Terapiat etulinjaan työterveyden tukena -hanke on käynnistynyt – Nordean ensimmäiset kokemukset ovat olleet innostavia

Terapiat etulinjaan työterveyden tukena -hanke käynnistyi vuoden alussa. Hankkeen kumppaniorganisaatio Nordea on sitoutunut mielen hyvinvoinnin tukemiseen, ja sen työterveydessä on jo otettu Terapiat etulinjaan -toimintamallin palveluita käyttöön. Ensimmäiset kokemukset ovat olleet innostavia.
Kelan mukaan hieman yli 100 000 suomalaista sai sairauspäivärahaa mielenterveyssyistä vuonna 2024. Työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä jäi vuonna 2023 hieman yli 5700 henkilöä. Vuoden alussa käynnistyneen Terapiat etulinjaan työterveyden tukena -hankkeen tavoitteena on mielenterveyden häiriöistä johtuvan työkyvyttömyyden vähentäminen Suomessa. Yksi hankkeen kumppaniorganisaatioista on Nordea, jolla on ollut oma työterveys jo yli 50 vuoden ajan.
Nordean vastaava työterveyshoitaja Marita Pulkkinen on työskennellyt Nordealla pitkään ja kertoo työntekijöiden hyvinvoinnin olevan Nordealle tärkeää. Nordea on sitoutunut mielen hyvinvoinnin tukemiseen pitkäjänteisesti, ja yhteistyötä tehdään tiiviisti aina ylimmästä johdosto alkaen, ja siinä on tiiviisti mukana myös työsuojeluvaltuutetut. ”Työterveydestä tuemme myös esihenkilöitä heidän työssään, jotta he voivat tukea omia tiimejään. Lisäksi olemme käynnistämässä pilotin, jossa tarjotaan kynnyksetöntä mielen hyvinvoinnin palvelua nordealaisille”, hän kertoo.
Nordealle on myönnetty hyvän mielen työpaikkamerkit vuosina 2023 ja 2024.
”Kuulimme viime syksynä Espoon kaupungin työterveydestä, että he ovat olleet mukana Terapiat etulinjaan -toimintamallissa ja se herätti kiinnostuksen. Lähdimme innokkaasti mukaan, kun mahdollisuus hankekumppanuuteen tarjoutui”, kertoo Pulkkinen.
Uudet työkalut käytössä kesään mennessä
Mielenterveysperusteisten sairaspoissaolojen lisääntyminen on Nordean johtavalle työterveyslääkärille Nora Haataselle tuttu ilmiö. ”Tilastollisesti etenkin nuorten työntekijöiden mielenterveyshäiriöt ovat lisääntyneet ja tuo kehitys pitää saada pysäytettyä.” He odottavat hankkeen tuovan heidän työhönsä lisää struktuuria, jonka avulla he pystyvät ohjaamaan asiakkaita entistä paremmin oikean tuen pariin. Myös Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelun sisältöjen laajuus halutaan saada nordealaisten tietoon, jotta niitä voitaisiin hyödyntää entistä paremmin jo ennen vastaanottokäyntiä.
Pulkkinen kuvailee Nordean työterveyttä ”ketterän kehityksen yksiköksi” ja uskoo sen olevan hyödyksi uusien toimintatapojen omaksumisessa. ”Terapianavigaattori otettiin käyttöön jo viime vuoden lopulla, ja nyt aletaan kouluttautumaan ohjattuun omahoitoon. Ajatuksena on, että uudet työkalut ovat käytössä kesään mennessä”, hän kertoo. ”Toivomme ohjatun omahoidon tuovan sellaisen lisän, että asiakas saa konkreettisia keinoja oman olonsa helpottamiseen.”
Tavoitteena selkeät rakenteet mielenterveyden tukemiseen
Pulkkinen ja Haatanen visioivat, että vuoden päästä uusi toimintamalli on implementoitunut heille toimintatavaksi ja nordealaiset tietävät myös työterveyden mielenhyvinvoinnin edistämisen palveluista. ”Meillä työterveydessä on silloin selkeät rakenteet ja kaikki työkalut mielenterveyden tukemiseen ihan arkisessa käytössä”. Pulkkinen aloittaa. ”Ja keskustelukulttuuri olisi yhä avoimempaa. Esihenkilöt ja tiimiläiset voisivat esimerkiksi kysyä, oletko sinä kuullut siitä työterveyden tarjoamasta ohjatusta omahoidosta tai vinkata täyttämään Terapianavigaattorin, jos joku kertoo esimerkiksi nukkumisen haasteista tai ahdistuksesta”, Haatanen jatkaa.
Sekä Haatanen, että Pulkkinen toteavat, että hankkeeseen mukaan pääsy ensimmäisten joukossa on hienoa. Kokemukset Terapiat etulinjaan -toimintamallin palveluista ovat olleet innostavia.
”Olemme saaneet palautetta, että Terapianavigaattorin täyttäminen on vähentänyt myös sellaista epämääräistä huolta, joka asiakkaalla on saattanut olla. Se kysyy asioita aika tarkasti ja omaa oloa tutkaillessa onkin voinut huomata, että ei ne asiat olekaan niin huonosti”, Pulkkinen kertoo.
”Lääkärin näkökulmasta työ on jo nyt helpottunut, kun työterveyshoitajat ohjaavat asiakkaita täyttämään Terapianavigaattorin ja voimme raportin perusteella fokusoida vastaanottoajan niihin asioihin, joilla oikeasti on merkitystä”, toteaa Haatanen.
—
Terapiat etulinjaan työterveyden tukena -hankkeen tavoitteena on mielenterveyden häiriöistä johtuvan työkyvyttömyyden vähentäminen Suomessa. Hankkeessa rakennetaan koulutusten sekä Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelun omahoito-ohjelmien kokonaisuus, joka soveltuu mielenterveyden häiriöiden tunnistamiseen ja hoitamiseen työterveydessä. Lisäksi hankkeessa tuetaan hyvinvointialueiden ja työterveyshuollon hoitoketjujen yhteensovittamista ja koulutetaan erityisesti työterveyshoitajia matalan kynnyksen psykososiaalisiin menetelmiin. Hanke kuuluu STM:n Suomen kestävän kasvun ohjelman Mielenterveys ja työkyky -kokonaisuuteen (RRP5), ja se saa rahoituksensa Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).
Hanke toteutetaan vuoden 2025 aikana laajassa kansallisessa yhteistyössä hyvinvointialueiden, työterveyshuollon, työterveyslaitoksen ja muiden asiantuntijatahojen kanssa. Hanketta koordinoi HUS Psykiatrian Terapiat etulinjaan -toimintamalli.
https://terapiatetulinjaan.fi/terapiat-etulinjaan-tyoterveyden-tukena-hanke/