Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman hankkeiden kansallisen päätösseminaarin posterit
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman kehittäjät kokoontuivat yhteen 10.11. Kalastajatorpalla.
Tilaisuuden puhujat kiittivät hankeväkeä, miten hyvää ja konkreettista kehittämistyötä on saatu aikaan, vaikka matkalla on ollut monta muuttujaa. Vaikka tämä hankekausi loppuu, kehittäminen jatkuu. Tärkeää on, että sitä ei tehdä irrallaan kliinisestä arjesta.
Hankkeiden kehittämistyötä esiteltiin postereilla, jotka olivat tapahtumassa esillä. Myös Psykososiaalisten menetelmien koordinaatiohankkeet tiivistivät hankekauden aikaiset tuloksensa postereihin, jotka on esitelty tällä sivulla.
Kiitos kaikille alueiden kehittäjille ja sote-ammattilaisille hienosta yhteistyöstä!
Posterit saa avattua suuremmiksi klikkaamalla kuvia.
HUS lastenpsykiatria on kouluttanut Cool Kids -työntekijöitä kansallisesti lasten palveluihin Lastenklinikoiden Kummit ry:n rahoituksella. Psykososiaalisten menetelmien koordinaatiohankkeet ovat koordinoineet koulutuksia ja juurruttaneet menetelmää omilla alueillaan.
Terapiat etulinjaan -toimintamalli
2020–2023 hyvinvointialueiden käyttöön on tuotettu
- noin 30 uutta ja 30 päivitettyä omahoito-ohjelmaa sekä uusia työkaluja koulu- ja työyhteisöille Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelussa
- digitaaliset Terapia- ja Interventionavigaattorit hoitoon ohjauksen tueksi
- Suomeen mukautettu porrastettu hoitomalli ja työkaluja sen rakentamiseen alueilla
- kansallinen koordinaattoriverkosto muutostyön ja vertaisoppimisen mahdollistamiseksi
- digitaalinen koulutusalusta skaalautuvaan ja joustavaan opiskeluun
- koulutusportfolio, joka sisältää digituettuja ja perinteisiä lyhytterapiamuotoja
- hoidon vaikuttavuuden seurannan malli.
Psykososiaalisten menetelmien koordinaatio Itä-Suomen yhteistyöalueella
Hanke tukee hyvinvointialueita toteuttamaan Tulevaisuuden sote-keskushankkeen tavoitteita vaikuttavien psykososiaalisten menetelmien osalta: psykososiaalisten hoitojen parempi saatavuus, oikea-aikaisuus ja jatkuvuus; mielenterveyden häiriöiden ennaltaehkäisyn ja ennakoinnin lisääminen; hoidon laadun ja vaikuttavuuden parantaminen; psykososiaalisten palveluiden monialaisuuden ja yhteen toimivuuden kehittäminen ja kustannusten nousun hillintä.
Psykososiaalisten menetelmien koordinaatio Länsi-Suomen yhteistyöalueella
Länsi-Suomessa porrastettua hoitomallia ollaan rakentamassa hyvinvointialueiden perustason palveluissa
menetelmäkoordinaattoreiden, johdon sekä ammattilaisten yhteistyönä. Kehitystyössä huomioidaan alueelliset
palvelurakenteet ja käytössä olevat menetelmät. Sote-palveluiden organisoituminen etenee hyvin alueiden
eritahtisuudesta huolimatta.
Psykososiaalisten menetelmien koordinaatio Sisä-Suomen yhteistyöalueella
Hankkeen tavoitteena oli kehittää psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa, arviointia ja osaamisen ylläpitoa osana hoito- ja palveluketjujen kokonaisuuksia ns. keskittämisasetuksen (VNa 582/2017) mukaisesti. Lisäksi tavoitteena oli vakiinnuttaa psykososiaaliset menetelmät yhteistyöalueen ja hyvinvointialueiden palveluihin menetelmäosaamiskeskus-rakenteen avulla.
Implementoidut psykososiaaliset menetelmät olivat lasten ja nuorten ahdistukseen Cool Kids ja nuorten masennukseen Nuorten interpersonaalinen ohjanta (IPC-N). Aikuisille implementoitiin keskivaikeisiin ja osin vaikeisiin mielenterveyshäiriöihin Kognitiivinen lyhytterapia sekä lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden häiriöihin Ohjattu omahoito.
Psykososiaalisten menetelmien koordinaatio Pohjois-Suomen yhteistyöalueella
Pohjois-Suomen yhteistyöalueella tehdään kehittämistyötä maantieteellisesti laajalla, yli puoli Suomea kattavalla alueella. Kehitystyössä on huomioitu alueelliset palvelurakenteet sekä käytössä olevat menetelmät.
- Nopeaa ja oikein kohdentuvaa hoitoon ohjausta on kehitetty – Aikuisten Terapianavigaattori on saavutettavissa yli 80 % Pohjois-Suomen yhteistyöalueen väestöstä.
- Ripeästi alkavan psykososiaalisen tuen saatavuutta on vahvistettu – Lasten ohjattujen omahoitojen ja ahdistuksen lyhytintervention käyttöönotoissa on oltu mukana ensimmäisistä kansallisista piloteista alkaen.
- Hoidon laadun ja vaikuttavuuden seurantaa sekä tiedolla johtamista on tuettu – Nuorten interventioista kerättyä seurantatietoa on raportoitu hyvinvointialueille implementoinnin avuksi ja hoidonporrastuksen kehittämiseksi.
Terapiat etulinjaan -toimintamalli Etelä-Suomen yhteistyöalueella
Etelä-Suomessa porrastettua hoitomallia on rakennettu hyvinvointialueiden terapia- ja interventiokoordinaattoreiden, johdon sekä ammattilaisten yhteistyönä. Kehitystyössä on huomioitu alueelliset palvelurakenteet ja käytössä olevat menetelmät.