Nuorten Interventionavigaattorin ja ohjatun omahoidon yhteispelillä apua lieviin oireisiin
Interventionavigaattorin käytöstä on saatu tuloksia, ja niiden perusteella yli puolella nuorista oireet ovat lieviä tai keskivaikeita. Ohjatun omahoidon on koettu olevan hyvää hoitoa lieväoireisille. Sekä nuoret että vanhemmat ovat kertoneet hyötyvänsä siitä.
Interventionavigaattoria on pilotoitu keväällä 2023 Länsi-Uudellamaalla ja Helsingissä, minkä jälkeen sen käyttöä on jatkettu. Käytöstä on kerätty tilastotietoja, joissa on mukana 754:n nuoren ja 186:n huoltajan antamat vastaukset elo-lokakuun ajalta.
Nuorten Interventionavigaattorin kehittämisestä vastaavan projektipäällikön Tiina Tantarimäen mukaan Interventionavigaattorin tulosten ja ammattilaisten tekemien ensijäsennysten perusteella yli puolella nuorista on lieviä tai keskivaikeita oireita, toisin kuin aikaisemmin on ajateltu:
”Me kuulimme paljon kentältä ihan alkuvaiheessa, että ei nuoria ole, jotka olisivat lieväoireisia tai keskivaikeaoireisia. Viime kevään piloteissa ammattilaiset kuitenkin arvioivat ensijäsennyksen perusteella, että 54 %:lla nuorista oli lieviä tai keskivaikeita haasteita ja vaikeita 41 %:lla. Eli vaikuttaa siltä, että kyllä niitä lievästi ja keskivaikeastikin oireilevia on.”
Pilottien jälkeen nuorten oireiden voimakkuutta on arvioitu Interventionavigaattorin vastauksia tarkastelemalla. Kun nuori vastaa seulakysymyksiin tietyllä tavalla, hänelle aukeaa mittareita, joissa kartoitetaan oireita tarkemmin. Masennusoireita kartoitetaan PHQ-9-mittarilla, ahdistusoireita GAD-7-mittarilla ja jännittämistä SPIN-FIN-mittarilla.
Lieviä ja keskivaikeita masennusoireita on havaittu 56 %:lla ja vaikea-asteisia oireita 13 %:lla. 30 %:lla mielialan on arvioitu olevan normaali. Nuorista, jotka kokevat sosiaaliseen jännittämiseen liittyviä oireita, 47 %:lla oireet olivat normaaleja tai vähäisiä. Vaikeaa jännittämistä todettiin olevan 28 %:lla.
Ahdistusoireilua nuorilla on eniten: ”Nykyisellään on paljon puhetta ollut julkisuudessakin, että ahdistusoireet ovat lisääntyneet, ja se tässä myös näkyy, sillä 27 %:lla vastanneista oli vaikeita ahdistusoireita”, Tantarimäki kertoo. Positiivista on, että myös lieväoireisia löytyy. Vähäistä tai lievää ahdistusta on yhteensä 42 %:lla vastaajista.
Ohjattu omahoito on vaikuttava varhainen interventio lievästi oireileville
Lieviin oireisiin tarkoitettu ohjattu omahoito on 1–3 kerran interventio, jossa keskitytään tiettyyn oireeseen. Nuori tai lapsen vanhempi tekevät omahoito-ohjelmaa Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelussa, ja ammattilainen auttaa tapaamisilla harjoitteiden tekemisessä ja ohjelman läpikäynnissä sekä käy nuoren tai vanhemman kanssa läpi psykoedukaatiota.
Lasten ja nuorten menetelmien koulutustoiminnan projektipäällikön Susan Laitalan mukaan sekä lasten että nuorten ohjattuun omahoitoon on oltu tyytyväisiä: ”Vanhemmat ovat kokeneet työskentelyn erittäin tärkeänä lasten ohjatun omahoidon piloteissa. Niissä 97 % vanhemmista suositteli ohjattua omahoitoa toisille samankaltaisessa tilanteessa oleville (N 68). Vastaavassa pilotissa nuorista valtaosa oli tyytyväinen saamaansa apuun”, Laitala kertoo.
Nuorille työskentelyssä antoisinta oli sen henkilökohtaisuus, omiin asioihin syventyminen ja lisääntynyt ymmärrys omista oireista. Vanhemmat taas korostivat sen tärkeyttä, että menetelmässä asetetaan tavoitteita ja keskitytään tietyn ongelman ratkaisemiseen. Tavoitteiden toteutumista seurataan systemaattisesti, niistä saadaan palautetta ja etenemisessä kannustetaan.
Lasten ohjatussa omahoidossa tärkeää oli vanhempi-lapsi-suhteen vahvistuminen. Nuortenkin kohdalla samaa oli havaittavissa, vaikka vanhempi ei olisikaan tapaamisilla mukana: ”Vaikka vain 13 %:ssa näistä ohjauksista oli vanhempi käynneillä mukana, se tietoisuus oli tärkeää. Vanhemmat ymmärsivät paremmin nuorta, kun he kuulivat tästä ohjatusta omahoidosta”, Laitala kertoo.
Interventionavigaattori ja ohjattu omahoito toimivat hyvin yhdessä
Laitalan mukaan Interventionavigaattori ja ohjattu omahoito toimivat tehokkaana yhdistelmänä, kun navigaattorin avulla tunnistetaan ne nuoret, joille menetelmä soveltuu.
”Lievästi oireileville hyvinkin pieni interventio saattaa riittää”, Laitala toteaa. Nopeasti alkavasta interventiosta nuoren oireet saavat helpotusta eikä tilanne pääse monimutkaistumaan.
Laitala toivoo, että mahdollisimman moni sote-ammattilainen olisi perehdytetty ohjattuun omahoitoon, ja lasten, nuorten ja perheiden varhaiseen tukemiseen olisi selkeät rakenteet: ”Pääsisimme kohti toimivaa porrastettua hoitovalikoimaa, kun nämä ensimmäisen portaan psykoedukatiiviset ja ohjaavat tukipalvelut toimisivat mahdollisimman hyvin.”