Interpersonaalinen terapia IPT aikuisille
Pääkohderyhmä: Lievän-, keskivaikean ja tietyin edellytyksin myös vakava-asteisen masennuksen/mielialaoireiden hoitoon
Taso: 2. porras
Hoidon pituus: 12–16 kontaktikertaa
Toteuttaja: Julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ja yksiköt, joiden tehtävänä on mielenterveyden häiriöiden hoito
Toimenpidekoodi: IDY05 (Interpersonaalinen terapia, IPT, yksilöhoito)
Interpersonaalinen terapia eli IPT (IDY05) on 12–16 kontaktikerran interventio lievän-, keskivaikean ja tietyin edellytyksin myös vakava-asteisen masennuksen/mielialaoireiden hoitoon. IPT on tarkoitettu työkaluksi kaikille esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeyksiköissä työskenteleville sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, joiden tehtävänä on mielenterveyden häiriöiden hoito. Menetelmä sijoittuu aikuisten porrastetussa hoitomallissa toiselle portaalle monipuolistamaan masennuksen hoitoa esimerkiksi kognitiivisen lyhytterapian rinnalle. IPT sopii myös erikoissairaanhoidossa toteutettavaksi.
IPT:n käyttö ja ylläpito masennuksen ja mielialaoireiden hoidossa perustuu seuraaviin Käypä hoito -suosituksiin sisältyviin näytönastekatsauksiin:
- Kognitiivis-behavioraaliset ja interpersonaaliset lyhytterapiat ovat tuloksellisia depressioiden akuuttivaiheen hoitomuotoja. Näytön aste: A[1].
IPT:n toteuttaminen
IPT on masennuksen ja mielialaoireilun hoitomalli. Erityisesti IPT sopii tilanteisiin, joissa mielialaoireiluun on yhdistettävissä jokin ihmissuhteisiin liittyvä fokusalue. Interpersonaalinen terapia pohjautuu ajatukseen siitä, että masennus kytkeytyy henkilön ihmissuhteisiin. IPT:ssä painotetaan ajankohtaisten läheisten ihmissuhteiden merkitystä sekä masennusoireiden synnyssä että masennuksesta toipumisessa. Tavoitteena on oireiden helpottamisen lisäksi sosiaalisen toimintakyvyn parantaminen.
Hoitoon voidaan ohjautua joko suoraan hoitoonohjauksesta tai ensimmäisen portaan hoitomuotojen (esimerkiksi ohjattu omahoito, IPC) jälkeen. IPT:tä voi toteuttaa menetelmään kouluttautunut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen, jonka tehtävänä on mielenterveyden häiriöiden hoito ja ennaltaehkäisy.
Tapaamiset ovat kestoltaan tyypillisesti 45 minuuttia, ja niitä suositellaan olevan viikon välein. Hoitojaksot voi toteuttaa sekä läsnä- että etämuotoisesti.
IPT-koulutus
IPT-menetelmään voivat kouluttautua esimerkiksi sairaanhoitajat ja psykologit.
Koulutus kestää noin vuoden, ja siihen sisältyy noin 25 tuntia verkko-opintoja, 21 tuntia menetelmäohjausta ja kolmen koulutusintervention toteuttaminen.
Verkkokoulutus tarjoaa näyttöön perustuvan hoitomallin masennusoireilun helpottamiseksi neljällä eri fokusalueella: roolimuutos, rooliristiriita, suru ja sosiaalinen arkuus / eristäytyneisyys. Lisäksi koulutus sisältää ammattilaisen yleisiä taitoja hoitavan yhteistyösuhteen rakentamiseksi ja terapeuttisen vuorovaikutuksen toteuttamiseksi.
IPT-menetelmäohjaus
Menetelmäohjaus on yhdistelmä työnohjausta ja opetusta, jossa harjoitellaan menetelmätyöskentelyn ydintaitoja ja interventiomallin toteuttamista. Menetelmäohjausta tarvitaan menetelmään liittyvän taito-osaamisen kehittymiseksi ja menetelmien onnistuneen käyttöönoton varmistamiseksi.
IPT:ssä menetelmäohjaus toteutetaan 3–5 ammattilaisen ryhmissä useampi tunti kerrallaan (esim. 7 x 3 h) noin 4–5 viikon välein. Koulutukseen sitoutuvan menetelmäohjaajan tulee suorittaa perehdytyskokonaisuus menetelmäohjauksesta ennen ohjauksen aloittamista.
Menetelmäohjaajalla tulee olla
- IPT-koulutus
- IPC-menetelmäohjaajakoulutus tai muu työnohjaajakoulutus (tai muu soveltuva taustakoulutus)
- Terapiat etulinjaan -toimintamallin menetelmäohjaajakoulutuksen perehdytysosa opiskeltuna
- vähintään 6 IPT-hoitojaksoa toteutettuna.
IPT:n vaikuttavuus ja teoreettinen viitekehys
IPT perustuu interpersonaalisen terapian viitekehykseen, jonka perusajatus on se, että masennus kytkeytyy asiakkaan ihmissuhteisiin. IPT:ssä havaittavat myönteisten muutosten ajatellaan selittyvän myös kaikille työskentelymuodoille yhteisillä vaikuttavilla tekijöillä, joihin lukeutuvat asiakkaan odotukset, asiakkaan ja ammattilaisen yhteistyösuhde, asiakkaan ja terapeutin ominaisuudet sekä tilannesidonnaiset tekijät.
Lähteet
[1]Kognitiivis-behavioraalinen ja interpersonaalinen terapia depressioiden akuuttivaiheen hoidossa. Duodecimin näytönastekatsaus. Suomalainen lääkäriseura Duodecim, Helsinki. Julkaistu 8.1.2020. https://www.kaypahoito.fi/nak04361 (viitattu 14.3.2025)