Terapiat etulinjaan -toimintamalli palvelee arkivaikuttavuuden ja tiedolla johtamisen kysymyksissä
Terapiat etulinjaan -toimintamallin myötä on hyvinvointialueilla saavutettu hienoja tuloksia. Hoitoon pääsy on nopeutunut, ja koulutetut menetelmät auttavat monia. Vaikuttavuutta kehitetään tiedolla johtaen. Onnistuminen edellyttää kansallisesti yhteismitallista tietopohjaa ja tiivistä yhteiskehittämistä. Terapiat etulinjaan -toimintamalli palvelee tiedolla johtamisen kysymyksissä.
Keskeistä on
- yhteiskehittämisverkosto
- palveluiden tuloksellisuuden seuranta palvelutoteuman rinnalla
- toimivien erillisratkaisujen hyödyntäminen arjessa, mutta samalla katseen suuntaaminen pitkän aikavälin järjestelmäkehitykseen.
Pohjatyö on tehty
Nyt on sopiva hetki pysähtyä tarkastelemaan alueellisesti tiedolla johtamisen tavoitteita ja rakenteita. Systemaattisten hoitoonohjausprosessien ja porrastetun hoitovalikoiman käyttöönotto on tehnyt mahdolliseksi sen, että palveluiden käyttäjät pääsevät nopeasti ja yhdenvertaisesti vaikuttavaan hoitoon. Uusien menetelmien ja prosessien yhteydessä on harjoiteltu toiminnan tuloksellisuuden arviointia ja palautetietoista hoitoa, joista alueelliset ja kansalliset tulokset muodostuvat. Kun uudet asiat muuttuvat arjeksi, on tärkeää varmistaa, että suunta on oikea. Käyttöönottovaiheessa saavutetut tulokset määrittävät minimitason, mihin pitkällä aikavälillä pyritään.
Haasteena pirstaleisuus – ratkaisuna yhteiskehittäminen
Laadukas ja kattava mielenterveys- ja päihdepalveluiden tietopohja antaa työkaluja sekä palvelutoteuman seurantaan että tuloksellisuuden arviointiin – osittainen tietopohja ei riitä. Huolellisesti määritelty tietopohja antaa pitkällä aikavälillä työvälineitä palveluiden yksilöintiin ja hoitojen tarkkuuden parantamiseen. Tavoite on asetettava nyt riittävän korkealle, jotta voimme tulevaisuudessa parantaa kertyvällä tiedolla sekä yksilö- että ryhmätason vaikuttavuutta.
Tämän tavoitteen saavuttaminen edellyttää kahden keskeisen haasteen ratkaisemista: miten vältytään pirstaleisuudelta tiedonkeruun ja analysoinnin sisältökysymyksissä ja digitaalisten tietojärjestelmien kehitystyössä? Vastaus molempiin on tiivis tiedolla johtamisen ja arkivaikuttavuuden yhteiskehittäminen.
Terapiat etulinjaan -toimintamallin tiedolla johtamisen ja arkivaikuttavuuden palvelut 2024
Terapiat etulinjaan -toimintamalli palvelee hyvinvointialueita sekä lyhyen että pitkän aikavälin tiedolla johtamisen tavoitteissa. Pitkän aikavälin tiedolla johtamisen käytänteitä ei voida pystyttää lukuisten erillisjärjestelmien varaan. Erillisjärjestelmät antavat kuitenkin mahdollisuudet luoda jatkumoa kehitystyön päätteeksi. Niiden avulla varmistetaan, että tehty työ kantaa hedelmää. Samalla on mahdollista harjoitella toimivia arjen tietojohtamisen käytänteitä jo nyt. Siksi samanaikaisesti on hyvä luoda digikehityksen tiekartta yhteisen tietomäärittelyn kautta sekä harjoitella tavoitteenmukaista tiedolla johtamista mahdollisimman helppokäyttöisillä erillisjärjestelmillä.
Alkuvuoden tavoitteita:
- Määritellään kansallisesti perustason mielenterveys- ja päihdepalveluiden tiedolla johtamisen tavoitteet ja tietopohja yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa.
- Luodaan esimerkki helppokäyttöisestä erillisseurannasta, joka vastaa pitkän aikavälin määrittelyä ja joka voidaan ottaa heti käyttöön.
- Käydään hyvinvointialueiden kanssa läpi tiedolla johtamisen nykytilaa ja järjestelmäkehityksen vaihe.
- Tuetaan alueita lyhyen ja pitkän aikavälin tiedolla johtamisen tavoitteenasettelussa.
- Perustetaan mielenterveys- ja päihdepalvelujen tiedolla johtamisen ja arkivaikuttavuuden verkosto näiden tavoitteiden seurantaa ja vertaiskehittämistä varten.
Mikäli tiedolla johtamisen kysymykset koskettavat sinua, voit olla kynnyksettä yhteydessä Kasperi Mikkoseen: kasperi.mikkonen@hus.fi.