Terapianavigaattori ja ensijäsennys
Psykososiaaliseen hoitoon ohjaus aikuisten palveluissa
Julkisissa terveydenhuollon palveluissa oikeanlainen ja laadukas hoitoonohjaus on olennainen osa mielenterveys- ja päihdeongelmien hoitoa. On tärkeää tunnistaa viiveettä, mikä on kullekin apua hakevalle yksilöllisesti soveltuva ja oikeatasoinen psykososiaalinen hoito. Liian usein tämä alkuvaiheen arviointi tuottaa ongelmia palveluissa: Oikeasisältöisen hoidon arviointiin saatetaan panostaa tarpeettoman paljon tai liian vähän; ja palvelujen arvioinnin yhteiset käytännöt voivat olla ammattilaisille epäselvät. Saatetaan esimerkiksi tehdä päällekkäistä työtä. Pahimmillaan asiakas joutuu prosessiin, jossa häntä vain arvioidaan eikä varsinainen hoito koskaan ala. Ei myöskään ole tavatonta, että arvioinnin määrästä tai osuvuudesta riippumatta kaikille kuitenkin tarjotaan samaa palvelua tai asiakkaalle suositellaan sellaista psykososiaalista hoitoa, jota ei ole saatavilla tai jonka aloitusta hän saattaa joutua odottamaan haitallisen pitkään.
Apua hakevalle hoitoon ohjautumisen ongelmat näyttäytyvät useimmiten useina harvajaksoisina käynteinä, omien kokemusten jakamisena yhä uudelleen arvioivien ammattilaisten vaihtuessa sekä epävarmuutena ja hallinnan tunteen heikkenemisenä. Ensin asiakas odottaa ensimmäistä arvioaikaa, jonka jälkeen hänellä saattaa olla arviokäyntejä useamman viikon välein. Sen jälkeen asiakas odottaa hoidon aloittamista pahimmillaan kuukausia. Koko aikana asiakas ei ole saanut toimenpiteistä konkreettista hyötyä. Lisäksi hänen tilanteensa saattaa odottaessa muuttua niin, että tehty hoitoon ohjaus ei ole enää ajantasainen. Tämä voi johtaa apua hakevien yksilökohtaiseen ja alueelliseen eriarvoisuuteen, passivoitumiseen sekä tilanteiden ja oireiden vaikeutumiseen.
Yhtenäinen yksilöllisiin tekijöihin nojaava hoitoonohjaus on yksi keskeisimmistä keinoista mahdollistaa oikea-aikainen ja -tasoinen tuki tai hoito apua hakevalle.
Ammattilaisten ja apua hakevien tukemiseksi, oikeatasoisen hoidon arvioimisen apuvälineeksi olemme kehittäneet aikuisille Terapianavigaattorin. Terapianavigaattorin kehittämistyössä on ollut mukana psykologeja, psykoterapeutteja, psykiatreja sekä hyvinvointialueiden kliinistä työtä tekeviä ammattilaisia. Terapianavigaattori kokoaa hoitoonohjauksen kannalta olennaisimman tiedon apua hakevan tilanteesta, useimmiten jo ennen ensitapaamista terveydenhuollossa. Näin oikeatasoinen hoito voidaan parhaimmillaan aloittaa nopeasti heti ensijäsennyksen jälkeen.
Ensijäsennyksessä terveydenhuollon ammattilainen ja asiakas käyvät yhdessä läpi Terapianavigaattorin koosteraportin tuloksia, ammattilainen syventää ja tarkentaa asiakkaan vointia, tilannetta ja toiveita sekä osallistaa asiakasta soveltuvimman hoitomuodon valintaan ja hoidon tavoitteiden hahmottamiseen. Terapianavigaattorin tulosten hyödyntämisen myötä terveydenhuollon ammattilaiselle jää enemmän aikaa tärkeimpään, eli asiakkaan kohtaamiseen. Hänen ei tarvitse enää käyttää aikaa mekaaniseen tiedonkeruuseen. Terapianavigaattorin ja ensijäsennyksen hyödyntäminen tukee laajemminkin resurssien kestävää käyttöä, kun ensivaiheen arvioista vapautuu aikaa hoitojen toteutukseen.
Terapianavigaattorin kehittämistyössä keskeiset periaatteet ovat olleet
- apua hakevien välinen yhdenvertaisuus
- apua hakevien aktivoiminen oman hoitonsa suunnittelussa ja toteuttamisessa
- oikeatasoisen hoidon arvion yksilölähtöisyys
- hoitoonohjauksen ja ammattilaisten arvioiden tasalaatuisuuden vahvistaminen
- terveydenhuollon ammattilaisten välinen yhteisymmärrys hoitoonohjauksen ja arvioiden yleisistä periaatteista
- terveydenhuollon ammattilaisten työn helpottaminen ja sujuvoittaminen
- resurssien kestävä käyttö.
Terapianavigaattori ja ensijäsennys aikuisille
Terapianavigaattori on digitaalinen työväline, jonka avulla hoitoon pääsy nopeutuu ja hoitojen vaikuttavuus vahvistuu. Terapianavigaattoriin on sisällytetty kansallisesti käytettyjä ja suositeltuja oiremittareita yleisimpien mielenterveyden ongelmien kartoittamiseen. Mittareiden lisäksi Terapianavigaattorissa kysytään olennaisimmista terveyteen ja toimintakykyyn vaikuttavista tekijöistä, kuten mahdollisesta akuutista kriisistä, nukkumisen ongelmista ja koetusta toimintakyvystä.
Täytettyään Terapianavigaattorin apua hakeva saa koosteen vastauksistaan. Tästä koosteraportista selviää
- ongelmakuvaus ja syy hakeutua hoitoon
- minkälaista oireilua esiintyy ja millä voimakkuudella
- taustatekijöitä, kuten elämänkriisi tai päihteiden käyttö
- toimintakyky töissä tai opiskeluissa sekä sosiaalisissa suhteissa
- hoitomieltymykset eli hoidot, joihin on valmis ja joista uskoisi hyötyvänsä
- muun tuen tarve
- aikaisemmat psykososiaaliset hoidot ja kokemukset niistä.
Yli kahden vuoden käyttökokemukset ovat osoittaneet, että Terapianavigaattorista ja ensijäsennyksestä hyötyy niin apua hakeva, terveydenhuollon ammattilainen kuin koko mielenterveyden palvelujärjestelmä.
Terapianavigaattori ja ensijäsennys auttavat arvioimaan apua hakevan psykososiaalisen hoidon tarvetta sekä vähentämään arviointiin kuluvaa aikaa ja siihen liittyviä mekaanisia tehtäviä. Lisäksi se tukee apua hakevaa henkilöä oman tilanteensa ja toiveidensa jäsentämisessä. Terapianavigaattorin ja ensijäsennyksen avulla terveydenhuollossa tunnistetaan nopeasti asiakkaat, jotka voidaan ohjata matalan kynnyksen kevyempiin mutta nopeasti alkaviin psykososiaalisiin hoitoihin. Toisaalta tunnistetaan myös heidät, jotka vaativat tarkempaa arviota tai intensiivisempää hoitoa, kuten psykoterapiaa.
Terapianavigaattorin käyttäminen on helppoa niin apua hakevan kuin ammattilaisen näkökulmasta. Sen täyttäminen vie asiakkaalta keskimäärin 25 minuuttia, ja ammattilaisen täydentävä haastattelu, eli ensijäsennys, vie keskimäärin 20–30 minuuttia. Sen käyttäminen on anonyymia asiakkaalle ja maksutonta palvelujärjestelmälle.
Terapianavigaattoria voivat käyttää kaikki terveydenhuollon ammattilaiset, joiden työnkuvaan kuuluu ohjata mielenterveyden oireista tai häiriöistä kärsiviä psykososiaalisiin hoitoihin. Terapianavigaattori ei tee tulkintoja tuloksista, eikä suoraan ohjaa tai suosittele tiettyjä hoitoja – tämä tehdään aina ammattilaisen toteuttamassa ensijäsennyksessä. Terapianavigaattorin ja ensijäsennyksen käyttöönotto edellyttää käytännön tasolla sitä, että alueelliset psykososiaaliset hoidot porrastetaan, eli tunnistetaan alueen matalan kynnyksen psykososiaaliset hoidot sekä tarjolla olevat vankemmat hoidot. Lisäksi etsitään keinoja, joilla asiakas saadaan ohjattua Terapianavigaattorin äärelle, ennen kuin hän tapaa ensijäsennystä toteuttavan ammattilaisen.
Ammattilaistasolla Terapianavigaattorin käyttöönotto edellyttää ammattilaisten kouluttamista ensijäsennyksen toteuttamiseen ja oman alueen psykososiaalisten hoitojen porrastukseen. Ensijäsennyskoulutukseen sisältyy verkko-opintoja, taitoharjoittelua sekä loppukoe. Ensijäsennyskoulutuksessa terveydenhuollon ammattilaiset oppivat syventämään ja soveltamaan Terapianavigaattorista saatua tietoa tavalla, joka tukee soveltuvimman oikeatasoisen hoidon valintaa. Ensijäsennyksessä asiakkaan kanssa keskitytään tietoihin, jotka ovat merkittäviä oikeatasoisen hoidon valinnan kannalta. Näitä tietoja ovat mm. oireiden voimakkuus ja toistuvuus, toimintakyky, elämäntilanne – ja kriisit, hoitotoiveet ja edeltävät hoidot. Käyttöönottokoulutukseen on suositeltavaa varata kokonaisuudessaan viisi tuntia ammattilaisen aikaa.
Terapianavigaattorin käyttäminen ei edellytä yksiköltä erillistä palvelualustaa tai uusia integraatioita, sillä kyseessä on oma verkkosivunsa, jolle linkittäminen käy helposti.
Apua hakevan toimijuuden tukeminen
Mitä selkeämmät ovat muutoksen tavoitteet ja mitä enemmän asiakas uskoo voivansa vaikuttaa muutokseen, sitä sujuvammin psyykkinen muutos etenee. Ensijäsennyksessä vahvistetaan sekä tavoitteiden kirkastumista että asiakkaan toimijuutta omassa hoitoprosessissaan. Kahden vuoden käyttökokemukset ovat osoittaneet, että asiakkaan aktiivinen rooli sekä Terapianavigaattorin täyttämisessä että ensijäsennyksessä ovat jo itsessään lisänneet apua hakevan luottamusta ja toiveikkuutta muutoksesta. Terveydenhuollon ammattilaisten kokemus on, että Terapianavigaattorin ja ensijäsennyksen hyödyntäminen hoitoon ohjauksessa vahvistaa asiakkaan sitoutumista omaan hoitoonsa. Keskeytyneitä hoitoja tai peruuttamattomia poisjääntejä on vähemmän, asiakkaat hahmottavat selkeämmin tilannettansa, valitun hoidon perusteita sekä omaa merkitystään tavoitteellisessa työskentelyssä. Muutosprosessi on käynnistynyt.
Terapianavigaattorin täyttäminen on aina vapaaehtoista asiakkaalle.
Terapianavigaattori ja ensijäsennys lukuina, päivitetty 01/2024
- 83 % täyttää loppuun, keskimääräinen täyttöaika 25 minuuttia. Puolet täytön keskeyttäneistä sulkee Terapianavigaattorin minuutin sisällä aloittamisesta.
- Terapianavigaattorin täyttäjistä 15 % kokee sen olleen juuri sitä mitä he kaipasivat ja se kiteytti heidän tilanteensa, 48 % kokee sen olleen hyvä ja hyödyllinen apuväline. Vain 5 % ei koe sitä hyväksi tai hyödylliseksi (Terapianavigaattorin käyttökokemuskysely täyttäjille 21.6.2023 – 24.11.2023, Vastaajia 8062)
- Ensijäsennyksissä 66 %:lla hoitoon ohjattavista on ammattilaisten kliinisen arvion perusteella lievää tai keskivaikeaa oirekuvaa, 34 %:lla on vaikea oirekuva tai vakavasti heikentynyt toimintakyky (valtakunnallinen ensijäsennysten tiedonkeruu 2023, perustuu 7809 tehtyyn ensijäsennykseen)
- Ensijäsennyksissä keskimäärin 39 %:lla hoitoa hakevista ei ole aiempia hoitoja, kun taas 61 %:lla on aiempia hoitoja (valtakunnallinen ensijäsennysten tiedonkeruu 2023, perustuu 7438 tehtyyn ensijäsennykseen)
- Terapianavigaattorin täyttäjistä ohjatusta omahoidosta vastaa olevansa kiinnostunut 63 %, nettiterapiasta 50 % ja ryhmähoidoista 31 % täyttäjistä (perustuen n. 53 000 täyttöön, kyllä + jossain määrin -vastaukset).
Terapianavigaattori: https://www.terapianavigaattori.fi/
Terapianavigaattori ammattilaisen käytössä:
Katso video Terapianavigaattorista lääkärin työssä:
Lisätiedot
Mikael Manninen, Terapianavigaattorin projektipäällikkö
Sara Nurminen, Terapiakoordinaation kehittämispäällikkö