Terapiat etulinjaan -toimintamallin kansalliset tiedolla johtamisen, arvioinnin ja vaikuttavuuden kehittämisen palvelut
Vaikuttavuusperustainen toiminta on yksi keskeisimmistä Terapiat etulinjaan -toimintamallia ohjaavista arvoista. Kaikki hyvinvointialueiden kanssa toteutettu yhteiskehittäminen ja yhteistyö uusien palveluiden ja ratkaisujen käyttöönotossa ja juurruttamisessa pyrkii siihen, että toiminta tuottaisi avun hakijalle mahdollisimman paljon terveyttä, toimintakykyä ja hyvinvointia – oli kyseessä sitten asiakas, potilas, nuori, lapsi tai perhe.
Terapiat etulinjaan -toimintamalli edistää psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuden kehittämistä asiakas- ja palvelujärjestelmälähtöisesti yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa. Tunnistamme, että vaikuttavuus arjessa muodostuu keskeisiltä osin myös muista tekijöistä kuin yksittäisen hoidon tai intervention suorista terveys- tai hyvinvointivaikutuksista. Lisäksi ajattelemme, että kaiken arjessa kerätyn vaikuttavuustiedon tulisi olla reaaliaikaisesti käytettävissä tiedolla johtamisen tarpeisiin sekä yksittäisen avun hakijan hoidon ja tuen että palveluorganisaatioiden ohjaamisen näkökulmasta.
Merkittävät parannukset vaikuttavuudessa palveluiden arjessa edellyttävät kansallisen tason tiivistä vertaiskehittämistä (benchmarking) ja yhteismitallisuutta. Palveluiden vaikuttavuuden arvioinnissa tulee olla käytössä samat mittarit ja indikaattorit, jotta vertailua pystytään toteuttamaan ja tätä kautta esimerkiksi organisaatioiden rakenteiden (esim. käytössä olevien henkilöresurssien, henkilöstön hyvinvointi, hoidon porrastuksen) vaikutukset pystytään tuomaan esiin.
Terapiat etulinjaan -toimintamalli pyrkii auttamaan hyvinvointialueita ja palveluista vastaavia organisaatioita arkivaikuttavuuden kehittämisen ja tiedolla johtamisen kysymyksissä seuraavilla tavoilla:
- Ylläpidämme mielenterveys- ja päihdepalveluiden arkivaikuttavuuden ja tiedolla johtamisen kansallista verkostoa, joka auttaa palvelujärjestelmän toimijoita löytämään yhteisen konsensuksen vaikuttavuuden mittareille ja indikaattoreille sekä luomaan edellytykset ja rakenteet vertaiskehittämiselle.
- Tuemme alueellisen arkivaikuttavuuden tiedonkeruun järjestämisessä: autamme kevytrakenteisen ”erillisseurannan” käyttöönotossa ja autamme tuottamaan tarvekuvauksia alueellista tietojärjestelmäkehitystä tukien.
- Tuemme kliinisen työn ammattilaisia toteuttamaan psykososiaalisia interventioita palautetietoisesti.
- Tuemme esihenkilöitä ja johtajia tekemään tietopohjaisia päätöksiä palveluiden järjestämiseen ja resursointiin liittyvissä kysymyksissä (esim. esihenkilöiden koulutukset ja tuki ja asiakasvirtasimulaatio -työkalu).
- Tuotamme kansallisesti analytiikkapalveluita esim. benchmarkingiin ja käyttöön otettujen palveluiden vaikutusten arviointiin liittyen – vastaamme yhteistyökumppaneiden tietopyyntöihin.
- Tuomme käyttöön kansainvälisesti keskeisiä (esim. NHS Talking Therapies) tiedolla johtamisen käytänteitä suomalaiseen kontekstiin sovitettuna.
- Koostamme kansainvälistä kirjallisuutta psykososiaalisiin menetelmiin liittyen.
- Tuotamme sekä aluekohtaisia että kansallisen tason raportteja koulutetuista menetelmistä.
Lisätietoja tästä Terapiat etulinjaan -toimintamallin palvelukokonaisuuden osasta antaa kehittämispäällikkö kasperi.mikkonen@hus.fi.