Terapianavigaattoria ja ensijäsennystä kehitetään vastaamaan työterveyshuollon tarpeisiin – osallistu työpajaan
Terapianavigaattorista ja ensijäsennyksestä on saatu hyviä kokemuksia työterveyshoitajilta, -psykologeilta ja -lääkereiltä. Ne tukevat ja nopeuttavat oikeatasoisen ja soveltuvimman hoitomuodon valintaa. Työterveyshuollon näkökulmasta on tärkeää tunnistaa, milloin työhön liittyvät tekijät vaikuttavat asiakkaan vointiin.
Terapianavigaattoria ja ensijäsennystä on otettu käyttöön hyvinvointialueilla asteittain vuodesta 2021. Tällä hetkellä Terapianavigaattoria täytetään noin 11 000 kertaa kuukaudessa, ja näistä täytöistä 7,2 % toteutuu työterveyshuollon palveluiden piirissä. Asiakastyötä tekevät ammattilaiset pitävät Terapianavigaattoria tarpeellisena ja työtänsä sujuvoittavana työvälineenä. Sen sisältöjä olisi kuitenkin tarpeen kehittää niin, että työhön liittyviä kokemuksia ja kuormitustekijöitä voitaisiin tunnistaa entistä paremmin.
Terapianavigaattoria ja ensijäsennystä tullaan kehittämään työterveyshuollon tarpeisiin osana Terapiat etulinjaan työterveyden tukena -hanketta. Sisältöjä kehitetään moniammatillisesti yhdessä työterveyshuollon erityisasiantuntijoiden, Työterveyslaitoksen sekä Terapianavigaattoria jo työssään hyödyntävien työterveyshoitajien, -lääkäreiden ja -psykologien kanssa.
Terapianavigaattorin sisällöllisestä kehittämisestä vastaa työterveyspsykologi Teemu Ollikainen, joka on työskennellyt aiemmin Terveystalon eri yksiköissä ja toimii nykyään Nordean työterveyshuollossa. Ollikainen on myös psykoterapian erikoispsykologi, ja hänellä on 22 vuoden kokemus pääasiassa aikuisten mielenterveystyöstä.
”Työterveyshuollon kannalta olennaista Terapianavigaattorin ja ensijäsennyksen kehittämistyössä on huomioida, kuka tai mikä on asiakas ja mikä on työterveyshuollon perustehtävä. Arviointi ja interventiot eivät ole työterveyshuollossa niin yksilö- ja häiriövetoisia kuin julkisessa terveydenhuollossa. On tärkeää huomioida työterveyshuollon ja työpaikan mahdollisuudet tukea työntekijän hyvinvointia, varsinkin silloin kun ongelmat tai oireilu on kokonaan tai osittain työperäistä”, kertoo Ollikainen.
Ollikainen suhtautuu luottavaisesti Terapianavigaattorin hyötyihin työterveyshuollossa. ”Alustavien kokemusten perusteella Terapianavigaattorin käyttö säästää yhden tunnin mittaisen tapaamisen verran aikaa ja selkeyttää hoidontarpeen arviota sekä ohjausta oikealle ammattihenkilölle tai asiantuntijalle työterveyshuollon sisällä. Se on erityisen toimiva tilanteissa, joissa työntekijä voi jollain tavalla huonosti, mutta ei itsekään tiedä, mistä se johtuu. Myös asiakkaalle raportin saaminen voi tuntua validoivalta ja helpottavalta kokemukselta.”
Osallistu yhteiskehittämiseen
Työterveyshuollon toimijoille, asiantuntijoille sekä arviointityötä tekeville ammattilaisille järjestetään Terapianavigaattori työterveyshuoltoon -työpaja 28.2. klo 8.15–10 (Teams). Työpajan tavoitteena on tunnistaa sisältöön ja käyttöönottoon liittyviä kehittämistarpeita ja -toiveita niin apua hakevan, ammattilaisen kuin organisaation näkökulmasta.
Ilmoittaudu työpajaan tästä linkistä.
Tiivistelmä Terapianavigaattorista ja ensijäsennyksestä
Terapianavigaattori on digitaalinen työväline, joka kokoaa ensivaiheen arvioinnin kannalta olennaisimman tiedon apua hakevan voinnista ja tilanteesta. Se sisältää kysymyksiä yleisimmistä terveyteen ja toimintakykyyn vaikuttavista tekijöistä sekä kansallisesti suositeltuja oiremittareita yleisimpien mielenterveysongelmien kartoittamiseen. Ensijäsennyksessä asiakas ja ammattilainen käyvät läpi Terapianavigaattorin koosteraportin. Vastauksia tarkennetaan, ja lisäksi selvitetään, ovatko jotkin navigaattorin kyselyiden ulkopuolelle jäävät asiat asiakkaan tilanteen kannalta olennaisia. Samalla selvitetään, minkälaisiin interventioihin asiakas voisi sitoutua. Terapianavigaattorin käyttö on anonyymia apua hakevalle ja maksutonta hyvinvointialueille ja organisaatioille.
Lisätietoja Terapianavigaattorista ja ensijäsennyksestä löytyy tämän linkin takaa.
Terapiat etulinjaan työterveyden tukena -hankkeen tavoitteena on matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden saatavuuden ja kohdentumisen parantaminen työterveyshuollossa. Hankkeessa rakennetaan koulutusten sekä Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelun omahoito-ohjelmien kokonaisuus, joka soveltuu mielenterveyden häiriöiden tunnistamiseen ja hoitamiseen työterveyshuollossa. Lisäksi hankkeessa tuetaan hyvinvointialueiden ja työterveyshuollon hoitoketjujen yhteensovittamista ja koulutetaan erityisesti työterveyshoitajia matalan kynnyksen psykososiaalisiin menetelmiin. Hanke kuuluu STM:n Suomen kestävän kasvun ohjelman Mielenterveys ja työkyky -kokonaisuuteen (RRP5), ja sitä koordinoi HUS Psykiatrian Terapiat etulinjaan -toimintamalli. Hanke toteutetaan vuoden 2025 aikana laajassa kansallisessa yhteistyössä hyvinvointialueiden, työterveyshuollon, työterveyslaitoksen ja muiden asiantuntijatahojen kanssa.
Lisätietoja
Sisällön kehitys:
Teemu Ollikainen
työterveyspsykologi, Terapiat etulinjaan -toimintamalli
teemu.ollikainen@gmail.com
Koulutukset ja käyttöönotot:
Sara Nurminen
kehittämispäällikkö, Terapiat etulinjaan -toimintamalli
050 427 0102
sara.nurminen@hus.fi
Digikehitys:
Mikael Manninen
projektipäällikkö, Terapiat etulinjaan -toimintamalli
040 623 8244
Mikael.manninen@hus.fi