Vaikuttavuuden seuranta ja raportointi
Toimivan palvelujärjestelmän perustuksena on palveluiden vaikuttavuuden seuranta ja palautetietoinen hoito. Vaikuttavuuden seuranta on asiakkaan, ammattilaisen ja koko palvelujärjestelmän etu. Nykyisellään vaikuttavuustietoa mielenterveys- ja päihdepalveluista ei kerry riittävästi.
Vaikuttavuuden seurannan avulla asiakkaat saavat tietoa oman vointinsa muutoksesta ja työntekijät palautetta tekemästään työstä. Esihenkilöt ja johto puolestaan saavat tietoa oman vastuualueensa palveluiden johtamiseen. Vaikuttavuuden seuranta myös varmistaa, että käytetyt menetelmät todella ovat vaikuttavia. Terapiat etulinjaan -toimintamallin tavoitteena on kehittää palveluiden vaikuttavuuden seurannan työkaluja ja käytänteitä.
Yksilötason vaikuttavuus ja palautetietoinen hoito
Palautetietoisessa hoidossa kerätään palautetta toteutettavasta hoidosta. Saadun palautteen avulla ohjataan hoidon toteutusta. Tiedetään, että kaikille asiakkaille aloitettu hoito ei toimi eivätkä kokeneetkaan ammattilaiset helposti tunnista voinnin kehittymistä ilman palautetta. Tekemällä palautteen antamisesta ja käsittelemistä keskeisen osan hoitoa madallamme asiakkaan kynnystä antaa rakentavaa palautetta saamastaan hoidosta. On jokaisen asiakkaan etu, että luomme väyliä palautteen antamiseen ja että pystymme varmentamaan toteutuneen hoidon lievittäneen asiakkaan oireita sekä parantaneen hänen toimintakykyään ja elämänlaatuaan.
Käytännössä palautetietoista hoitoa toteutetaan käyttämällä valikoituja oirekyselyitä ja kartoittamalla asiakkaan kokemuksia. Yleisesti käytettyjä mittareita ovat esimerkiksi PHQ-9 mielialaoireilun ja GAD-7 ahdistuneisuusoireilun seurantaan. Asiakkaan kokemusta saadusta hoidosta voidaan kartoittaa kysymällä esimerkiksi kullakin käynnillä käytettyjen menetelmien sopivuudesta ja hyödyllisyydestä. Vaikuttavuuden seurantaan voi sisältyä myös toimintakyvyn tai elämänlaadun mittareita, ammattilaisen arvio asiakkaan tilanteesta tai tietoja esimerkiksi jatkohoidon tarpeesta.
Myös ammattilainen hyötyy vaikuttavuuden seuraamisesta. Oman työn vaikuttavuudesta saatava palaute mahdollistaa jatkuvan ammatillisen kehittymisen. Ammattilaiset ovat raportoineet, että palautteen avulla kehittyminen vahvistaa myös omaa motivaatiota työtä ja käytettyjä menetelmiä kohtaan.
Tiedolla johtaminen
Tietoa voivat asiakkaan ja ammattilaisen ohella hyödyntää myös työyksiköt, esihenkilöt ja johto. Terapiat etulinjaan -toimintamallissa pyritään tarjoamaan yksiköiden ja alueiden käyttöön yhä enemmän tietoa palveluiden kehittämisen tueksi. Työyksiköt voivat seurata tavoitteidensa toteutumista esimerkiksi tarkkailemalla, kuinka nopeasti hoitoon päästään ja miten toteutetut hoidot vaikuttavat. Sen pohjalta yksiköt voivat tehdä tarvittaessa muutoksia prosesseihinsa. Tiedolla johtamisesta puhutaan, kun esihenkilöiden ja johdon päätökset perustuvat tietoon, jota on kerätty palveluiden toteutumisesta ja tavoitteiden saavuttamisesta.