Esihenkilöiden merkitys porrastetussa hoitomallissa -valmennus antaa työkaluja lähijohtamiseen
Toimitko esihenkilönä yksikössä tai vastuualueella, jossa otetaan käyttöön tai juurrutetaan porrastettua hoitomallia ja vaikuttavuuden seurantaa?
Lähijohtaminen on avainasemassa uudentyyppisten toimintatapojen käyttöönotossa ja juurtumisessa. Tarjoamme aikuisten palveluiden esihenkilöille konkreettista tukea tähän vaativaan tehtävään.
Esihenkilöiden merkitys porrastetussa hoitomallissa -valmennus vastaa yleisimmin kohdattuihin kysymyksiin ja haasteisiin tarjoamalla rakennetta ja konkreettisia työkaluja uusien toimintatapojen käyttöönottoon ja juurruttamiseen. Kokonaisuus soveltuu sekä uusille esihenkilöille että porrastetun hoitomallin parissa pidempään työskennelleille.
Valmennuksen käytännön toteutus
- Verkko-opintoja 4–5 tuntia
- Vapaaehtoinen mentorointiryhmä 4 x 2 tuntia
(Teams-tapaamiset kahden viikon välein)
Tietosisältöjä opiskellaan samalla sähköisellä oppimisalustalla, jolla asiakastyötä tekevät ammattilaiset ovat kouluttautuneet Terapiat etulinjaan -sisältöihin. Mentorointiryhmissä syvennetään ymmärrystä ja ratkotaan pulmia vertaisten ja kokeneemman esihenkilön tuella. Ryhmän prosessia tukee kansallisen yhteiskehittämisen asiantuntija Terapiat etulinjaan -toimintamallista. Suosittelemme lämpimästi mentorointiryhmiin osallistumista.
Valmennuksen ja mentorointiryhmien sisällöt on rakennettu tieteellisen näytön, hyvien käytänteiden sekä kansallisesti kertyneiden kokemusten ja oppien pohjalta. Valmennusta on kehitetty yhdessä esihenkilöiden kanssa.
Valmennuksessa käsiteltäviä aiheita ovat
- porrasteisen hoitomallin periaatteet ja käytännön soveltaminen
- työryhmän tukeminen muutostilanteissa ja keskeisten riskien hallinta
- arkivaikuttavuuden johtamisen työkalut.
Valmennuksessa käytyään esihenkilö
- hallitsee porrasteisen hoitomallin ja arkivaikuttavuuden periaatteet
- osaa viestiä tavoitteista ja muutoksen vaiheista
- osaa soveltaa hyviä käytäntöjä omassa työssään.
Valmennuksen jälkeen
- pääset yhä materiaaleihin ja työkaluihin
- järjestetään syventäviä webinaareja
- voit hyödyntää vertaisverkostoja.
Jos ilmoittaudut mentorointiryhmään, sinuun ollaan yhteydessä tarkemmista aikatauluista.
Kiinnostuitko mentoriesihenkilötoiminnasta?
Mentoriesihenkilöllä on keskeinen asema vertaisoppimisisessa ja käytännön ongelmanratkaisussa. Hän rikastuttaa keskusteluja ja tukee esihenkilöitä omien käytännön kokemusten pohjalta. Mentoriesihenkilö osallistuu kahteen mentoriryhmän tapaamiseen.
Lisätietoja saa kehittämispäällikkö Sara Nurmiselta, sara.nurminen@hus.fi, 050 4270102