Sosiaalihuolto tuo arvokkaan näkökulman mielenterveyden tukemiseen – koulutusalusta täydentyy perhepalveluihin sopivilla menetelmillä

Sosiaalihuollon asiantuntijat ovat käynnistäneet yhteistyön, jonka tavoitteena on tuoda Terapiat etulinjaan -toimintamallin koulutusalustalle vahvemmin mukaan perheiden arkea tukevia, sosiaalihuollon käytäntöihin sopivia menetelmiä. Kehittämistyö vastaa suoraan kentän tarpeeseen.
Yhteistyö käynnistyi Helsingin kaupungin perhepalvelujen aloitteesta alkuvuodesta 2025, kun perhepalvelujen johtaja Terhi Pippuri esitti toiveen kehittää Terapiat etulinjaan -toimintamallin koulutusalustalle myös sosiaalihuollon kontekstiin sopivia menetelmiä. Työhön kutsuttiin mukaan asiantuntijoita eri puolilta Suomea.
”Tämä on tärkeä avaus, jossa sosiaalihuolto toimii aktiivisena kehittäjänä. Menetelmät tuodaan osaksi kansallista koulutusalustaa, jotta ne ovat helposti kaikkien alueiden hyödynnettävissä”, kertoo Terapiat etulinjaan -toimintamallin koulutuksista vastaava kehittämispäällikkö Susan Laitala.
Yhteistyö rakentuu kentän asiantuntemukselle
Käynnissä olevassa kehittämistyössä on tällä hetkellä mukana Helsingin kaupungin, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan, Keski- ja Länsi-Uudenmaan sekä Pohjois-Savon hyvinvointialueiden sosiaalipalveluissa ja terveydenhuollossa toimivia ammattilaisia. Työryhmissä suunnitellaan vaikuttavia ja helposti käyttöönotettavia menetelmiä esimerkiksi perheneuvoloiden ja kotiin vietävien palveluiden käyttöön.
”Todella arvokasta, että Terapiat etulinjaan -hankkeessa löytyi mahdollisuus tarttua sosiaalihuollon lapsiperheiden palvelujen menetelmien syventämiseen. Ja aivan erityisen arvokasta, että sitä tehdään yhteistyössä menetelmäkehittäjien ja loppukäyttäjän edustajien kanssa”, sanoo kehittämistyötä Helsingin kaupungilla johtava perheneuvolan päällikkö Leena Lehikoinen.
Keskiössä vanhemmuuden tukeminen
Koulutusalustalle lisättävissä menetelmissä keskitytään erityisesti vanhemmuuden ja vuorovaikutuksen tukemiseen sekä arjen hallinnan vahvistamiseen:
- Hoivaa ja Leiki MIDI: Kuuden kerran varhaisen vuorovaikutuksen malli vanhemman ja pienen lapsen tueksi. Soveltuu perheneuvoloihin ja kotiin vietäviin palveluihin.
- Tunnekeskeinen perheinterventio: Tunnekeskeisestä pari-interventiosta johdettu interventio, joka tukee perhesuhteita ja toimii myös jatkumona pari-interventiolle.
- Ryhmämallit lapsiperheille: Varhaista ja helposti saavutettavaa tukea perheille, joissa lapsella on haasteita keskittymisessä, toiminnanohjauksessa tai arjen hallinnassa.
Kenttä mukana kehittämässä – pilotit alkamassa
Koulutukset on tarkoitus pilotoida vaiheittain kesän ja syksyn 2025 aikana. Kentältä on tullut runsaasti kiinnostusta mukaan lähtemiseen, ja työryhmät ohjaavat kehittämistä tiiviissä yhteistyössä Terapiat etulinjaan -asiantuntijoiden kanssa.
”Tärkeintä on, että menetelmät vastaavat oikeisiin tarpeisiin ja että ne on mahdollista juurruttaa aidosti osaksi arjen työtä. Tätä suunnittelua tehdään yhdessä kentän kanssa”, Laitala painottaa.
Lue lisää kehittämistyöstä verkkosivuiltamme: Sosiaalipalveluiden menetelmiä kansalliselle koulutusalustalle
Lisätietoja yhteistyöstä ja piloteista
- Susan Laitala, kehittämispäällikkö, Terapiat etulinjaan
susan.laitala@hus.fi - Leena Lehikoinen, perheneuvolan päällikkö, Helsingin kaupunki
leena.lehikoinen@hel.fi