Tietoa kansalliselle päättäjälle
Päivitetty 25.01.2023
Terapian saatavuus ja yhdenvertainen kehittyminen voidaan turvata kansallisen psykososiaalisten menetelmien ja digitaalisten mielenterveyspalveluiden osaamiskeskuksen sekä yhteistyöaluekohtaisten osaamiskeskusten avulla.
Hyvä mielenterveys on jokaisen ihmisoikeus.
Vaikuttavaan terapiaan pääsyn takaaminen käytettävissä olevilla resursseilla ei ole helppoa. Kansallisen yhteistyön puute johtaa hajanaisiin palveluihin. Resursseja kulutetaan päällekkäiseen työhön. Samojen digitaalisten mielenterveyspalveluiden kehittäminen jokaisella hyvinvointialueella erikseen ei ole järkevää.
3 toimenpidettä Terapiat etulinjaan -toimintamallin käyttöönottoon kansallisella tasolla:
- Perustetaan hallitusohjelmassa kansallinen psykososiaalisten menetelmien ja digitaalisten mielenterveyspalveluiden osaamiskeskus sekä omat keskukset kaikille yhteistyöalueille.
- Varataan vuosittain 1 euro per suomalainen osaamiskeskuksille terapiaan pääsyn ja digitaalisten mielenterveyspalveluiden turvaamiseksi tulevalla hallituskaudella.
- Turvataan yhdenvertainen ja nopea mielenterveyden hoito asuinpaikasta riippumatta tekemällä Terapiat etulinjaan -toimintamallista yhteinen kansallinen toimintatapa.
Kansallinen psykososiaalisten menetelmien ja digitaalisten mielenterveyspalveluiden osaamiskeskus ja alueelliset keskukset
- kehittävät psykososiaalisia hoitoja ja kouluttavat osaajia.
- ylläpitävät kansallisia tukipalveluita ja Terapiat etulinjaan -toimintamallia.
- kehittävät ja ylläpitävät kansallista, avointa digitaalisten mielenterveyspalveluiden kokonaisuutta hyvinvointialueiden tueksi.
- tukevat alueita vaikuttavien ja kustannustehokkaiden terapiapalveluiden järjestämisessä.
- koostuvat lasten, nuorten ja aikuisten psykososiaalisten hoitojen osaamiskeskuksista.