Cool Kids lapsille ja nuorille
Pääkohderyhmä: Ahdistuneet 7–17-vuotiaat lapset ja nuoret sekä heidän vanhempansa
Taso: 3. porras
Hoidon pituus: 10 kertaa
Toteuttaja: koulutuksessa oleva tai pätevöitynyt sosiaali- ja terveysalan ammattilainen yksiköissä, joiden tehtävänä on lasten ja nuorten mielenterveyshäiriöiden ennaltaehkäisy ja hoito.
Toimenpidekoodi: IDY19 (Cool Kids, yksilöhoito), IEP08 (Cool Kids, perhehoito), IDR11 (Cool Kids, ryhmähoito)
Cool Kids (IDY19) on kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan pohjautuva ahdistuneisuuden hoito-ohjelma 7–17-vuotiaille lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen. Cool Kids -hoito-ohjelmaa voi toteuttaa koulutuksessa oleva tai pätevöitynyt sosiaali- ja terveysalan ammattilainen yksiköissä, joiden tehtävänä on lasten ja nuorten mielenterveyshäiriöiden ennaltaehkäisy ja hoito. Menetelmä sijoittuu lasten ja nuorten porrasteisen tuen ja hoidon mallissa kolmannelle portaalle.
Cool Kids perustuu Käypä hoito -suositusten osalta samalle näyttöpohjalle kuin ahdistuksen kognitiivinen lyhytinterventio ja lasten kognitiivinen lyhytterapia.
Cool Kids -menetelmän kohderyhmä
Cool Kids on tarkoitettu 7–17-vuotiaille lapsille ja nuorille, jotka kokevat tavanomaista voimakkaampaa, heidän arkeaan häiritsevää ahdistuneisuutta. Cool Kids -hoito-ohjelma soveltuu monenlaisien pelkojen ja huolenaiheiden hoitoon, kuten määräkohteiset pelot, eroahdistus, yleistynyt ahdistuneisuus, sosiaalinen ahdistus ja paniikkioireet. Cool Kids ei kuitenkaan sovellu sellaisen ahdistuksen hoitoon, joka johtuu epäsuotuisasta ympäristöstä tai todellisista lapseen kohdistuvista uhista tai vaaroista.
Cool Kids -hoito-ohjelman toteuttaminen
Cool Kids koostuu 10 tapaamiskerrasta ja sitä voidaan toteuttaa ryhmämuotoisena perhehoitona, yksilöllisenä perhehoitona tai vain nuorelle suunnattuna työskentelynä yksilö- tai ryhmämuotoisesti. Vain nuorelle suunnatuissa hoitomuodoissa vanhemmat ovat myös mukana hoidossa.
Käyntien kesto on noin 60 minuuttia (ryhmässä 120 minuuttia), ja ne toteutetaan viikoittain. Hoito-ohjelman loppupuolella käyntejä harvennetaan ja toteutetaan joka toinen viikko. Cool Kids -työskentelyyn osallistuu sekä lapsi/nuori että hänen vanhempansa. Lapset ja nuoret sekä vanhemmat saavat itselleen työkirjat, joita hyödynnetään työskentelyssä aktiivisesti. Lasten ja nuorten hoito-ohjelma on sisällöltään samanlainen, mutta nuorille on oma versio työkirjasta (nuorten versiota kutsutaan Chillediksi).
Cool Kids -hoito-ohjelmassa lapsi tai nuori oppii uusia ahdistuksen käsittelyä edistäviä taitoja, kuten epärealististen uhka- ja huoliajatusten kognitiivinen uudelleenmuotoilu sekä asteittainen altistaminen ahdistusta aiheuttaville tilanteille. Myös lasten ja nuorten vanhemmilla on aktiivinen rooli hoidossa. Vanhemmat oppivat tukemaan lastaan uusien taitojen käytössä sekä muokkaamaan omaa reagointiaan lapsen käytökseen. Näiden taitojen harjoittelu on tärkeää perheen arjessa myös tapaamisten välillä ja ohjelmaan sisältyy kotiharjoituksia.
Cool Kids -koulutus
Koulutukseen voivat osallistua sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, joilla on aiempaa kokemusta mielenterveystyöstä lasten tai nuorten kanssa vähintään vuoden ajalta. Lisäksi koulutukseen osallistujilta vaaditaan aiempaa kokemusta tai koulutusta kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta.
Cool Kids -koulutus on vuoden pituinen, ja siihen sisältyy verkko-opinnot (noin 9 tuntia), kaksi koulutuspäivää (16 tuntia), menetelmäohjausta (vähintään 20 tuntia), koulutushoitojen toteuttamista sekä kirjallisia tehtäviä.
Cool Kids -menetelmä on copyright-suojattu. HUSilla on sen kouluttamisesta sopimus. Koulutuksen tarkemmat kriteerit, ajankohdat ja muita tietoja voi tiedustella osoitteesta cool.kids@hus.fi.
Cool Kids -hoito-ohjelman vaikuttavuus ja teoreettinen viitekehys
Cool Kids pohjautuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan (KKT). Kognitiivisen käyttäytymisterapian perusajatus on se, että ihminen ja ympäristö ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Tähän vuorovaikutukseen kuuluvat ympäristön ominaisuudet sekä ihmisen ajatukset, tunteet, toiminta ja kehon reaktiot.
Hoito-ohjelma on kehitetty Australian Macquarie -yliopistossa, ja sen vaikuttavuutta on tutkittu laajasti sekä Australiassa että muualla maailmassa.