Terapiat etulinjaan -toimintamalli ikääntyneiden palveluissa – kokemuksia hyvinvointialueilta
Terapiat etulinjaan -toimintamallin järjestämässä kansallisessa keskustelutilaisuudessa eri alueilla työskentelevät terapiakoordinaattorit keskustelivat mahdollisuuksista soveltaa toimintamallia ikääntyneiden palveluissa. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella pilotointi ikääntyneiden palveluissa alkaakin syksyllä 2023. Pohjois-Pohjanmaalla on jo kokemusta IPC-menetelmän käytöstä ikäihmisten hoidossa.
Terapiat etulinjaan -toimintamalli aiotaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella laajentaa alueen ikääntyneiden palveluihin. Tätä tärkeää projektia vie eteenpäin terapiakoordinaattori Virpi Paananen, joka työskentelee Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -hankkeessa. Tähän mennessä hankkeessa on valmistauduttu keräämään dataa yli 65-vuotiaiden Terapianavigaattorin käytöstä. Lisäksi on kartoitettu alueen yksilöllisiä tarpeita ja luotu niihin soveltuvat toimintaperiaatteet.
”Tällä hetkellä pohdimme yhdessä laajan monialaisen verkoston kanssa hoidon porrastusta”, Paananen kertoo. Varsinainen pilotointi aloitetaan syksyllä 2023, jonka aikana päätetään tarkemmin yksityiskohdista.
Paanasen mukaan ikääntyneille suunnattujen mielenterveyspalvelujen järjestäminen on erityisen tärkeää, koska tällä hetkellä Suomessa on paljon ikäihmisiä, joita palvelut eivät tavoita. Ikäihmisten psykososiaalinen tuki on riittämätöntä, ja sektorirajat ylittävä yhteistyö on rajallista:
”Meille on tärkeää osallistaa mahdollisimman laajasti toimijoita olemaan mukana ikäihmisten psykososiaalisen tuen jakamisessa.”
Terapiat etulinjaan -toimintamalli soveltuu myös ikääntyneiden palveluihin
Ikääntyneiden psykososiaalisen tuen saamista saattaa osaltaan jarruttaa syvälle juurtunut käsitys, jonka mukaan teknologian käyttäminen olisi iäkkäille kynnyskysymys. Terapiat etulinjaan -toimintamallin järjestämässä kansallisessa keskustelutilaisuudessa eri alueilla työskentelevät terapiakoordinaattorit toivat esiin päinvastaisia kokemuksia. Monella ikääntyneellä digitaaliset välineet ovat hyvin hallussa, ja lisäksi he saavat apua läheisiltään ja hoitohenkilökunnalta.
Terapiat etulinjaan -toimintamallissa kehittämispäällikkönä työskentelevän Kasperi Mikkosen mukaan toimintamallin tarjoamat lyhytterapiat ovat hyvin sovellettavissa ikääntyneiden hoitoon:
”Ei ole mitään psykoterapian viitekehystä, joka olisi selkeästi ikääntyneiden hoitoon räätälöity. Kyse on siitä, miten näyttöön perustuva hoito sovitetaan yksilön tarpeiden mukaan. Ihmisen kehitysvaihe ja elämäntilanne otetaan aina huomioon.”
Menetelmät koostuvat samoista osista riippumatta siitä, minkä ikäistä ihmistä hoidetaan. Toteutus mukautetaan asiakkaan tarpeisiin esimerkiksi käymällä tekstisisältöjä läpi suullisesti tai kertaamalla asioita tavallista enemmän.
IPC-menetelmällä hyviä tuloksia Limingan ikäneuvolassa
Käytännön kokemusta lyhytterapioiden käytöstä ikäihmisten hoidossa on ehditty keräämään Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Limingan ikäneuvolassa (ent. seniorineuvola). Siellä on pilotoitu IPC-menetelmää ikäihmisten lievän masennuksen hoidossa. Tuloksista olivat kertomassa projektikoordinaattori Eija Marin ja projektisuunnittelija Maria Viljas.
Niin hoitoa toteuttavan sairaanhoitajan kuin asiakkaita hoitavan lääkärinkin mukaan asiakkaiden vointi parani selvästi, mikä näkyi heidän käyttäytymisessään. Asiakkaat itse taas kokivat saaneensa uusia voimavaroja ja konkreettisia neuvoja esimerkiksi ristiriitatilanteissa toimimiseen.
”Asiakkaat ovat saaneet hienon oivalluksen, että kehitystä tapahtuu elämän loppuun asti. Jos tulee notkahduksia, se ei olekaan elämän loppu, vaan asioita pitää työstää”, Eija Marin toteaa.