on suunnattu hyvinvointialueilla neurokehityksellisten häiriöiden hoitomalleista vastaaville ammattilaisille.
”Keskittymisvaikeudet ovat juuri nyt vahvasti esillä, ja niihin liittyy kasvava tarve konkreettisille tukimuodoille. Hyvinvointialueilla keskustellaan laajasti myös siitä, että ADHD-tutkimuksiin voi olla pitkiäkin jonoja – pahimmillaan odotus voi kestää jopa vuosia. Nykyinen hoitojärjestelmä edellyttää usein diagnoosia ennen tuen tai hoidon aloittamista, mikä viivästyttää avun saamista. Kehittämistyössä pyritään kääntämään suuntaa siltä osin, että varhaista tukea tarjottaisiin jo ennen diagnoosia – esimerkiksi keskittymisvaikeuksissa”, Föhr Bovell kertoo.
Materiaaleja ja ryhmämalleja työn alla
Tämän kevään aikana tuotetaan koulutusmateriaaleja neurokehityksellisten haasteiden tunnistamiseen sekä huomioimiseen asiakastyöskentelyssä. Vantaan ja Keravan sekä Varsinais-Suomen hyvinvointialueiden kanssa on yhteistyössä kehitetty aikuisten keskittymisvaikeuksien ryhmämalli, joka pohjautuu keskittymisvaikeuksien omahoito-ohjelmaan. Ryhmähoitoa on pilotoitu mm. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella ja pilotteja on meneillään myös muilla alueilla. Myös lasten ja nuorten tukemiseksi kehitetään varhaisen tuen ryhmämalleja.
Kehittämisestä ja kokemuksista tullaan kertomaan jatkossa osana Terapiat etulinjaan -viestintää. Neurokehityksellisten häiriöiden porrastetulla tuen ja hoidon mallille on luotu oma verkkosivu, jonne materiaaleja kootaan. Pääset sivulle tästä linkistä: Nepsy – Neurokehityksellisten häiriöiden porrastettu psykososiaalisen tuen ja hoidon malli – Terapiatetulinjaan
Lisätietoja kehitystyöstä:
Saara Föhr Bovell
projektipäällikkö
Terapiat etulinjaan
saara.fohr.bovell@hus.fi