Lasten navigaattorin pilotointi alkaa – tavoitteena yhtenäistää arviointia ja nopeuttaa tuen piiriin ohjaamista

Lasten navigaattorin kehittämisessä on edetty pilotointivaiheeseen. Lasten navigaattori on perustason ammattilaisen työn avuksi tarkoitettu digitaalinen kysely, joka tukee ammattilaisen tekemää alkuarviota eli ensijäsennystä lapsen tilanteesta ja pyrkii nopeuttamaan oikea-aikaisen psykososiaalisen tuen käynnistymistä.
Lasten navigaattoria eli Lasten navia on kehitetty kansallisessa yhteistyössä syksystä 2023, ja nyt kehittämistyössä on päästy etenemään pilotointivaiheeseen.
Lasten navi on perustason ammattilaisen työn avuksi tarkoitettu digitaalinen kysely, jonka avulla kootaan tarvittavat tiedot 7–12-vuotiaan lapsen ja hänen perheensä kokonaistilanteesta. Kyselyyn voi vastata lapsi, hänen huoltajansa sekä opettaja. Lapsen alkuarvioinnissa on tärkeää kartoittaa tilannetta ensin laaja-alaisesti eikä kohdentaa arviota vain yhteen ulospäin näkyvään oirekokonaisuuteen. Navigaattorissa kysytään mm. arjen perustoiminnoista, sosiaalisista suhteista, koulunkäynnistä ja perhetilanteesta, eikä se sisällä oiremittareita.
Navigaattorin vastaukset kootaan yhteen ja tietoja täydennetään ammattilaisen toteuttamassa alkuarviossa ja tukeen tai hoitoon ojauksessa eli ensijäsennyshaastattelussa. Siihen osallistuvat lapsi ja hänen huoltajansa.
Lasten navi on suunniteltu tukemaan ammattilaista ensijäsennyksessä: ”Avun saaminen voi viivästyä, mikäli arviointiprosessi ei ole yhtenäinen ja sitä tehdään päällekkäin monen eri toimijan toimesta”, sanoo Lasten navin kehittämisessä mukana ollut lastenpsykiatri Anne-Tiina Lahdenkari.
Oikeatasoisen tuen piiriin päästään nopeammin, kun lapsen ja perheen haasteet tunnistetaan riittävän varhain. Navigaattorin myös odotetaan yhtenäistävän arviointia, koska perheiden tilanteita tarkastellaan samoin periaattein ammattilaisesta riippumatta.
Pilotteja on alkamassa usealla hyvinvointialueella
Ensimmäisten joukossa pilottia aloitetaan Keski-Suomen hyvinvointialueella Jyväskylän perheneuvolassa. Pilottiin osallistuu perheneuvolan alkuarviotiimin sekä hoitotiimien työntekijöitä. Pilotteja on alkamassa myös Etelä-Savon, Lapin ja Kymenlaakson hyvinvointialueilla.
Pilotointivaiheessa Lasten navista kerätään aktiivisesti palautetta ammattilaisilta sekä asiakkailta. Navigaattoriin ja sen käyttöön liittyviin käytänteisiin voidaan tehdä vielä muokkauksia tai tarkennuksia palautteen pohjalta.
”On hienoa päästä aloittamaan Lasten navin pilotteja. Alueilla suhtaudutaan tähän innostuneesti, ja mielenkiinnolla jäämme seuraamaan, miten navi istuu ammattilaisten tarpeisiin”, sanoo psykologi-psykoterapeutti Kaisa Eteläpää Lasten navigaattorin tiimistä.
Lasten navigaattoriin pääset tutustumaan osoitteessa lastennavigaattori.fi tai lastennavi.fi.
Lisätietoja
Lasten navigaattorin pilotit:
Hanna Marttiini, Terapiat etulinjaan -toimintamalli
hanna.marttiini@hus.fi
Kaisa Eteläpää, Terapiat etulinjaan -toimintamalli (ma-ke)
kaisa.etelapaa@hus.fi
Lasten navigaattorin kehitystyö:
Anne-Tiina Lahdenkari, Terapiat etulinjaan -toimintamalli
anne-tiina.lahdenkari@hus.fi
Assi Peltonen, Terapiat etulinjaan -toimintamalli
assi.peltonen@hus.fi
Lasten navigaattorin tekninen kehittäminen:
Mikael Manninen, Terapiat etulinjaan -toimintamalli
mikael.manninen@hus.fi