1,3 miljoonaa euroa Terapiat etulinjaan -toimintamallin tutkimukseen
STM on myöntänyt 1,3 miljoonan euron rahoituksen ”Nopea terapiaan pääsyn turvaaminen ja hoidon porrastuksen optimointi Terapiat etulinjaan -toimintamallilla” -tutkimuskokonaisuudelle vuosiksi 2024–2025. Tutkimusrahoitus myönnettiin osin HUSille ja osin Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle. Tarkoituksena on tehdä laajaa tutkimusyhteistyötä Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen yhteistyöalueiden piirissä.
”Olemme erittäin onnellisia tästä merkittävästä rahoituksesta. Tavoitteena on tehdä kansanvälisesti korkeatasoista tutkimusta, josta on suoraa hyötyä suomalaisen palvelujärjestelmän kehittämiselle”, toteaa Terapiat etulinjaan -toimintamallin hankejohtaja, dos. Samuli Saarni.
Kokonaisuus sisältää sekä kliinistä että rekisteritutkimusta
Tutkimussuunnitelma sisältää porrastetun hoitomallin eri osiin kohdistuvaa kliinistä tutkimusta sekä koko järjestelmään kohdistuvaa rekisteritutkimusta. Porrastetussa hoitomallissa keskeisiä tutkimuskohteita ovat Terapia- ja Interventionavigaattorit ja ensijäsennys, 1–2 portaiden hoitojen optimaalinen suhde sekä erilaisten netti- ja varhaispsykoterapioiden vaikutukset. Koko porrastetun hoitomallin kustannusvaikuttavuutta voidaan arvioida rekistereistä jälkikäteen, kun tiedetään, milloin uudistukset on toteutettu eri alueilla.
Keskeisiä tutkimuksen pitkän tähtäimen tavoitteita ovat myös erilaiset kustannusvaikuttavuusnäkökulmat. ”Mielenterveyden häiriöiden aiheuttamista kustannuksista vain pieni osa syntyy palveluiden käytöstä – suurin osa kuluista on epäsuoria, yhteiskunnallisia kustannuksia, kuten työkyvyttömyyttä. Varhaisen vaiheen terapiat ja digitaaliset hoitomuodot ovat äärimmäisen edullisia, jos niitä vertaa esimerkiksi työkyvyttömyydestä aiheutuviin kustannuksiin”, kertoo vastuututkija, prof. Max Karukivi Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta.
Mielenterveyspalvelujärjestelmät ovat kovan paineen alla kaikkialla maailmassa. Porrastettujen, digituettujen psykososiaalisten hoitomallien kehittäminen, optimointi ja perustason mielenterveyspalveluiden vahvistaminen ovat kansainvälisesti erittäin suuren tutkimuskiinnostuksen kohteena. Terapiat etulinjaan -toimintamallin laajuisia palvelukokonaisuuksia ei kuitenkaan ole maailmassa kovin montaa, joten mallin tutkimuksella on merkitystä myös kansainvälisesti.
Lisätietoja
Hankejohtaja, dos. Samuli Saarni, 0405746119
Terapiat etulinjaan -toimintamalli on osana Sote-uudistusta rakennettu kansallinen palvelukokonaisuus, jonka avulla pyritään turvaamaan nopea ja yhdenvertainen pääsy vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin koko maassa. Malli kattaa sekä porrastetun hoitomallin että keskeiset sen tueksi tarvittavat palvelut, kuten Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelu, digitaaliset Terapia- ja Interventionavigaattorit hoidon tarpeen arvioinnin tueksi, digituetut terapiamenetelmät ja koulutukset, sekä laadun ja vaikuttavuuden seurannan kehittämisen.